Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Miloš Zeman: kolaborant, nebo "užitečný idiot"?

Tuto zásadní otázku vyvolává nejen celé jeho působení v prezidentském úřadu, ale zejména jeho poslední návštěva v Rusku. Byli jsme svědky absurdního divadla, které nutně otevírá otázky pozadí celé jeho mise v současné politice.

Otázka skutečné identity této kontroverzní "polistopadové" politické osobnosti není jednoduchá. Miloš Zeman je inteligentní člověk a nelze jeho chování a politickému jednání přisoudit čistě označení "idiotské", ač ho sám velmi rád používá. Pravda, kombinace stařecké demence, pokročilého stádia alkoholismu a patologické formy narcismu je poměrně výbušná směs, která může způsobovat jednání za hranou rozumové sebereflexe a racionality a ze Zemana činit "užitečného idiota", kterého mohou manipulovat jak rozmanité zájmové kruhy, tak zahraniční velmoci. Míra jeho servility vůči ruským lídrům, arogance, s jakou se projevuje k vlastním lidem, kteří mají, byť jen náznakem, kritický pohled na některé jeho postoje a v neposlední řadě sklon k "tlupovosti" a klanovosti v níž přijímá za partnery jen ty, kteří se mu klaní, jsou mu loajální a užiteční pro jeho zájmy, to vše jsou diagnostické znaky, které postupnému rozkladu osobnosti nasvědčují.

Přesto je zřejmé a z dlouhodobého hlediska pravděpodobné, že jeho jednání fatálně poškozující naši zemi, má logickou souvislost a není jen souborem manipulovaných nahodilostí. Jako společný jmenovatel dlouhodobého Zemanova chování se nabízí interpretace, že mu jde v podstatě o vědomé přesměrování naší země z orientace, kterou 28 let sleduje, orientace na nejvyspělejší část světa – směrem k západním hodnotám, liberální demokracii, EU a samozřejmě k zajištění bezpečnosti v rámci NATO. Zeman sice málokdy otevřeně říká, že má takové záměry, nicméně jeho podpora čínských a zejména ruských politických a hospodářských zájmů, včetně podpory ruské propagandy snažící se o rozklad politického prostředí EU, bez něhož nemáme šanci dosahovat takové hospodářské a bezpečnostní úrovně, jakou máme teď, zřetelně ukazují na jeho skrytou kolaboraci se znovu se rodící Ruskou imperiální realitou. Z jeho kroků lze číst, že by nás rád postupně přesunul z pozice rovnoprávného člena v prosperujícím společenství EU do role kolonie ekonomicky i společensky strádajícího Ruska, které se nemůže vymanit z post-imperiální mentality 19. století. 

Zemanova osobní spolupráce s kontroverzními architekty současné ruské reality spíše nasvědčuje tomu, že vědomě kolaboruje na jejich zájmech. Je to o to bizardnější, že jde o tu samou zemi, která naši vlast dvakrát brutálně znásilnila. Poprvé, když svým vlivem umožnila násilný puč komunistické strany v roce 1948, následovaný terorem vůči většině obyvatelstva. Podruhé pak v roce 1968 otevřenou vojenskou agresí a zdecimováním zbytků české národní a občanské hrdosti. Dnešní Rusko vedou lidé formovaní KGB a tím samým režimem, který ze Sovětského svazu udělal mezinárodní totalitní velmoc, která kromě jiných zemí zdecimovala českou společnost ve zmíněných dvou obdobích. A na rozdíl například od Německa, které se od své nacistické minulosti zásadně očistilo, Rusko otevřeně obnovuje svoje ambice ze sovětské éry. A nic na tomto faktu nevyřešilo trapné divadlo během Zemanovy návštěvy Moskvy, které jmenovaný sehrál s premiérem Medvěděvem ohledně kontroverzního článku obhajujícím okupaci naší země v oficiálním ruském médiu. 

Myslím, že již nastala chvíle, kdy je třeba dát stranou diplomatický jazyk u nás rozšířený, zejména když jde o hlavu státu, a věci pojmenovat pravým jménem. Miloš Zeman kolaboruje s minulým a potenciálně i budoucím agresorem a nepřítelem naší země, ponižuje naši zemi a opakuje tím fatální historické chyby. Zařazuje se tím mezi tragické osoby našich dějin, jako byl Klement Gottwald nebo Vasil Biľak.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Smrk | pátek 1.12.2017 11:59 | karma článku: 26,39 | přečteno: 854x
  • Další články autora

Václav Smrk

Vymítač ďábla a dezinformátor děkanem fakulty Univerzity Karlovy?

Na post děkana veřejné vysoké školy placené ze státních peněz kandiduje člověk, který provozuje exorcismus, neboli vymítání ďábla a zároveň vystupuje v antisystémových, dezinformačně a konspiračně zaměřených médiích.

11.2.2024 v 13:08 | Karma: 36,98 | Přečteno: 8913x | Společnost

Václav Smrk

Koho má volit antikomunista?

Tak se nám do finále dostali dva lidé, kteří byli v komunistické straně. Koho má volit člověk, který s komunismem nechce mít nic společného?

27.1.2023 v 18:47 | Karma: 20,52 | Přečteno: 695x | Politika

Václav Smrk

Mafiánská radnice Prahy 5

Patří k nejhorším případům komunální politiky v ČR. Desítky let tam vládne parta politických potomků kmotra ODS Jančíka. Obsadili vůdčí posty klíčových politických stran a vytvořili kartel. K tomu starostka ignoruje střet zájmů.

22.9.2022 v 11:27 | Karma: 18,08 | Přečteno: 504x | Diskuse| Politika

Václav Smrk

Putin je Hitler

Svými kroky naplnil Vladimír Putin všechny parametry agresivního vůdce typu Adolfa Hitlera, který je na základě fanatické nacionalistické ideologie ochoten ničit svobodné země a likvidovat oponenty v té své vlastní.

24.2.2022 v 18:42 | Karma: 18,91 | Přečteno: 372x | Diskuse| Politika

Václav Smrk

Nová antibabišovská vláda začne střetem zájmů?

Jedním z hlavních argumentů opozice proti Babišovi byl jeho obrovský střet zájmů. Oprávněně. Jak to, že teď nominují na ministra spravedlností kontroverzního politika, s podezřelým pozadím, jehož kauzy jsou v procesu vyšetřování?

7.12.2021 v 7:00 | Karma: 44,92 | Přečteno: 6902x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Rusko kvůli „provokacím Západu“ ověří přípravu taktických jaderných zbraní

6. května 2024  10:51,  aktualizováno  13:32

Rusko chystá manévry zahrnující přípravu rozmístění a použití taktických jaderných zbraní. V...

Evropa je priorita, řekl Si Ťin-pching v Paříži. Macron ho usadil k holému stolu

6. května 2024  13:31

Čína považuje Evropu za prioritu své zahraniční politiky a na vztahy s Evropskou unií pohlíží ze...

Žena v podchodu napadla dívku i muže. Policie hledá svědka, který loupež překazil

6. května 2024  13:23

Agresivní třiatřicetiletou ženu, která zaútočila na náhodně procházejícího muže jen proto, že jí...

  • Počet článků 88
  • Celková karma 36,98
  • Průměrná čtenost 2016x
pedagog, kterému leží na srdci budoucnost naší země...

Seznam rubrik