Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kam čert nemůže, nastrčí i psa

Nevím, jestli to máte taky tak, ale když se něco nedaří a zároveň se do toho začnou sypat zdravotní potíže, je to všechno na levačku.

Já jsem okamžitě vzteklý, naštvaný a dokonce víc než obvykle sprostý. Ale sám na sebe. To podotýkám. Už se učím ventilovat vztek přece jen směrem k sobě a nezatěžovat svojí nepříčetností okolí. Užili si toho za ty roky, ti co mě všichni znají, dost. Již bych ve svých letech taky konečně mohl dospět a změnit trošku chování. Pracuji na tom, ale to je zase neobvyklé překvapení pro všechny známé. Už se mně občas kamarádi i moji svěřenci nedůvěřivě ptají: „Není ti něco? Nenadáváš, nevztekáš se jako obvykle, je s tebou všechno v pořádku.“
Mávám nad tím jen rukou a myslím si své.
Přece jen se pořád měníme. Otázka je, zda k lepšímu.
Nedělní ráno bylo strašné. Po půlhodině marné snahy o opuštění teplé postele se mně to konečně podařilo. Ano, zvládl jsem se postavit. V duchu jsem si zarecitoval své obvyklé ranní heslo po prozkoumání toho, zda jsem ještě na tomto světě či ne: „Nejsou místa mého těla, která by mě nebolela,“ a ihned jsem rozhodl, že bude nutné zjistit stav a funkčnost organismu nějakým regeneračním výklusem. Nejlépe v mých oblíbených místech v lesích Drahanské vrchoviny.
Pro jistotu jsem si vzal opět sebou svého běžeckého parťáka a společníka na mých zdravotních procházkách přírodou. Bílého labradora, kamaráda až za hrob.  Ne, že by mě zachránil, kdyby to tam se mnou švihlo, ale spíš by asi doběhl domů a dovedl někoho k mým ostatkům, aby si mě tam nerozebraly lišky a zbytky těla pak nerozvěsili po okolí moji letečtí společníci, káňata, co se pokaždé nade mnou majestátně vznášejí při mé pouti místními lesy. Je fakt ovšem, že to co se tam v nich teď děje, a to říkám naprosto zodpovědně, protože jsem tento obor vystudoval, to je víc než krádež za bílého dne. Ale na to jsem krátký a tak jen kroutím hlavou a věřím, že si příroda opět pomůže sama. Lidé to v bezhlavé honbě za ziskem neudělají.
Po pár kilometrech poněkud nerovnoměrného běhu, brzděného očucháváním všeho možného, značkováním cesty a troušením tělesného odpadu mého spoluběžce, jsme se nakonec dostali do plynulejšího tempa. Mám ho už napořád na vodítku. Jeho lovecký pud je silnější než poslušnost, kterou ovšem nikdy nevynikal, a já ho nemíním honit někde desítky kilometrů po lesích. Jakmile chytne stopu srny, je zle a kvůli tomu tam nejsme. Zase je to z mé strany taky trochu chytristika, neboť mě přece jen trošku rychleji vytáhne do toho proklatého kopce ke Třem javorům. Tak jsme si na to oba zvykli. Jen s ním neběžím velkým okruhem zpět domů přes Olšany, protože by se tam všichni psi asi zbláznili. On je takový hodně zvláštní pes. Neštěká. Nevrčí. Chce být s každým kamarád a to je všem jeho psím bratrům podezřelé. Jen mě za každým z nich táhne v postroji jako malamut někde na Aljašce zapřažený do saní. A sílu, to teda má a pořádnou. Nechápu, kde se to v něm bere.
Proto se vždy nahoře u Třech javorů otočíme a vracíme se zpět. Pro mě je to lepší, nohy mi jdou z kopečka samy, pořád to docela umím a nakonec je to dolů skoro pět kilometrů.
Pro psa už to tak dobré není. Musí vedle mě klusat a tím dost trpí. Je to na něm vidět, ale už si drží rytmus a nijak se navzájem neomezujeme.
Tak jsme se pomalu doběhli zpět až do naší domovské vesnice a zbýval nám poslední kilometr cesty. Messi, jak se ten můj pes jmenuje, náhle zpozorněl a zrychlil tempo.
