Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Řežete ? Tak řežte !

Pokud však jste přesvědčení, že to není až tak primitivní práce, pak doporučuji, nejdříve řešte. V tomto oboru je rádobyznalec každý, kdo má mechanizaci potřebnou pro řez stromů. Dokonce se stává tato práce sportem soutěžících kaskadérů. Stromy však nemusíme řezat za každou cenu.

Tilia cordata

     Projíždíte-li v současné době naši zemi, vidíte muže v reflexních vestách s motorovou pilou okolo cest, na návsích a řežou, a řežou. Někde proto, že údajně jsou stromy příliš vysoké, někde zase něco vadí a mnohdy podstatou je ... . Jen tu a tam se objeví zpráva v mediích, že občané sepsali petici, nebo jinak protestovali proti rozhodnutí zastupitelstva vykácet starý strom nebo alej. Nikdy jsem však zatím neslyšel protesty proti špatnému ořezání stromů. Při tom však vše začíná právě tady.

     Pan Bůh, nebo chcete-li Příroda matka má všechno promyšlenější, než se na první pohled zdá a všechno má svůj význam.

Stromy měly a mají náš obdiv. Již při pohledu na ně, hladí naši duši a dodávají nám energii do dalších naších aktivit. Proto zásahy hlubokých řezů a kácení na nás působí depresivně a není divu, že vyvolávají vlny nevole.

Stromy nás přežívají a předávají nám poselství z generace na generaci. Mnohé byly vysazeny v dobách, o kterých jen čteme. Pro některé z nás, znamenají kus historie, nebo kus prožitého života. Stromy jsou jakousi duši krajiny, které říkáme domov.

Lidé k životu stromy potřebují. Stromy se však bez člověka obejdou.

Dokážou rozložit svoji korunu tak pevně, že odolává všem náporům větrů a nepříznivým klimatickým podmínkám. Bez zásahu člověka si najdou vhodný prostor a přetrvají věky. Člověk moudrý se od nich učí a jejich krásu umocňuje použitím v prostředí, kde pobývá větší část svého života. Jen člověk hloupý si chce přírodu podmanit a napravit některé věci, např. stromy radikálními řezy.

Pokud strom snáší řez, pak pro některé z nás je to signál řezat a řezat, jakoby to byl jediný způsob, jak odčerpat veřejné finance. Dnes si někteří dokonce myslí, že je to nutnost. Nechci zde rozepisovat, kdy řezat ano a kdy ne, což je v mnohých knihách podrobně popsáno.

Chtěl bych tímto článkem upozornit na řezy z hlouposti. Podívejme se např. jak se u nás žije stromům, které všichni známe. Podívejme se na lípy. Rostou všude po naší vlasti i v té nejzapadlejší vesničce. Stromy tohoto rodu najdeme v alejích okolo cest, návsích, náměstích, parcích, lesích, velkých zahradách atd. Není divu, že je naším národním stromem.

Lípa je schopná přežít několik staletí a znovu a znovu se zazelenat. Většina z nás si jistě vzpomene na  starou lípu, kterou viděl nebo o ní jen slyšel. Já jsem měl tu čest stát pod korunou takové lípy, která přečkala více než 500 let. Jen těžce si dokážeme představit, že pod ní odpočívali lidé v době husitské. Nebo, kolik generací našich předků se pod ní vystřídalo a čeho všeho byla svědkem.

Je zřejmé, že při současném ořezavání nemají lípy šanci na svoji dlouhověkost. Mnohokrát jsem se setkal s názorem, že je potřeba korunu lípy seřezat, aby nám nezačaly větve padat na hlavu. K tomu tito skoroznalci dodávali, že snese řez a brzy znovu obroste. Těmto lidem se dostálo sluchu zejména v posledních deseti létech, kdy byly dány kompetence rozhodování do rukou zastupitelů.

Od té doby se všichni divíme, kroutíme hlavou, kdo nám ořezal ty naše krásné lípy tak, že zůstaly trčet pouze kmeny do výšek. Marné jsou připomínky občanů, že čím větší zásahy budou dělat, tím více budou ohrožovat zdraví kolemjdoucích.

"Nesmysl" říkali skoroznalci. "Uvidíte, jak krásně obroste."

A měli pravdu. Koruna lípy obrostla. Skoroznalci si mnuli ruce a sklízeli uznání. Vše do té doby, než první větev narostlá do váhy, vylomením způsobila úraz návštěvníka parku. Trouchnívějící velká rána na kmeni tuto váhu neunesla.

"Na co skoroznalci zapoměli?"

Přirozeně rostlá koruna má svoji fyzickou rovnováhu, která čelí povětrnostním vlivům. Narušením vzniká větší pravděpodobnost rozlomení. K tomu, aby tato pravděpodobnost byla ještě větší, přispívají "řezači" tím, že dělají velké rány přímo u kmene. Jak je obecně známo, velké rány nejsou schopny se zacelit a tak i přes ošetření nastává dřevokazný proces. U lípy je doprovázen dokonce vypadáváním dřeva. Za nějakou dobu strom obroste, ale nikdo neví, jak postoupila zkáza dřeva, která nakonec způsobí rozlomení kmene jeho váhou. Nebo se tak stane při povětrnostních vlivech, které tomu dopomohou. Nikdo neví, kdy se odlomí větev na pokraji vyhnívající rány, právě dorostlá do své kritické váhy.

