Jak dopadne Bělá?

Zdemolované zařízení a poškození branek v areálu. Taková je podle médií bilance opakovaných pokusů uprchlíků dostat se z ubytovny v Bělé pod Bezdězem. A já se ptám: Jaké budou důsledky?

Nedělám si sice iluze, že by se nějakým způsobem zpřísnila imigrační politika státu. Netuším, jak velké by musely být problémy, aby se vedení země rozhoupalo ke změnám. Zajímá mě tak především právní otázka věci.

Zákony totiž hovoří jasně: Kdo zničí, poškodí nebo učiní neupotřebitelnou cizí věc, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoliv nepatrnou, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty. (§ 228 tr. zákoník - Poškození cizí věci).

V jednom z pozdějších článků uvedl iDnes, že policie zadržela hodně přes sto běženců. Myslím si, že zajímavé bude sledovat to, co se s nimi stane. Předpokládám, že iDnes je natolik seriózní, že pokud píše o demolování zařízení, rozhodně nejde třeba jen o roztřískaný hrnek či talíř. Logicky by tedy měl následovat trest. Pokud se tedy měří stejným metrem pro všechny.

Hlavně ale doufejme, že se věci nezametou pod koberec, lidi zodpovědné za ničení jen pokárají a pošlou zpátky. Nebo rovnou za lepším. A pokud se tak stane, kéž by o tomhle nebezpečném precedenci média nezapomněla informovat. Jako ukázka ne/fungování právního státu by tento příklad patřil v případě nepotrestání ničitelů mezi nejkřiklavější.

Na závěr si neodpustím jednu poznámku. Lidé, ubytovaní v zařízení, jsou prakticky hosté České republiky. Sice ne tací, kteří by si domluvili návštěvu, ale dejme tomu. Každý to tak prostě nedělá. Jako hosté by se však měli umět chovat. Dokážete si totiž představit, že k někomu přijedete, tam začnete dělat problémy a skončí to ničením hostitelova majetku? Já tedy ne. Host by ve chvilce přestal být hostem a skončil by na ulici.

Je sice pravda, že běžný host neskončí se zabavenými penězi či mobily, ale to je zase jiný příběh. Takový, který by se věnoval podmínkám uprchlíků v zemi.

 

Autor: Michal Sobecký | neděle 2.8.2015 10:19 | karma článku: 38,30 | přečteno: 1695x