Jak řešit černý trh s alkoholem?

Prohibice už je zčásti za námi, nové kolky se vesele tisknou a výroby likérek se rozjíždějí. Je však problém s ilegálním a potenciálně nebezpečným alkoholem vyřešen?

Myslím si, že ne. Problém byl v podstatě odsunut, pár lidí se zatklo, spousta alkoholu zabaveno či vylito. A hotovo. Černý trh je tu však dál a na místě jeho odseknutých chapadel brzo nepochybně narostou nová. Jak tedy chobotnici udělat méně nebezpečnou? Jednoduše. Pošlete celníky rovnou do továren na lihoviny. Ano, bude to něco stát, Česku se to však vrátí hned několikrát. Bude méně pravděpodobné, že si v továrnách bude někdo tisknout etikety na falešný alkohol. Zaměstnalo by se tak více lidí a snížila tím nezaměstnanost-omezily by se tak výdaje státu na dávky v nezaměstnanosti apod., dotyční by navíc měli více peněz, více by utráceli a zvýšili by tak příjmy státního rozpočtu. Větším počtem celníků, kteří by byly rovnou ve výrobě, by navíc podle mě značně oslabil černý trh, na jehož úkor by se likérkám lépe prodávalo a tím by odváděly více daní do státní kasy.

Jednoduché řešení by to nejspíš nebylo, ale mohlo by pomoci a mnohonásobně vrátit náklady...

Autor: Michal Sobecký | pátek 28.9.2012 19:20 | karma článku: 7,32 | přečteno: 803x