Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Malý syrský chlapec se stal obětí hyenismu

Stejně jako mnoho jiných, včetně kolegů blogerů, tak i mne velmi šokovaly a rozesmutnily fotky mrtvého chlapečka ze Sýrie. Sám jsem tátou dvou dcer (jedné jsou 2 roky, druhé 7 měsíců). Slova k těm fotkám jsou zbytečná.

Jde o lidskou tragédii. O tragédii zbytečně zmařeného života malého chlapečka a mnoha dalších lidí. Slzy se mi derou do očí, protože od té doby, co jsem tátou, jsem na takovéto zprávy ještě více háklivý.

Ale bojím se, že prostřednictvím této i dalších podobných fotek se bude hrát proimigrantská karta. Bude se hrát na city, bude se v obyvatelích evropských států vyvolávat pocit viny, že není vůle dostatečně vřele vítat davy imigrantů. Že Němci, Francouzi, Italové, Řekové, Rakušané, Slováci a i my Češi v podstatě můžeme za takové tragédie, jako je i případ toho malého chlapečka. Obávám se, že se tragédie malého syrského chlapce stane politickou kartou. Přitom si nemyslím, že by za tragédie migrantů na jejich cestě mohla široká veřejnost v evropských státech. Pokud tito lidé utíkali před nebezpečím, mohli a měli se zastavit v nejbližší klidné zemi, neměli podnikat nebezpečné cesty přes moře, kde ztratili to nejcennější.

V souvislosti s těmi fotkami mám také pár postřehů, které mne při pohledu na mrtvé tělíčko napadly. Jsou novináři opravdu takové hyeny, že jsou ve prospěch dobrých prodejů svého periodika a zisku ochotni zadupat lidskou důstojnost do země? Já si totiž zveřejnění těch fotek opravdu vykládám jako hyenismus a snahu o uveřejnění fotek, které prostě prodávají. Z čistě ekonomického hlediska je to možná pochopitelné, z lidského hlediska je to na zvracení. Uveřejnit v denících fotku mrtvého člověka, tím spíše že jde o malé díťátko, jejímž prostřednictvím je sledován nějaký cíl, je ubohost. 

Napadlo mne i že na krátký život toho chlapce měla Evropa zásadní vliv i když při pokusu se sem dostat bohužel se svými blízkými zemřel. Pokud mu byly 3 roky, tak nepoznal pokojný život v míru. Válka v Sýrii trvá dlouho a to i díky nesmyslné podpoře, kterou evropské státy poskytovaly syrské opozici. Té syrské opozici, ze které vzešel také Islámský stát.

Ten Islámský stát, který ničí kulturní a historické bohatství, podřezává hrdla, stíná hlavy. Ta organizace, která pohrdá lidskostí, která se k ženám chová jako ke zvěři. Ta organizace, která se neštítí ničeho. Ta organizace, se kterou si světové společenství neumí poradit ... nebo snad ani nechce? Ptám se proč konvoje U.S. Army křižují střední Evropu, proč nejedou Tureckem směrem do Sýrie? Proč k zásahu v Iráku stačilo podezření, nakonec vyvrácené, na existenci zbraní hromadného ničení a proč se nyní zásahy proti Islámskému státu omezují jen na letecké útoky, které zjevně nestačí? Proč ze satelitních snímků sledujeme, co stačil Islámský stát zničit v Palmýře namísto toho, abychom sledovali, jak je tato zločinecká organizace ničena vojáky států NATO? Proč USA a Evropa neuznají chybu, nespojí se s vládními silami v Sýrii a společně nezničí tu bandu hrdlořezů? Nedělám si iluze o Asadovi, nedělal jsem si je ani o bývalém libyjském vůdci Kaddáfím. Ale kdyby západní státy nepodporovaly destabilizaci těchto zemí, mohlo mnoho nynějších migrantů žít ve svých zemích a nemuselo docházet k lidským tragédiím. A mohl třeba i žít ten malý chlapeček.

Je mi nesmírně líto vyhaslého života malého chlapečka. Za svůj krátký život tady na zemi zřejmě neužil moc klidu, radosti, smíchu, normálního dětského blbnutí. A ať už by byl vychováván ve víře v jakkoliv pojmenovanou nadpřirozenou bytost, tak doufám, že je teď někde, kde je mu dobře a kde se má lépe než na povrchu zemském a kde užívá radostí, které se mu zde nedostalo. Je mi nesmírně líto životů i všech dalších lidí, kteří na této nebezpečné cestě zahynuli a bohužel ještě zřejmě i zahynou.

