Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Potřebujeme zákon o stávce?

Minulý týden, když začala média informovat o přípravách stávky výjimečného rozsahu, začalo se hovořit o tom, že v České republice chybí zákon upravující pravidla stávky. Tyto hlasy výrazně zesílily, když Městský soud předběžným opatřením stávce v původním termínu zabránil. Skutečně však potřebujeme zákon, který bude stávce vymezovat zvláštní pravidla?

Především bychom si měli uvědomit, co to stávka je. Ten pojem mnoha lidem chybně splývá s demonstracemi či blokádami. Důvod, proč je nutné stávku nespojovat s demonstracemi či blokádami, je ten, že jde ze své podstaty o úplně jiné skutky. Na demonstrování svého názoru má přirozené právo každý člověk a nad tím není třeba složitě hloubat. Naopak blokáda, tedy omezování osobní svobody ostatních lidí, je poškozováním přirozených práv ostatních lidí a takovou činnost je třeba sankcionovat. Vraťme se však ke stávce.

Stávka je, jak už samotný základ slova napovídá, pouze aktem zastavení činnosti. Cílem stávky je nevytváření produktů práce. Produktů práce, které někomu pravidelně poskytujeme a okamžikem stávky poskytování zastavíme, abychom se domohli lepších podmínek. Z logiky stávky plyne, že tím, koho zastavením činnosti poškodíme, by měl být ten, na kom se snažíme něčeho domoct. To však není případ této stávky. Stávkující zastavili činnost (dopravu), tím poškodili své zaměstnavatele, potažmo jejich klienty – pasažéry, aby se něčeho domohli na státu. Stát už není vlastníkem všech výrobních prostředků, aby byl tím jediným, koho poškodíme zastavením činnosti.

Ať už s vládními reformami souhlasíte nebo ne, měli bychom se shodnout na tom, že je něco v nepořádku, pokud je poškozen někdo, kdo není stranou sporu. A tím se dostáváme k jádru problému. Jádrem problému je disproporce. Pokud má mít zaměstnanec právo stávkovat – zastavit činnost, musí mít také zaměstnavatel, kterého tím poškodí, právo z toho vyvodit důsledky. Pokud chtějí odboráři řešit spor občan-stát poškozováním svých zaměstnavatelů a jejich klientů, musí si být vědomi rizika sankce. Když není možné sankci udělit, je právo stávky nadužíváno a jsou tak do sporu zatahováni ti, kterých se netýká. Pokud si chtějí občané něco vyříkat se státem, mají k dispozici volby. Mohou také přestat platit daně a riskovat postih, který z toho plyne. Nepotřebujeme zákon, který by upravovat pravidla stávky. Potřebujeme stávce navrátit prvek odpovědnosti – legalizovat sankce za nedodání smluvně dohodnuté práce.

Autor: Radim Smetka | pátek 17.6.2011 0:29 | karma článku: 22,41 | přečteno: 1493x
  • Další články autora

Radim Smetka

Konkurenceschopnost, zaklínadlo posledních dnů

Při všem špatném, co se dá říct o současné vládě, ji není možné upřít schopnost, kterou zvládá dokonale. Tou schopností je užívání zaklínadel. Počínaje véčkařským „bojem proti korupci“, přes „vládu rozpočtové odpovědnosti“ a nekonečné „reformní úsilí“, až po aktuální „konkurenceschopnost“. Jakýkoliv krok vlády je neustále ministry či samotným premiérem hájen jako podpora konkurenceschopnosti českých firem. Ve skutečnosti jde však spíše o konkurenceschopnost českého státu ve výběru daní.

25.7.2011 v 12:02 | Karma: 26,10 | Přečteno: 2253x | Politika

Radim Smetka

Babyboxy pohledem ekonomické analýzy

Velkým tématem posledních dnů se staly bezpečné schránky na nechtěné děti - takzvané babyboxy. Důvodem mimořádného zájmu médií byla skutečnost, že během krátké doby OSN zkritizovala Českou republiku za jejich využívání, v Trutnově byl otevřen další babybox a v neposlední řadě také mimořádný zájem maminek. Média tak nabídla chválu i kritiku mnohých odborníků, pojďme se teď na babyboxy podívat pohledem ekonomie.

9.7.2011 v 12:02 | Karma: 44,89 | Přečteno: 10436x | Společnost

Radim Smetka

Na prahu nového socialismu

Mí přátelé už tradičně s pohrdavým posměškem reagují na to, když srovnávám dnešní stav se socialismem či protektorátem. Prvním argumentem bývá to, že jsem pořádně ani jeden z předchozích režimů nezažil, tak co o tom můžu vědět? Následuje popis minulosti, jako vystřižený z televizní reportáže. O tom, jak za protektorátu končili lidé v koncentračních táborech a za socialismu policajti mlátili studenty na náměstích. To je samozřejmě všechno smutné a jsem rád, že už je to minulostí, ale vůbec to nevypovídá o běžném životě. Za protektorátu, stejně jako za minulého režimu, žily miliony lidí své životy plné běžných všedních starostí. Tyto životy nebyly příliš odlišné od těch našich dnešních. To je ovšem velmi smutné. Je smutné, že se nic nezměnilo na tom, jak (ne)jsme svobodní a na tom, že nám stát stále plánuje život.

14.2.2011 v 18:26 | Karma: 33,06 | Přečteno: 2222x | Společnost

Radim Smetka

Nenaskakujme zemědělcům na dioxinovou paniku

Před dvěma týdny média zveřejnila informaci o nálezu nadlimitního výskytu dioxinů ve vejcích a vepřovém mase v Německu. Následně vycházely napovrch informace o tom, že v důsledku těchto nálezů byly v Německu uzavřeny stovky chovů. V posledních dnech se přidaly informace o tom, do kterých zemí bylo zboží z Německa vyváženo. Slovenští zemědělci a po jejich vzoru i jejich kolegové v České republice ucítili příležitost prodat své dražší vepřové, když budou dál šířit paniku z „toxického masa“.

18.1.2011 v 21:10 | Karma: 40,66 | Přečteno: 8226x | Diskuse| Ostatní

Radim Smetka

Kdo jsou ti Svobodní?

Velice často se mi stává, že první reakce lidí, poté co zjistí, že jsem politicky aktivní a za kterou stranu, zní „jo, vy jste ti proti unii.“ Docela mě to mrzí. Především proto, že taková zkratka naprosto degraduje naše ideje, náš program a také naše chápání logiky lidského jednání, které aby člověk u jiných stran pohledal. Ano, jsme pro vystoupení ČR z EU. Ne kvůli tomu, že bychom byli stranou lidí, kteří prostě nemají rádi EU a tak se dali dohromady. To, že jsme pro vystoupení z EU, je důsledkem našich idejí, nikoliv podstatou!

21.12.2010 v 21:18 | Karma: 35,19 | Přečteno: 3282x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  17:53

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  17:45

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kalifornská policie vtrhla na univerzitu, pozatýkala propalestinské studenty

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  17:41

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:35

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4694x
Marketing a finance, v minulosti taky politika, ekonomie a programování.

Seznam rubrik