Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Financování zahrad

Vlastnit dům s krásnou zahradou je snem mnoha lidí. Někteří na něj mají finanční prostředky a někteří si musí půjčit. Je to levné nebo drahé?

"Kamarád měl realizační firmu, která mu vzala jen polovinu toho, co je uvedeno v rozpočtu. Jak je to možné?"

"Já nebudu tak hloupý a dám si pozor."

Takové a podobné úvahy vede každý stavitel svého budoucího domova. Snaha vytvoření krásného bydlení za "levný peníz", většinou však způsobí opačný efekt. Levné provedení se ukáže jako nekvalitní a použití různých převzatých prvků a kombinací vyzní nakonec jako přeplácané a do daného prostředí nevhodné.

Tyto chyby vznikají většinou proto, že majitel-stavitel nemá dostatek finančních prostředků, aby si nechal zpracovat např. projekt zahrady a nebo svěřil realizaci odborné firmě. Postupné řešení často metodou pokusů a omylů, nakonec pro mnoho tvůrců znamená nákladnou rekonstrukci celé zahrady. Z těchto důvodů je lépe od samého začátku mít zpracovaný projekt, který navíc při jeho tvorbě může majitel připomínkovat a především uvidí pohledy na svou budoucí zahradu v časovém horizontu, který si určí.

Důležitost projektu jsem již několikkrát popisoval. Nyní bych se chtěl zaměřit na možnosti financování zahrad a ukázat, že jsou možné dohody a mnohdy lze spojit nutné s užitečným.

Pokud budeme hledat úspory, musíme zapomenout na různé živnostníky, kteří ve snaze o získání zákazky stanovují cenu doslova na základě "pohledu z okna". Vzhledem k tomu, že náklady musí vždycky někdo zaplatit, doplatí na to ti poslední v řadě. V případě zaměstnanců jsou to lidé zaměstnaní "na černo" nebo v nejlepším případě na ŽL. Dopad to má samozřejmě také na kvalitu zhotovovaného díla.

Ocenění díla se provádí zpravidla dle metodiky ÚRS ceníků, kde je mimo jiné kalkulace jednotlivých prací. Rozpočet nevyjadřuje pouze celkovou cenu díla, ale především technologii a předpokladaný kvalitativní výstup - předání zhotoveného díla. To znamená představu, jak bude po provedené realizaci dílo vypadat. Vzhledem k tomu, že v zahradě se jedná převážně o živý, proměnný materiál, je vhodné, aby realizační firma provedla některé práce alespoň ještě dva roky po výsadbě.

Finančně náročné vytváření zahrady je možné zmírnit, nikoliv však tím, že budu hledat levnou pracovní sílu s mechanizačním vybavením. Také shánění nejlevnějšího materiálu a akčních slev se nevyplatí. Mnohdy projektant má již představu odkud materiál bude odebírán, zejména z důvodu kvality a dalších možností.

Snížení ceny lze provést několika způsoby v různých tvůrčích stadiích: 

1. Projekce zahrad

Je to bezesporu nejdůležitější krok k tvorbě krásné zahrady.

První fázi tohoto kroku je návrh (studie), který je výslednici znalostí a vyzrálých představ (nikoliv počítačového programu).

Druhá fáze je zpracování projektové dokumentace, která je vlastně návodem k docílení konečné kvality díla, po všech stránkách. Projekt je tudíž náročný na znalosti, zkušenosti a čas. Tím chci říci, že finanční částky okolo 10 000,-Kč a více za projekt zahrady nejsou vůbec přehnané. (zahrada=do 1 000 m2)

Jak lze za projekt ušetřit?

Jsem ve finanční skupině, která umožňuje zpracování finančních plánů. Při tomto způsobu financování lze obdržet projekt zahrady v některých případech jako bonus. Např. projekt zdarma můžete získat při obdržení hypotečního úvěru na stavbu domu. Nebo uložení finančních prostředků, např. určených na stavbu na spořící účet bez poplatků se stoprocentní likviditou. Spoření s cílem vyššího zhodnocení, s vysokou likviditou nebo s garancí vkladů. Pojištění domu, stavebního materiálu, domácnosti, aut (flotily) atd. Jsou to bezesporu možností, kdy lze řadu věcí dohodnout ve prospěch zákazníka, nejen vytvořením krásné zahrady, ale také významným zhodnocením jeho peněz.

Projekt zahrady lze také vytvořit jako bonus při odběru stavebního a dalšího materiálu. služeb. Tyto možnosti jsou závislé na konkrétních dodavatelsko-odběratelských vztazích.

2. Realizace zahrad

Realizaci zahrady je možné si nechat udělat "na klíč". Všechny možností finančního plánování a dohod lze přenést do realizace. Dokonce také ralizace může pro majitele znamenat plnění prakticky zdarma. V případě, že zákazník má i z tohoto pohledu možností stále omezené, můžeme realizaci rozdělit na etapy, což může být rozepsáno a rozkresleno v projektu. Další možností jsou dohody splátek. Můžou být i zohledněny ve finančních plánech. Z pohledu možných problémů jsou však nejméně využívané.

