Jaký smysl má diskuze anonymů?

Generace naších předků vedly své děti a mládež zejména k čestnosti, národní hrdosti, pravdomluvnosti a poctivosti. Anonymní přístup k jakékoliv problematice byl pokládán přinejmenším jako podlý a nečestný přístup. Všichni dobře věděli, že je předchůdcem společenského pádu! Anonymové, lháři a nepoctivci byli přirovnávání k plevelům, které je potřeba oddělit od ušlechtilých rostlin. Potřebujeme jako sůl začít si uvědomovat všechny zdroje, které nám zapleveluji naši společnost! Jinak nemáme šanci – podívejte se, co se stane, když na polí necháte volně růst plevel!

      Dnešní doba umožnila, zejména pomoci internetu, každému vyjádřit svůj názor. Vznikají různé společnosti, které jedincům umožňují diskutovat na různá témata a to je jistě správné. Lidé tak mají možnost ukázat přímo nebo nepřímo svoje přesvědčení a můžou ledacos v našem státě ovlivnit.

      Cíle společností, umožňující takový přístup můžou být různé a více, či méně je také rozpoznatelné jejich komerční pozadí. Mnohé svým přístupem způsobují, často mimo svůj záměr, vyprofilování skupiny, která tuto společnost začne reprezentovat.

      Pokud jsou příspěvky cenzurovány, všichni, kteří zůstanou, přizpůsobí  se myšlenkám vedení společnosti a tomu pak bude odpovídat celkový její obraz. To, co by společnost mohla získat, zejména od chytrých a dovedných účastníků se vytratí a možností zaniknou.

      Stanovením podmínek dojde k  posílení zejména takových lidí, kteří zaujmou viditelná místa a společnost začnou reprezentovat. Velmi často však k takovému posílení dojde nechtěně, jako nějaký vedlejší produkt uskutečněného záměru. Tak se stane, že i ve své podstatě dobře myšlené věci, umožní úspěch hlupákům, darebákům, zlodějům apod.

      V případě, že  vedení společnosti dokáže správně odhalit a přiznat svoji chybu, najde nakonec zpravidla správné řešení.

      Pokud však svoje postoje skálopevně začne obhajovat - vyvolá vlnu represí, složitost nejrůznějších zápletek a nakonec způsobí svůj zánik. Pokud jde o společnost nevázaných dobrovolníků, nejspíše z ní vystoupí nebo ji přestanou podporovat.

      Obraz a jméno společnosti lze, mimo jiné, ovlivnit správným směrem v diskuzi se správně stanovenými pravidly. Obecně platí, že člověk, jenž se přihlásí do diskuze, pokud možno vstane, ukáže svoji tvář a představí se např.:

„Jmenuji se František Nejmenovaný ze Zapadákova!“ Pak uvede téma své připomínky a argumentaci nebo myšlenky vztahující se k tématu.  

      Nejhorší následky však dokáže způsobit anonymní diskuze a stane se pro společnost začátkem konce reprezentace, řekněme té významnější části populace, pokud jejím záměrem ovšem není, vyvolat negativní nálady a nejrůznější destrukce!

      Společnost organizátorů blogů iDNES bude jistě se mnou souhlasit, že anonymita diskutujících na těchto stránkách je ve velkém nepoměru k autorům článků, kteří mají kromě osobních údajů zveřejněnou i fotografii. Vím, že nejsem první, ani poslední, komu se to nelíbí, ale právě proto bych chtěl přispět k nápravě těchto věcí, které jsou zde příčinou, že obraz společnosti zvýrazňují anonymní hlupáci!

      Dovedu si představit, že anonymní hlupák vstupující do diskuze uvede všechno, co by jinak neuvedl, ze svého pocitu neohrožené anonymity a neuvědomuje si, že je společnosti vlastně zaregistrován a více, čí méně identifikovatelný. Ovšem údaje o jeho osobě, zejména do jaké věkové a společenské skupiny patří, nemusí být pravdivé. Ukazuje to zcela úroveň diskuzních příspěvků!

      Mládež a dokonce děti si našly novou internetovou zábavu, což podle mého zjištění, provádějí i v noci. Můžeme si z toho udělat řadu závěrů, včetně neúspěšného zvládnutí výchovy rodinou a školou, ale především si musíme uvědomit, že tyto skutečnosti přímo souvisí s chováním a postojem děti a mládeže k ostatním lidem.

Myslím, že nemusím uvádět případy, které všichni známe, jak se chovají k učitelům, rodičům, prarodičům a obecně k starší generaci.

 Věřte, že např. anonymní diskuze k blogům iDNES napomáhají ke zkaženosti děti a mládeže, a především pro nikoho nejsou prospěšné!!!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Milan Slatinský | neděle 1.7.2012 13:38 | karma článku: 13,90 | přečteno: 1440x