Bouřka na Úřadu vlády České republiky

Nad většinou území naší krásné země je dnes polojasno až jasno. Bouří to však na Úřadu vlády a v několika dalších budovách, kde probíhá razie Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

A jsou už i první zasažení bleskem: exministr zemědělství Ivan Fuksa a bývalý předsededa poslaneckého klubu Petr Tluchoř (ODS). Z těchto jmen by se mohlo zdát, že by klidně mohlo jít o definitivní odstřižení dotyčných z vysoké politiky, jako lidí pro občanskou demokratickou stranu dále zbytečných. Nůžky by však v tomto případě drčel Petr Nečas nebo někdo z jeho blízkosti.

To by ale další ''postiženou'' nemohla být Jana Nagyová, šéfka a možná milenka  premiéra. Vypadá to tak, že o nějaké pikle proti kdysi svým kamarádům šéf ODS nenachystal. Naopak, útvar nejspíš skutečně začíná fungovat a z tlaků vrchnosti si nic nedělá.

Každopádně co se týče Nagyové, tak je to jednoduše zvláštní. Proč? Protože se nedoslechla o tom, že ji čeká pohroma. Znamenat to může snad jen tři věci: Nečas si ji i přes její pohádkový plat zase tolik necenil, o chystaném zásahu věděl, ale nevaroval ji (v tom případě klobouk dolů). Nebo Nečas o zásahu věděl ale nedokázal s tím nic udělat a nijak mu zabránit. To by bylo ještě lepší a znamenalo by to mimo jiné i to, že elitní útvary policie pracují jak mají, tedy efektivně a nezávisle.

Třetí možností pak je, že Nečas nic nevěděl. V tom případě je to v pořádku, policie by, jak jsem již psal, měla pracovat nezávisle na politické moci. Na druhou stranu to ale může značit i skutečnost, která je již nějakou dobou veřejným tajemstvím: skutečným vládcem v ČR není Petr Nečas jako premiér, nýbrž ministr financí Miroslav Kalousek, který o tom, co se chystá věděl, ale nechal v tom lidi z okolí Nečase vymáchat. 

Kalousek z dnešnách událostí může mít velký prospěch. Kromě toho, že mu to může dát důvod k odchodu z vlády a následným předčasným volbám, které by mu a jeho straně prospěly, tak se při setrvání ve vládě může stále víceméně chlubit zdánlivě čistým štítem. To pro ODS zrovna neplatí a dnešní zásah proti některým jejich představitelům může TOP 09 odstranit pravicovou konkurenci z cesty.

Buď jak buď, pokud to nevyšumí, bude to nejspíš velké. Radim Bureš z Transparency international ve vysílání ČT 24 se vyjádřil, že jde o potenciálně největší kauzu dotýkající se politiky od sametové revoluce. Ale vzpomeňme si, takových průšvihů už přece bylo. A změnilo se něco?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Sobecký | čtvrtek 13.6.2013 14:40 | karma článku: 25,17 | přečteno: 1942x