Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ekonomie omezení rychlosti

Na konci minulého roku v médiích proběhla zpráva o rozhodnutí magistrátu hlavního města Prahy, kterým snížil maximální povolenou rychlost na několika místech Prahy, především na ulici 5. května na 50 km/h. To se setkalo s nesouhlasem pražských řidičů, ale i řidičů, kteří Prahou alespoň občas projíždí. Debatují o tom v soukromí, na sociálních sítích zakládají protestní skupiny. Magistrát nechal tyto úseky osadit značkou (50) s alibistickou doplňkovou tabulkou „SNÍŽENÍ HLUKU“ (jakoby říkala: My za to nemůžeme, za to může…). Celá tato iniciativa magistrátu pramení z rozhodnutí soudu z roku 2008, který se zastal obyvatel domů u magistrály a nařizuje magistrátu, aby provedl opatření na snížení hluku a emisí.

Po loňském opatření - zúžení na tři pruhy, kterým magistrát docílil, že kolony nekončí na Nuselském mostě, ale pokračují do ulice 5. května, si nyní zadal měření hluku v oblasti magistrály a došel k závěru, že snížením rychlosti ze 70 km/h na 50 km/h sníží hluk o 3dB. Jak však došli úředníci z magistrátu k tomu, že tomu tak bude, není jasné. Z vlastní zkušenosti vím, že při 70 km/h mám nižší otáčky, než při 50 km/h. Navíc snížení rychlosti naruší plynulost dopravy, takže se bude častěji stát a rozjíždět, což způsobuje vyšší hlučnost. Celé opatření také přirozeně přinese zvýšení emisí do oblasti, čili bude působit protichůdně proti druhému „problému". I kdyby však studie magistrátu byla pravdivá a hluk se skutečně o 3dB snížil, jde o tak zanedbatelné snížení, že se člověku nabízí vysvětlení, že to magistrát dělá jen proto, aby se „soud nažral a magistrála zůstala celá".

Nejen, že toto opatření zdržuje řidiče, nejen, že není v duchu Laissez Faire, ale je špatně z principu, od okamžiku, kdy se soud zastal obyvatel okolních domů. Proč? Domy a byty sousedící s ulicí 5. května se prodávají a pronajímají za nižší ceny, než jinde v Praze. Je tomu tak proto, že obyvatelé těchto domů musí snášet hluk a emise z rušné ulice a proto nejsou ochotni zaplatit takovou cenu, jako za byt, který leží v klidné části města. Pokud někdo utrpěl existencí dopravní tepny vedle domu, pak to byl pouze první majitel, pokud však nebyl odškodněn. Tím chci říct, že externality vznikající kolem magistrály již byly internalizovány prostřednictvím snížení cen bydlení v okolí. Každý obyvatel 5. května v minulosti stál před otázkou, zda zaplatit vyšší cenu za byt v klidné lokalitě, nebo trpět hluk a emise za nižší cenu. Proto nemají tito obyvatelé právo požadovat po magistrátu žádná opatření.

Pokud by magistrát učinil taková opatření, která by skutečně výrazně snížila hluk, pak by stoupla cena bydlení v oblasti, na čemž by vydělali stávající majitelé domů v okolí. Došlo by k sblížení cen bydlení v Praze - snížila by se cenová variabilita. To by znamenalo, že chudší lidé by hůře hledali levné bydlení. Tyto méně atraktivní oblasti Prahy, jako jsou domy u magistrály, slouží jako jakési sociální bydlení. Tento přirozený mechanismus však nabourávají nesmyslné regulace hygienickými limity stejně jako regulované nájemné, které nezohledňuje lokalitu a nenechává působit přirozené tržní mechanismy.

