Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Odjezd na závody je někdy sranda

Někdo o víkendu odpočívá, jiný volného času využívá pro své koníčky. Další pracují nepřetržitě, ty tedy lituji. Já se v tyto dny bavím po svém. Jezdím totiž po běžeckých závodech.

Konečně. Sobota. Můj nejoblíbenější a nejočekávanější den v týdnu a nota bene v celém roce. Už dobrých 40 let. Přesně tak dlouho se různým způsobem kodrcám za tím, co je mým životem. To, co je spouštěčem mé energie a téměř úplně mojí celoživotní náplní a hlavně součástí mého životního stylu. Mám to prostě nevždy v krvi a pro většinu normálních lidí jsem totální blázen. Ale kdo je pro koho ten normální. To nechám být, zašli bychom jinam, než mám v plánu.
Vždy pečlivě a celý týden připravovaný čas odjezdu bere hned od začátku za své. Není to mnou. Ostatně já jsem připraven vyskočit z postele v kteroukoliv noční, někdy i denní dobu. Popadnout kabelu, ve které mám všechny věci nutné k závodům pro jistotu po celý rok pořád stejné. Zásadně nic nevyndávám ať je 30 stupňů nad nulou nebo pod nulou. Pak se mi nemůže stát jako mým některým svěřencům, že si ode mě musí půjčovat třeba trenky. I když na některých plandají jako podvlékačky. A to nemluvím o tílku. To měla kdysi jedna má oblíbená běžkyně taky na sobě. Když stála na startu, vypadalo to, že se spletla a omylem přišla v noční košili. A co jí její tělesné proporce dělaly pod tím, na ni příliš velkým trikem, to nemůžu popisovat. Leda tak po desáté hodině večerní.
 Svačinu si taky nemusím chystat. Mám tam sebou někde v těch hadrech zamotanou dózu s vločkami. Zcela jistě jsem ji taky pár let již neotevřel. Měl bych se do ní příležitostně někdy, nejlépe než půjdu do důchodu, podívat, abych tam náhodou nevozil penicilín. No, taky je občas potřeba. Nevím, proč si vlastně to jídlo sebou vozím, pokud se to ještě dá stravou nazvat. Musím to fakt, radši dřív, než pozdě, zkontrolovat, co tam z toho zbylo. Vždyť do nás pořád po závodech něco cpou, někde párky, jinde guláš. Nejlíp s hodně silnou a čerstvou domácí cibulí, aby to provedlo s vyčerpaným tělem a oslabeným žaludkem to pravé, co tomu zatím chybělo. Většinou tam dostaneme opravdu speciálně výživné občerstvení. Se značkou: „ Jen pro odolné.“ Nakonec, co by za to jinde dali.
 Toliko pití, po tom co mi zkolabovala jedna z mých svěřenkyň pro totální dehydrataci v závodě, sebou vozím víc. A kupodivu i čerstvé. Na to jsem od určité doby pedant. To když jsem do sebe hrkl plesnivý nápoj a zametlo to se mnou tehdy pořádně.
No, vraťme se na začátek. Nějak jsem zase odbočil tam, kam jsem ani nechtěl.
Jakmile jsem otevřel vrata a vyjel opatrně z garáže, vynořila se odněkud ze svých úkrytů ta naše bílá psí obluda, přeběhla mi přes kapotu auta a sprintem, před nímž by i gepard znechuceně smotal nohy a zalehl zpět do afrických travin, vystřelila na silnici. Tam, se zastavila a čekala, kdo se s ní bude honit. Oblíbená zábava. Jenže její. Ne moje a ne v tento čas. Dokonale naplánovaný a do detailů promyšlený jízdní plán dostává již na startu povážlivou trhlinu.
Nezabírá ani lákání na piškoty, ani výhrůžky či nadávky. Jen mě výsměšně po přiblížení na dosah ruky uvítá vrtění ocasu a nepochopitelný úhybný manévr.
Nakonec jsem dostal spásný nápad. Ořechy. To je ono. Při tom začne i panáčkovat a provádí povely, které mu nikdo nedává. Zabralo to. Je lapen. Ale dal mi zabrat, gauner, přesně věren svému jménu, co dostal po elitním borci z FC Barcelona, tedy po Messim. Kličkuje totiž už určitě lépe než on i když bez míče, ale o to rychleji. A Hlavně po silnici. Nevím co ho tam tak přitahuje.
Dvacet minut zpoždění už na začátku cesty. Dobrý mezičas. Skáču za volant a řítím se, padesát nepadesát, na sraz. Dnes na mě asi nebude celou dobu mluvit ani motor auta, natož tak kamarádi, co je vezu sebou.
Stojí tam v řadě jak při čtení denního rozkazu na vojně a jako na povel všichni významně vytrčí ruku, vytáhnou rukáv a zaměří svůj pohled místo pozdravu směrem k hodinkám.
„Já vím, že máte všichni stopky,“ snažím se bagatelizovat napjatou situaci: „Co naděláte i muži mají své dny,“ otáčím se k ženské části osádky vozu.
Napětí nijak nepovolilo. To zase bude cesta.
Procedím trochu zuřivě mezi zuby: „Když se čeká na někoho z vás a chybí vám polovina věcí, tak se nic neděje a že já někdy přijedu o něco později, tak je oheň na střeše. Sedejte a připoutejte se. Právě odlétáme.“
A sešlápl jsem pedál plynu až k podlaze. Ani jsme se ještě nerozjeli naplno a už mě berou mí další oblíbení kamarádi. Ti, co mě i nás mají chránit a hlavně pomáhat. O tom první dost značně pochybuji, avšak to druhé, to umí perfektně. Zejména jak mi pomohou od značné části mé hotovosti. Ale taky něco přidají, abych byl spravedlivý. Nějaký ten bodík na mé konto. Překvapivě rádi. A jak.
Po dokonalé lustraci všeho možného se konečně chystám rychle odjet, když si ještě vzpomenou: „ Pane řidiči a co takhle dýchnout. Kolik jste toho vypil?“ „Litr ionťáku“ vyhrknu vztekle a vytahuji schovaný náustek z auta: „ Jste tento týden už třetí, můžeme použít klidně tuto vaši oblíbenou pomůcku. Aspoň ušetříme daňovým poplatníkům náklady.“ Nechápavě se na mě dívají. Mávl jsem rukou a zafuněl do přístroje. Byly doby, kdy jsem byl touto svou úchylkou známý u většiny místních policajtů. Moc dobře všichni věděli, že dýchat u mě je zbytečné. Ti mladí a noví už neznají a neví nic. Nikdy v životě jsem totiž nevypil ani kapku alkoholu. Taky to mám pořád na různých oslavách na talíři. I na vlastní svatbě. Ale jak jsou potom všichni rádi, když je někdo odveze domů, neboť jsou většinou ve stavu, že nemůžou najít ani dveře k východu z místnosti, natož tak cestu k domovu.
„Tak snad už to máme dnes všechno za sebou,“ houknu k posádce, ze které pomalu opadá napětí. „Nakonec stejně určitě nepřijedeme poslední. Jeden náš známý a nesmírně oblíbený veterán všech pořadatelů, se jistě postaví na start, až budou nejlepší v cíli. Však víte kdo.“
 Všichni se rozesmáli a konečně začala normální debata o závodě.
Zaplať pánbůh.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Smutnýzdeněk | pondělí 19.8.2013 10:54 | karma článku: 3,48 | přečteno: 174x
  • Další články autora

