Úroveň bulváru k diskusi o Temelínu nepatří

Náhodou se mně dostal do ruky deník Aha, kde byl velký celostránkový inzerát ohledně dostavby temelínské elektrárny zřejmě inzerovaný ruskou stranou. Myslím si však, že taková odborná témata nepatřící bulváru. Ten ať si píše o hercích, celebritách atd., ale taková témata v něm jsou k ničemu, protože soudný člověk je v takovém médiu nebude brát vážně.

Jaderná energetika je velmi specializovaná oblast, a aby se v ní člověk alespoň trochu zorientoval, musí se seznámit s názory odborníků. Nedávno  jsem si přečetl studii významného ruského jaderného experta B. I. Nigmatulina a ten vystavil ruské technologii nepříliš lichotivé vysvědčení. Je hodně skeptický a obává se toho, že tak, jak Rusové ztratili pozice v dopravním letectví, kde iljušiny a tučka vytlačily boeingy a airbusy, ztratí je i v jaderné energetice. Mně nezbývá než vyslovit úctu jeho vnitřní poctivosti, když na otázku povedlo se Rosatomu vytvořit moderní jadernou elektrárnu, která by byla schopna konkurovat nejlepším zahraničním projektům a alternativním formám generování energie v Rusku, odpověděl Ne.

Příčinou tohoto neblahého stavu je podle Nigmatulina ignorování požadavků světového trhu, na kterém se ruská strana rozhodla konkurovat, a výsledkem jsou chybná rozhodnutí ze strany vedení Rosatomu.

Nejsou třeba vyřešeny otázky zajištění konkurenceschopnosti projektu VVER-TOI spojené se snížením fyzických objemů budov a staveb, problémy zlepšení ochrany před vnějšími vlivy a teroristickými hrozbami ani jiné záležitosti v otázkách nabídky projektu do zahraničí. 

Autor: Slavoj Dolejš | pondělí 11.3.2013 11:32 | karma článku: 7,50 | přečteno: 500x
  • Další články autora

Slavoj Dolejš

Kupředu levá zpátky ni krok.

22.2.2013 v 16:56 | Karma: 19,76

Slavoj Dolejš

Dusíme se jako v Ostravě.

5.10.2012 v 15:42 | Karma: 7,56

Slavoj Dolejš

Drábek je frajer.

5.10.2012 v 9:15 | Karma: 14,69