Dvojhlavá policejní saň

Banánistán chtělo by se říct. Proč? Jsme přeci demokratická, rozvinutá země, která stále v některých ohledech (například spotřebě piva) patří ke světové špičce. Jenže k roli podivné evropské zemičky s podivnými lidmi máme zase o něco blíž. Díky dvěma hlavám policie.

Problém jako takový začal už za ministra Kubiceho, ovšem ne tím, že šéf rezortu vnitra Lessyho jmenoval do funkce policejního prezidenta. Problémy si natropil sám ministr a to hned dva: A) zjevně si neudělal nebo udělal nedostatečnou právní analýzu Lessyho skutků, díky kterým vládce policie odvolal. Pokud by se tak totiž stalo, je možné, že by zjistil, jak by následné soudní řízení pravděpodobně dopadlo. A za B) když už tedy Lessyho odvolal (a zdálo by se, že v tom velkou roli hrála osobní antipatie, ale i politika - místo zlobivého Petra posílajícího policisty na politiky radši nasadíme nenápadného Červíčka), tak ho měl nahradit nějakým skutečně dočasným policejním prezidentem, který by tuto bezpečnostní složku vedl skutečně jen provizorně a byl by si toho od začátku vědom.

Jenže jak se ukázalo, čeští politici jsou výborní baviči, kterým se daří rozesmát svět. Den co den usilují o zvýšení vrásek od smíchu. Zapomínáme však na jednu maličkost, při které nejspíš leckterému daňovému poplatníkovi ztuhne úsměv na rtech. Díky tomu, že současný ministr Pecina dosadil Lessyho zpět máme ve funkci dva policejní prezidenty. A logicky dva placené policejní prezidenty. A vzhledem k tomu, že se nový nebo vlastně teď už zase starý policejní šéf Martin Červíček odmítá pustit teplého (a nejspíš dobře placeného) místečka, na které se rozvážně sune Lessy, tak se nám z české policejní komedie stalo ve třetím dějství tragikomedie.

Autor: Michal Sobecký | středa 11.12.2013 11:10 | karma článku: 10,84 | přečteno: 390x