Zdeněk Smutnýzdeněk

Proč si ty psy nehlídáte

V posledních letech se místo pořádného běžeckého tréninku jen tak courám po lesích se svým psem. Občas vyrazíme i jinam po okolí a nestačím se divit, kolik je všude nalepených na stromech, rozích domů, zastávkách autobusů a na mnoha jiných místech zoufalých proseb o pomoc při hledání něčího psího miláčka.

14.1.2015 v 9:57 | Karma: 41,19 | Přečteno: 9451x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Smutnýzdeněk

Kdopak mu tolik ublížil

Na svých toulkách po lesích, protože to co teď předvádím, se již nedá nazvat během, ale spíš potulováním, jsem se občas vypravil do míst, kudy jsem kdysi velmi rád běhával. Je to už bohužel příliš daleko na mé současné fyzické možnosti, tak jsem tam delší dobu nebyl. Až nedávno, na podzim, jsem se odvážil opět po těch svých oblíbených trasách zase jít proběhnout.

7.1.2015 v 13:22 | Karma: 14,01 | Přečteno: 795x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Smutnýzdeněk

Vánoce jsou pro mě utrpením

Nemám Vánoce rád. Už jako malé dítě jsem nesnášel to přetvařování u vánočního stromku a čekání na dárky, které mi vesměs nic neříkaly. Je pravda, že tehdy byla jiná doba. Oblečení bylo důležitější než to, co si malý kluk mohl přát.

19.12.2014 v 10:18 | Karma: 26,04 | Přečteno: 3324x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Smutnýzdeněk

Babička byla studnice moudrosti

Jsou lidé, které uslyšíte naříkat snad na všechno. Dokážou na vás sypat z rukávu jeden problém za druhým. Jak stárnou, je to s nimi čím dál horší, což ovšem už teď plně chápu. Přece je stárnutí sebou potíže nese samo sebou. Vidím to sám na sobě. A jsou pak lidé, od kterých neuslyšíte nikdy žádnou stížnost. Jsou nad věcí a věk je nijak nezlomí. Jsou nedolní jak duchem, tak fyzickou výdrží. Přesně taková byla moje babička.

17.12.2014 v 13:03 | Karma: 21,67 | Přečteno: 804x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Smutnýzdeněk

Bez maminky už to nikdy nebude ono

Proč je ten život tak nespravedlivý. Hodní a poctiví lidé umírají a grázlové a gauneři se nám tu chechtají do obličeje. Už i tahle spravedlnost, že před Bohem jsme si všichni rovni, se u nás stává jen proklamovanou nic neříkající větou, kterou se kamufluje stav společnosti a bagatelizuje se její rozdělení na ty, co si dělají, co chtějí a zbytek, kteří jsou jen poslušné ovce, které sklopí hlavu a táhnou tu káru, na níž rozmařile poskakují lumpové a grázli, dál.

15.12.2014 v 13:16 | Karma: 19,86 | Přečteno: 829x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Nestačilo ani 14 hodin, ve Sněmovně pokračuje boj o možnost volit poštou

10. května 2024  5:43

Parlamentní bitva o korespondenční volbu pokračuje i v pátek. Ani 14 hodin jednání ve čtvrtek totiž...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10.5 1:15

Poslanci se přeli o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu ve čtvrtek...

ANALÝZA: Putin zase budí přízrak atomovek. Co tím sleduje právě teď

10. května 2024

Premium Kreml s výslovným odvoláním na nedávné komentáře západních vůdců týkající se války na Ukrajině...

Operace Vrbětice: divné náhody a záhady. Jakou roli hrál majitel firmy

10. května 2024

Premium Třetí díl seriálu MF DNES popisuje podivné jednání šéfa firmy Imex Group, Petra Bernatíka, která...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 689x
40 let se pohybuji ve sportovním světě aktivně jako atlet i trenér. A pořád to beru stále stejně vážně, jen čím jsem starší, tak čím dál víc vím, že nic nevím.

Seznam rubrik