Další svátek nebude!!! Prozatím?

Byla žila 12letá dívenka, byla provdána za slezského vévodu Jindřicha I. Bradatého, ve 13 mu porodila první dítě a posléze dalších šest, po narození sedmého dítěte požádala svého muže o zdrženlivost a ten jí vyhověl , přežila šest ze sedmi svých dětí…….

Hedvika z Andechsu.

Původem  Bavorská nižší šlechtična, patronka Bavorská, Polská, Berlínská a Slezská, patronka Treblince a Vratislavi, byla coby dítě provdána za mnohem staršího Slezského mocnáře usilujícího o říšský stolec.

  Původem Němka odmítala odejít do slovanského Slezska a provdat se  za velmože, proslaveného se : udatností a nevybíravými způsoby.

  Ani pohádkové dary,  jejího budoucího manžela neobměkčovaly její srdce.

  Proto se Jindřich rozhodl vydat se za svou vyvolenou v „plné parádě“ ,  oslabil obranu své země, sebral své vazaly a vyrazil na dlouhou cestu do Bavor.

  Průvod Slezských velmožů moravskými a českými vesnicemi donutil otce mladé princezny, vyslat mu posly v ústrety, a domluvit sňatek v Treblinz, v kapli, která se později stala centrem budoucího prvního ženského kláštera na území Slezska.

  Můžeme jen spekulovat, jaký vliv měla Hedvika na svého manžela, jisté je že necelý rok  po sňatku, vydává Jindřich patent zvoucí Bavorské bezzemky  na Slezské území.

  Hedvika porodila svému muži sedm dětí, její osud jako by předurčoval osudy celého Slezska, její synové rozpoutali proti sobě bratrovražednou válku, pro ruku její dcery nechal Ota Vittelsbašský  zavraždit Římskoněmeckého krále Filipa Švábského, odvetou byla poprava jejich bratří a srovnání se zemí jejího rodového sídla.

  Její nejmladší syn Jindřich II. Pobožný  obětoval císařský stolec a vyrazil s hrstkou věrných slezských Bardů  v ústrety mnohonásobné přesile tatarských jezdců, bitvu prohrál a zaplatil ji vlastním životem. Tatarové odtáhli a již nikdy nepodnikli útok na Slezské území.

 Hedvika po porodu sedmého dítěte požádala svého muže o zdrženlivost a ten ji vyhověl, vydala se bosá v průvodu 13 žebráků po území své nové vlasti, činila pokání za hříchy kterých se ve skutečnosti nedopustila, starala se o nemocné a slabé. Od té doby se traduje slezské přísloví: lepší je sedět žebrotou u stolu paní, než sloužit věrně pánovi.

 

Svatořečil ji papež Klement IV. 26.3.1267, stala se tak jednou z prvních svatých Evropy.

 

Hedvika, původem Němka, vévodkyně Slezská, se stala mimo jiné  patronkou všech lidí kteří stejně jako Ona   museli opustit svoji vlast, i těch kteří našli novou vlast, je také patronkou němectví ve Slezsku, je také patronkou Slezanů ve světě.

 

16.11.sv.Hedviky Slezské - by  mohl být další svátek, ale opět nebude.

 

 

 

 

Autor: Jiří Slaný | úterý 15.4.2008 23:32 | karma článku: 9,80 | přečteno: 1217x