Před námi se objevila zajímavá rodinka. Otce vláčela za sebou obrovská černá doga a matka s poněkud širšími boky za nimi funěla s hůlkami, jimiž se snažila odrážet od silnice. Když jsme ji míjeli, jen zoufale vykřikla: „On ho neudrží.“ Nevěnoval jsem tomu pozornost. Abych pravdu řekl, viděl jsem se již spíš ve vaně, napuštěné horkou vodu, než abych větřil nějaké nebezpečí.
Nakonec onen pán s tím psiskem vyběhl na stráň nad cestou a my oba klusali dál.
A pak to najednou začalo. Ráz naráz. Doga prudce zabrala a vyrazila směrem k nám.
Její páníček, ačkoliv se zoufale snažil ji udržet, skončil na zemi a po pár metrech pouti po břiše ji pustil. Dvěma skoky byla u nás a vrhla se mi na psa. Mesík si myslel, že si chce hrát. Chová se někdy jako štěně. Jenže najednou bylo zle. Výšková a váhová převaha se okamžitě projevila a on skončil na zádech. Obrovité bílé tesáky té bestie bez náhubku se mu zakously do hrdla. Naštěstí široký postroj se známkami zabránil nejhoršímu. Ovšem co s tím dál? Pustil jsem vodítko, chytl za obojek tu příšeru a prudce ji oderval od mého psa.
Mesík ale neutekl a začal kroužit kolem něj. Pořád si chtěl hrát. Magor. Mezitím co, jsem držel tu dogu, přiběhl její pán a převzal si ji ode mě. Mávala s ním pořád stejně, tak jsem nemeškal, popadl Messiho a mazal s ním k domovu. Jen, když jsem si všiml krvavých skvrn na krku psa, jsem dozadu za sebe zakřičel: „Ten mu teda dal, máte ho očkovaného?“
Vyděšená panička za mnou vyslal jen úpěnlivý vzlyk: „Máme všechno v pořádku, manžel je veterinář.“
No to mě teda potěš. Na co má takového psa, když ho nezvládá a ještě je to teoretický odborník.
Zbytek cesty jsme nějak oba dopajdali domů a už tam mi bylo divně. A pak to začalo. Asi deseticentimetrový škrábanec od zubů na mém lýtku mě nechal vcelku chladným. Horší byla záda. Najednou jsem se nemohl pohnout. A pořád se to postupně zhoršovalo.
Bylo mi jasné, že je zle. Nevím, jestli to bylo zápasem s tou černou obludou nebo to vyplynulo z toho srabu, ve kterém právě jsem, ale prostě jsem během pár minut nebyl schopen udělat ani krok.
Okamžitě mi bylo jasné, že si o dalším v příštích dnech tréninku můžu nechat jen zdát.
Proležel jsem s pekelnými bolestmi celou neděli v posteli. Ani brufeny nezabraly. Je to špatné. Horší, než jsem si kdy uměl vůbec představit. Nikdy bych nevěřil, že záda můžou tak bolet. Ale je to tak.
Opravdu velmi podařený víkend. Nikdy nestačí jedna věc. Znáte to: „Na posr… i hajzl spadne,“ a to u mě platí dvojnásob.
Je vymalováno. Záda nic nedovolí.
Tak co s tím? Jít k doktorům? Nesmysl. Odešlou mě raději hned na obhlídku krematoria, přesně podle hesla, kterým se naše zdravotnictví bude už pro příští roky řídit: „Každá nemoc, která nekončí úmrtím, je simulantství.“
Co by se mnou otravovali. Leda, kdybych si to zaplatil. To by vyšetřovali jak diví. A těch peněz. Stejně by pak na nic nepřišli.
Tak co mi zbývá. Jen věřit tomu, že příroda si pomůže sama, jsem přece také její součástí, a když ne, tak zem to vytáhne.
To je odvěká pravda.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Smutnýzdeněk | pondělí 26.8.2013 9:04 | karma článku: 7,81 | přečteno: 291x
  • Další články autora

Zdeněk Smutnýzdeněk

Proč si ty psy nehlídáte

V posledních letech se místo pořádného běžeckého tréninku jen tak courám po lesích se svým psem. Občas vyrazíme i jinam po okolí a nestačím se divit, kolik je všude nalepených na stromech, rozích domů, zastávkách autobusů a na mnoha jiných místech zoufalých proseb o pomoc při hledání něčího psího miláčka.

