Než se budete rozhodovat pro použití kamene v zahradě

Mnozí lidé, mají pocit, že použití kamene při tvorbě zahrady je nezbytnou součásti moderního trendu. Krása zahrady však je v něčem jiném.

Miscanthus sinensis "Adagio"

     Použitím kamene nebo výstavbou skalky chceme dosáhnout dojmu přirozeného prostředí a ne všude je to vhodné. Tady je nutno rozlišit malé mini kombinace prefabrikátů, nádob a kamene, nebo suché, květinové zídky, jenž skalku připomínají. Použití takových prvků na vhodných místech poblíž budov umožňuje výsadbu skalniček a pozorovat např. zjara probouzející se přírodu nebo oblíbené rostliny ve všech ročních obdobích.

     Skalka je zahradní prvek, který je umístěn ve vhodné části zahrady a zpravidla v čelním pohledu na rodinný dům není vidět. Její obraz se nám často v plném rozsahu vyjeví až při postupu do zahrady, kde nás láká zajímavá sadovnická kompozice navazující na prostředí a architekturu staveb.

Než začneme přemýšlet o stavbě skalky musíme si uvědomit, že ...

1.skalka není podmínkou pěkné sadové úpravy a dokonce v nevhodném prostředí působí rušivě a je projevem nevkusu.

2.stejně je projevem nevkusu lemování záhonů kamením, vytváření "hrobečků",nebo bezmyšlenkovité navážení "kačírku" mezi vysazené rostliny.

3.skalku s úspěchem můžeme založit jen ve zvlněném terénu a na místě vzdáleném od budov nebo alespoň odděleném porosty dřevin.

4.do skalky nepatří hrady, trpajzlíci, hříbečky atd.

5.neumísťujeme skalku pod stromy, čímž nevylučujeme částečné zastínění některých částí skalky.

6.skalka umístěná v rovině působí nepřirozeně.

7.při vytváření skalky provádíme modelaci terénu, která podpoří náš myšlenkový záměr v daném prostoru.

8.při vytváření skalky vybíráme kameny stejného druhu. Kameny ukládáme tak, že napodobujeme přirozené uložení horniny.

9.nenecháme je trčet do výše, rozmísťujeme je nepravidelně, vždy s představou přirozeného obrazu.

10.v případě, že je to vhodné, můžeme umístit do skalky tůňku, jezírko, potůček nebo pramen se stékající vodou po kamenech.

     Výsadbu skalniček a dalších rostlin provádíme v kombinacích vystihující přirozené prostředí. Pomocí vhodných dřevin navazujeme na ostatní částí zahrady. Někde vytváříme kulisy, clony a někde zase využíváme průhledu, pro krásný obraz prostoru. Skalka je velmi náročný prvek v zahradě a vyžaduje především citlivé umístění.

Rozhodně zde platí více, než kde jinde: „Dvakrát měř a jednou řeš!“

Autor: Milan Slatinský | úterý 11.1.2011 19:08 | karma článku: 13,40 | přečteno: 1507x