Mariáš je zločin!

Vpondělí odpoledne zakročila inspekce finančního úřadu pro Prahu 1 na pokerovém turnaji v pražském Showdown clubu. Symbolický turnaj, jehož startovné byla pouhá jedna koruna, je podle novely loterijního zákona totiž nelegální.



Veškeré karetní hry o peníze jsou od 1. ledna považovány za hazard a smějí se hrát pouze na místech, které schválilo ministerstvo financí.
 
Tolik litera zákona. A co duch zákona? Sedí někde v koutku a pláče, nebo se ironicky směje nad pomstou úředníkovou.
Ó sv. Kalousku zač trestáš národ hráčský, který z několik krát zdaněných peněz hodí si po práci, u piva partičku mariáše?
Co budeme slovutný ministře financí dělat každý pátek večer, když nám hostinský zakáže vytáhnout karty, neboť mu nebylo schváleno karetní místo?
Budeme muset lustrovat každého neznámeho hosta jestli nemá pod klopou odznak agenta FÚ?
Mstí se nám stát za to, že nestojíme u výherních automatů a nekrmíme kasičky lobistů?
 
U nás v hospodě máme tradici, vzpomínkový mariášový turnaj "Memoriál Vildy Chřibka", zesnulého kamaráda a skvělého mariášníka, člověka jehož dobrota, humor a lidský rozměr nebyl a nikdy nebude zapomenut námi, ktreří jsme ho znali a měli rádi.
Kéž totéž, bude moci někdo říci i o vás, tvůrci tohoto přiblblého zákona.
Třicet hráčů(víc se do naší hospody nevejde) zaplatí 150 tvrdě vydřených zdaněných korun zápisného(což nepokryje ani náklady na guláš, uvítací drink a poháry pro vítěze), aby po následujících 5hodin urputně bojovalo ve hře koruna/dvě v tradičním českém sportu jež se zove mariáš.
Prohrabereme-li se výsledky posledních ročníků tak vítěz turnaje nikdy nevyhrál víc než 150kč a poslední neprohrál víc než 200kč, takže je jasné že se nejdná o peníze, ale o čisté soupeření, chcete -li a my to tak nazýváme, jedná se o sport, ba co víc - je to společenská údálost na kterou se těší hráči ze širokého okolí.
Pokládám si jednoduchou otázku: Mám respektovat stupidní ustanovení zákona?
Pane ministře financí, i v letošním roce uspořádám turnaj na počest svého kamaráda, bude se hrát korunový mariáš, bez ohledu na to jestli porušuji špatné ustanovení zákona, které se dle mého hrubě dotýká osobních našich svobod, pozval bych Vás, ale nechci se dopustit navádění.

Autor: Jiří Slaný | pondělí 9.1.2012 21:32 | karma článku: 42,90 | přečteno: 4697x