Hloupost politiků jako nebezpečná rozbuška

Nejen samotná migrace a především její velikost je pro Evropu hrozbou. Podobným nebezpečím je také reakce politiků na ni.

Je to jako když malé děti najdou rozbušku. Nejsou si jisté, o co se jedná. I když v některých případech ano. Zvědavost a nedostatek představivosti jim však nedá. Zvednou tedy předmět a pokud mají štěstí, nevybuchne. Pokud ovšem to štěstí není...

Podobně se chovají evropští politici. Ať už z neznalosti, nedostatku zdravého rozumu nebo pouhé neschopnosti odhadnout důsledky svého jednání, chovají se tak, jak se chovají. Tedy uklidňují právem nespokojenou veřejnost, odsuzují ty, kdo si dovolí s migrační politikou a laxností při řešení problémů nesouhlasit a používají tvrdší výrazy. Najdou se dokonce i "političtí aktivisté", kteří kritizují země, jenž nechtějí přijímat stovky či tisíce příchozích z Afriky a Asie nebo si dokonce dovolí bránit své hranice. Hanba jim - hranice jsou přece otevřené. A když otevřené, tak přece všem!

Ono to však nějak nezabírá. Lidé dál protestují, dál upozorňují na to, že z přílivové vlny v podobě migrantů mají strach. Marně. Politické reprezentace i nadále zůstávají ustrašené a až na několik málo výjimek na Balkáně zůstávají v klidu. "To zvládneme," zní jejich slova. "Není čeho se bát a musíme být ohleduplní," přidávají se další.Někde třaslavým, jinde rozhodným hlasem mezi řádky říkají, že větším problémem je nenávist vůči běžencům než samotní běženci.

Omyl. Problémy jsou to rovnocenné, oba totiž můžou vést k, ve třicátých letech velmi oblíbeným, vládám pevné ruky. Všichni víme, jak to dopadlo: prakticky celá Evropa se díky této "vymoženosti" dostala do válečného běsnění. Bohužel, stejně velkým problémem jako výpady proti migrantům a davy, které se snaží dostat z Itálie, Řecka, Makedonie či Maďarska do pohostinnějších krajů, jsou právě politici. Svým neděláním a bagatelizací problému nejen nahánějí další a další běžence do Evropy, ale zároveň i své voliče do náručí možných diktátorů. Přitom se samozřejmě ohánějí demokracií, solidaritou a dalšími skvělými ideály. Svým chováním však způsobují, že jsou tyto principy společně se zdravým rozumem v ohrožení stejně, jako celá Evropa.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Sobecký | středa 26.8.2015 19:55 | karma článku: 31,29 | přečteno: 691x