Autor: Radim Smetka | pátek 29.1.2010 20:06 | karma článku: 23,44 | přečteno: 1935x
  • Další články autora

Radim Smetka

Konkurenceschopnost, zaklínadlo posledních dnů

Při všem špatném, co se dá říct o současné vládě, ji není možné upřít schopnost, kterou zvládá dokonale. Tou schopností je užívání zaklínadel. Počínaje véčkařským „bojem proti korupci“, přes „vládu rozpočtové odpovědnosti“ a nekonečné „reformní úsilí“, až po aktuální „konkurenceschopnost“. Jakýkoliv krok vlády je neustále ministry či samotným premiérem hájen jako podpora konkurenceschopnosti českých firem. Ve skutečnosti jde však spíše o konkurenceschopnost českého státu ve výběru daní.

25.7.2011 v 12:02 | Karma: 26,10 | Přečteno: 2253x | Politika

Radim Smetka

Babyboxy pohledem ekonomické analýzy

Velkým tématem posledních dnů se staly bezpečné schránky na nechtěné děti - takzvané babyboxy. Důvodem mimořádného zájmu médií byla skutečnost, že během krátké doby OSN zkritizovala Českou republiku za jejich využívání, v Trutnově byl otevřen další babybox a v neposlední řadě také mimořádný zájem maminek. Média tak nabídla chválu i kritiku mnohých odborníků, pojďme se teď na babyboxy podívat pohledem ekonomie.

9.7.2011 v 12:02 | Karma: 44,89 | Přečteno: 10436x | Společnost

Radim Smetka

Potřebujeme zákon o stávce?

Minulý týden, když začala média informovat o přípravách stávky výjimečného rozsahu, začalo se hovořit o tom, že v České republice chybí zákon upravující pravidla stávky. Tyto hlasy výrazně zesílily, když Městský soud předběžným opatřením stávce v původním termínu zabránil. Skutečně však potřebujeme zákon, který bude stávce vymezovat zvláštní pravidla?

17.6.2011 v 0:29 | Karma: 22,41 | Přečteno: 1493x | Politika

Radim Smetka

Na prahu nového socialismu

Mí přátelé už tradičně s pohrdavým posměškem reagují na to, když srovnávám dnešní stav se socialismem či protektorátem. Prvním argumentem bývá to, že jsem pořádně ani jeden z předchozích režimů nezažil, tak co o tom můžu vědět? Následuje popis minulosti, jako vystřižený z televizní reportáže. O tom, jak za protektorátu končili lidé v koncentračních táborech a za socialismu policajti mlátili studenty na náměstích. To je samozřejmě všechno smutné a jsem rád, že už je to minulostí, ale vůbec to nevypovídá o běžném životě. Za protektorátu, stejně jako za minulého režimu, žily miliony lidí své životy plné běžných všedních starostí. Tyto životy nebyly příliš odlišné od těch našich dnešních. To je ovšem velmi smutné. Je smutné, že se nic nezměnilo na tom, jak (ne)jsme svobodní a na tom, že nám stát stále plánuje život.

14.2.2011 v 18:26 | Karma: 33,06 | Přečteno: 2222x | Společnost

Radim Smetka

Nenaskakujme zemědělcům na dioxinovou paniku

Před dvěma týdny média zveřejnila informaci o nálezu nadlimitního výskytu dioxinů ve vejcích a vepřovém mase v Německu. Následně vycházely napovrch informace o tom, že v důsledku těchto nálezů byly v Německu uzavřeny stovky chovů. V posledních dnech se přidaly informace o tom, do kterých zemí bylo zboží z Německa vyváženo. Slovenští zemědělci a po jejich vzoru i jejich kolegové v České republice ucítili příležitost prodat své dražší vepřové, když budou dál šířit paniku z „toxického masa“.

18.1.2011 v 21:10 | Karma: 40,66 | Přečteno: 8226x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10,  aktualizováno  15:48

Neznámý útočník v noci na středu hodil tři zápalné lahve na synagogu v centru Varšavy. Případ...

Zatýkáme migranty pro první vlnu deportací do Rwandy, oznámil Londýn

1. května 2024  15:45

Britská policie ve středu začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli...

Moskva se chlubí stroji ukořistěnými Ukrajině: Abramsy, Leopardy i českými BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4694x
Marketing a finance, v minulosti taky politika, ekonomie a programování.

Seznam rubrik