14.1.2015 v 9:57 | Karma: 41,19 | Přečteno: 9451x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Smutnýzdeněk

Kdopak mu tolik ublížil

Na svých toulkách po lesích, protože to co teď předvádím, se již nedá nazvat během, ale spíš potulováním, jsem se občas vypravil do míst, kudy jsem kdysi velmi rád běhával. Je to už bohužel příliš daleko na mé současné fyzické možnosti, tak jsem tam delší dobu nebyl. Až nedávno, na podzim, jsem se odvážil opět po těch svých oblíbených trasách zase jít proběhnout.

7.1.2015 v 13:22 | Karma: 14,01 | Přečteno: 795x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Smutnýzdeněk

Vánoce jsou pro mě utrpením

Nemám Vánoce rád. Už jako malé dítě jsem nesnášel to přetvařování u vánočního stromku a čekání na dárky, které mi vesměs nic neříkaly. Je pravda, že tehdy byla jiná doba. Oblečení bylo důležitější než to, co si malý kluk mohl přát.

19.12.2014 v 10:18 | Karma: 26,04 | Přečteno: 3324x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Smutnýzdeněk

Babička byla studnice moudrosti

Jsou lidé, které uslyšíte naříkat snad na všechno. Dokážou na vás sypat z rukávu jeden problém za druhým. Jak stárnou, je to s nimi čím dál horší, což ovšem už teď plně chápu. Přece je stárnutí sebou potíže nese samo sebou. Vidím to sám na sobě. A jsou pak lidé, od kterých neuslyšíte nikdy žádnou stížnost. Jsou nad věcí a věk je nijak nezlomí. Jsou nedolní jak duchem, tak fyzickou výdrží. Přesně taková byla moje babička.

17.12.2014 v 13:03 | Karma: 21,67 | Přečteno: 804x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Smutnýzdeněk

Bez maminky už to nikdy nebude ono

Proč je ten život tak nespravedlivý. Hodní a poctiví lidé umírají a grázlové a gauneři se nám tu chechtají do obličeje. Už i tahle spravedlnost, že před Bohem jsme si všichni rovni, se u nás stává jen proklamovanou nic neříkající větou, kterou se kamufluje stav společnosti a bagatelizuje se její rozdělení na ty, co si dělají, co chtějí a zbytek, kteří jsou jen poslušné ovce, které sklopí hlavu a táhnou tu káru, na níž rozmařile poskakují lumpové a grázli, dál.

15.12.2014 v 13:16 | Karma: 19,86 | Přečteno: 829x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10.5 1:15

Poslanci se přeli o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu ve čtvrtek...

ANALÝZA: Putin zase budí přízrak atomovek. Co tím sleduje právě teď

10. května 2024

Premium Kreml s výslovným odvoláním na nedávné komentáře západních vůdců týkající se války na Ukrajině...

Operace Vrbětice: divné náhody a záhady. Jakou roli hrál majitel firmy

10. května 2024

Premium Třetí díl seriálu MF DNES popisuje podivné jednání šéfa firmy Imex Group, Petra Bernatíka, která...

Zavřené školy, letiště i banky. Argentinu zasáhla generální stávka

9. května 2024  22:28

Odbory v Argentině organizují generální stávku. Protestují proti úsporným opatřením a dalším...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 689x
40 let se pohybuji ve sportovním světě aktivně jako atlet i trenér. A pořád to beru stále stejně vážně, jen čím jsem starší, tak čím dál víc vím, že nic nevím.

Seznam rubrik