Co nám udělá náš zhola ořezaný kmen, trčící do výše?

Kdy uhnije ten poslední kousek, než se kmen v půli rozlomí?

Čekejme. Třebas se nic nestane. A když přece jenom, tak to nemohl nikdo předpokládat. Nebo ano?

Na takto nevhodně ořezané stromy si rychle odpovědní funkcionáři nechávají alibisticky vypracovávat posudky. A světe div se. Všechny lípy se musí odstranit. Protesty a petice je již nezachrání.

Lidé si musí počkat na krásu, která tam byla. Minimálně dalších padesát let.

(Při takových stavech je jediné řešení)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Slatinský | středa 16.2.2011 0:47 | karma článku: 15,94 | přečteno: 2087x
  • Další články autora

Milan Slatinský

Člověk je když ..., omyl není vyloučen

Naším nezaměnitelným cílem je nepochybnost při poznání pravdy. Nelze se k tomu vzdělávat, ale musí se poznávat vlastními zážitky a myšlením, což předpokládá, vyrovnat se s omyly, klamy a překonávat bariéry lží, které jsou v cestě.

25.9.2019 v 15:15 | Karma: 6,32 | Přečteno: 216x | Diskuse| Společnost

Milan Slatinský

Má u nás naději návrat vlády lidu?

Neuvěřitelné je u nás posilování nesoudných, méně dokonalých a mravně pokřivených lidí, kterým představitelé moci umožňují seberealizaci, zatímco lidé s ambicemi být prospěšní společnosti, jsou potlačování a existenčně stresování.

17.9.2019 v 13:21 | Karma: 13,14 | Přečteno: 778x | Diskuse| Politika

Milan Slatinský

Český chamtivec u moci si může dělat u nás, co se mu zlíbí.

Kde otrlí chamtivci vládnou, šíří se za nimi příšerný smrad. Zápach zkažených antisociálů, jejichž hlavou bývá často psychopat.

23.5.2018 v 15:33 | Karma: 18,84 | Přečteno: 835x | Diskuse| Společnost

Milan Slatinský

Kroky k poznávání pravdy (I. - tvorba podmínek pro vládu lidu)

Spravedlnost a pravda nikdy nebyla výsledkem činnosti českých právníků, ekonomů, parlamentu, vlády či herců, ale především filosofickou pravdu nacházel vždy velký počet lidí ve společnosti v masovém měřítku.

7.9.2017 v 16:31 | Karma: 8,73 | Přečteno: 188x | Diskuse| Společnost

Milan Slatinský

Návrh zahrady a projektová dokumentace dle výběru na dálku

Zimní období je vhodné pro plánování nejen staveb rodinných domů, ale také zahrad. Tímto článkem bych chtěl inspirovat všechny zájemce k těm správným krokům k vytvoření pohodové zahrady, jako součásti bydlení a svého charakteru.

15.1.2017 v 13:50 | Karma: 6,88 | Přečteno: 245x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Čína je pilířem nového světového řádu, řekl Orbán a kývl na její mírový plán

9. května 2024  20:05

Čína je jedním z pilířů nového světového řádu a Maďarsko podporuje její mírový plán pro Ukrajinu,...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  20:05

Přímý přenos Poslanci se přou o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu opět...

Za nové zuby si připlatíme, mnozí zubní technici skončí. Na vině je nařízení EU

9. května 2024

Premium Zubní techniky ohrožuje nová legislativa. U každé zubní náhrady by teď měli plnit stejné povinnosti...

V Rakousku zemřel 54 letý Čech, po vypadnutí z kajaku zemřel v nemocnici

9. května 2024  19:59

Při jízdě na kajaku dnes u rakouské obce Weissenbach am Attersee zemřel 54letý Čech. Zkušený...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 847x
Ne vlastní vinou, ocitl jsem se v důchodě. V životě jsem se naplno věnoval zahradní architektuře, ekonomice, finančnictví, šachům a hledání podstaty našeho myšlení a inteligence, vytvářející stupně lidskosti a chápání, zejména krásy a lidského cítění.

V současnosti se zabývám projektováním zahrad, úspěšnému zhodnocení financí v otevřených investičních podílových fondech a hráním šachů.

Politika dneška mě vyvádí z míry a jsem přípraven se přidat ke všem, kteří chtějí docílit návrat k čestnosti, národní hrdosti, přirozené morálce a zdravému rozumu, bez používání nejrůznějších modifikací klamání, které nás zatlačuje do společenského bahna a vytváří podmínky pro naše neštěstí.

Kontaktovat mě můžete na č.mobilu 605 783 045 a emailu delfin.fin@email.cz ;

www.projekt-zahrady.webnode.cz