3. Odborný dohled

Někteří lidé se chtějí z mnoha důvodů podílet na realizaci a tudíž z části nebo celé dílo provádějí svépomoci. V této situaci je dobré, když si zákazník dohodne s projektantem zajištění materiálu, provedení některých prací nebo odborný dohled, nejčastěji to bývá při výsadbě. Všechny tyto služby je možné provést také jako bonus při finančním plánování.

4. Údržba zahrady

Tato fáze tvorby zahrady bývá majiteli podceňována. Je to dáno názvem této činnosti. Samozřejmě, že to nejsou práce pro údržbáře, ale pro dále tvořící sadovníky, kteří pokračují v záměrech projektanta k docílení krásné zahrady. Nicméně jsou i zde možností po sestavení finančních plánů k získání bonusů.

Všechny uvedené způsoby se využívají také v obcích, firmách apod. Možností dohod s významnými slévami nebo bonusy je moc. Tento malý výčet je důsledkem spolupráce, která vede k spokojenosti rozumných lidí a kráse, kterou pak vnímá celé okolí. A to bylo cílem tohoto příspěvku.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Slatinský | neděle 20.2.2011 14:12 | karma článku: 8,00 | přečteno: 1413x
  • Další články autora

Milan Slatinský

Člověk je když ..., omyl není vyloučen

Naším nezaměnitelným cílem je nepochybnost při poznání pravdy. Nelze se k tomu vzdělávat, ale musí se poznávat vlastními zážitky a myšlením, což předpokládá, vyrovnat se s omyly, klamy a překonávat bariéry lží, které jsou v cestě.

25.9.2019 v 15:15 | Karma: 6,32 | Přečteno: 216x | Diskuse| Společnost

Milan Slatinský

Má u nás naději návrat vlády lidu?

Neuvěřitelné je u nás posilování nesoudných, méně dokonalých a mravně pokřivených lidí, kterým představitelé moci umožňují seberealizaci, zatímco lidé s ambicemi být prospěšní společnosti, jsou potlačování a existenčně stresování.

17.9.2019 v 13:21 | Karma: 13,14 | Přečteno: 778x | Diskuse| Politika

Milan Slatinský

Český chamtivec u moci si může dělat u nás, co se mu zlíbí.

Kde otrlí chamtivci vládnou, šíří se za nimi příšerný smrad. Zápach zkažených antisociálů, jejichž hlavou bývá často psychopat.

23.5.2018 v 15:33 | Karma: 18,84 | Přečteno: 835x | Diskuse| Společnost

Milan Slatinský

Kroky k poznávání pravdy (I. - tvorba podmínek pro vládu lidu)

Spravedlnost a pravda nikdy nebyla výsledkem činnosti českých právníků, ekonomů, parlamentu, vlády či herců, ale především filosofickou pravdu nacházel vždy velký počet lidí ve společnosti v masovém měřítku.

7.9.2017 v 16:31 | Karma: 8,73 | Přečteno: 188x | Diskuse| Společnost

Milan Slatinský

Návrh zahrady a projektová dokumentace dle výběru na dálku

Zimní období je vhodné pro plánování nejen staveb rodinných domů, ale také zahrad. Tímto článkem bych chtěl inspirovat všechny zájemce k těm správným krokům k vytvoření pohodové zahrady, jako součásti bydlení a svého charakteru.

15.1.2017 v 13:50 | Karma: 6,88 | Přečteno: 245x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Havlíčkův vodopád vulgarismů. Citoval starostu Řeporyjí Novotného a káral premiéra

9. května 2024  15:52

Provokativně vystoupil ve Sněmovně šéf stínové vlády ANO Karel Havlíček. Chce, aby se premiér a...

České voliče k evropským volbám žene protest proti vládě, ukázal průzkum

9. května 2024  15:39

Jako nejčastější důvod pro účast v červnových volbách do Evropského parlamentu je pro české voliče...

Vědí, že to podělali, vytkl Babiš vládě migrační pakt. Slíbil, že přitvrdí

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  15:32

Přímý přenos Poslanci mají pokračovat ve schvalování návrhu koalice na zavedení korespondenční volby pro české...

Propagace nacismu a výtržnictví. Za hákový kříž v konvoji hrozí dvojici pět let

9. května 2024  15:32

Ze dvou přečinů podezírají plzeňští policisté ženu a muže, kteří v neděli z auta v rámci konvoje...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 847x
Ne vlastní vinou, ocitl jsem se v důchodě. V životě jsem se naplno věnoval zahradní architektuře, ekonomice, finančnictví, šachům a hledání podstaty našeho myšlení a inteligence, vytvářející stupně lidskosti a chápání, zejména krásy a lidského cítění.

V současnosti se zabývám projektováním zahrad, úspěšnému zhodnocení financí v otevřených investičních podílových fondech a hráním šachů.

Politika dneška mě vyvádí z míry a jsem přípraven se přidat ke všem, kteří chtějí docílit návrat k čestnosti, národní hrdosti, přirozené morálce a zdravému rozumu, bez používání nejrůznějších modifikací klamání, které nás zatlačuje do společenského bahna a vytváří podmínky pro naše neštěstí.

Kontaktovat mě můžete na č.mobilu 605 783 045 a emailu delfin.fin@email.cz ;

www.projekt-zahrady.webnode.cz