Když se nad tím celým zamyslím, stále více docházím k závěru, že to celé, včetně těch mnoha lidských tragédií, někomu strašně vyhovuje. Nicméně viníky tragédií nejsme my, obyčejní občané, viníky tragédií jsou politici myslící si, že mohou destabilizovat některé státy a že to nebude mít žádný dopad.

Autor: Marek Šnobr | čtvrtek 3.9.2015 11:57 | karma článku: 34,72 | přečteno: 1398x
  • Další články autora

Marek Šnobr

Přijetí/nepřijetí Eura není jen ekonomickou otázkou

Občas vídáme a čteme diskuze nejrůznějších ekonomů, analytiků, podnikatelů či investičních bankéřů o tom, jestli máme nebo nemáme přijímat společnou evropskou měnu. Jistě nelze brát ekonomické argumenty na lehkou váhu, ať už hovoří ve prospěch nebo proti přijetí Eura.

20.3.2015 v 12:07 | Karma: 20,04 | Přečteno: 436x | Diskuse| Ostatní

Marek Šnobr

Mít vlastní názor se dnes nenosí

Kdo nepapouškuje to, co je nám předkládáno v médiích, je osočován. Příkladem může být krize na Ukrajině a vše to, co so kolem toho, pro mě až neuvěřitelně, děje. Jakmile kdokoliv napíše, že vina neleží na Rusku, ale na EU a USA, tak bývá označován vulgárními výrazy.

18.3.2015 v 12:49 | Karma: 35,94 | Přečteno: 1383x | Diskuse| Ostatní

Marek Šnobr

ANO a.s.

Tento víkend proběhl sjezd skupiny lidí, kteří jsou členy konglomerátu ANO. V rádiu jsem slyšel, jak si i politologové lámou hlavu nad tím, kam ANO zařadit. Klasická politická strana to není, Hnutí prý také ne, protože to vzniká od spodu. Kdežto tady si jeden člověk, Andrej Babiš, usmyslel, že nenapře svůj zájem už jen do zemědělství, chemie, potravinářského průmyslu nebo lesnictví, ale taky do politiky.

1.3.2015 v 18:29 | Karma: 20,32 | Přečteno: 391x | Diskuse| Ostatní

Marek Šnobr

Příměří je, když se nestřílí

Nechápu, proč se v tisku, v rozhlasu a v televizi neustále píše, mluví a diskutuje o jakémsi příměří nebo klidu zbraní, když nic takového není. Z v Minsku dojednaného příměří je leda tak trhací kalendář a znovu tím nejvíce budou trpět obyčejní lidé.

17.2.2015 v 11:44 | Karma: 12,23 | Přečteno: 468x | Diskuse| Ostatní

Marek Šnobr

Válečným štváčům patří dát přes prsty

Dnes jsem četl na internetu výzvu Karla Schwarzenberga,že by Česká republika měla Ukrajině dodávat zbraně. Pan Schwarzenberg zjevněvidí viníka situace na Ukrajině pouze v Rusku a jeho prezidentovi, kteréhoneváhá srovnávat s Hitlerem. Takováto srovnání se mi docela příčí a bylbych s nimi hodně opatrný. Především mám ale za to, že velká část viny zasituaci na Ukrajině leží i na EU a USA.

11.2.2015 v 22:39 | Karma: 44,36 | Přečteno: 5697x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Chceme osvobodit Haiti, říká šéf gangu. Je na seznamu nejhledanějších lidí FBI

30. dubna 2024  20:16

Stíhá jej haitská policie, je na seznamu deseti nejhledanějších lidí americké FBI a OSN na něj...

Hackeři nabourali web běloruské KGB. Zveřejnili udání a nabídky, i z Česka

30. dubna 2024  20:16

Hackeři sympatizující s opozicí proti autoritářskému režimu běloruského prezidenta Alexandra...

Antivax fanatik rozhodne. Kennedy je klíčem k volbám, uškodit může všem

30. dubna 2024

Premium Robert F. Kennedy Jr. je přehlíženým kandidátem v boji o Bílý dům. Syn někdejšího senátora a...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  19:46

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1932x
Účetní, finanční poradce, více na www.msucto.cz. Jinak též aktivní i pasivní sportovec. Manžel, otec dvou krásných dětí.

Seznam rubrik