Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ordinérní muž Robert Redford

   Existuje jen velmi málo filmařů, kteří dovedli změnit podobu kinematografie jako právě on. Skvělý herec, výborný režisér a zakladatel festivalu Sundance. Jeden z jeho ,,mladých“ filmových objevů je letos nejžhavějším kandidátem na Oskara. Živá legenda a přitom skromný a řádný muž: Pan Robert Redford.

Robert Redford a Paul Newman ve filmu Butch Cassidy a Sundance Kid

   Neznám mnoho lidí, kterým by vadil, za to znám dost lidí, kterým jsou jeho filmy, postoje a hlavně on sám, docela dost sympatický. Robert Redford (čte se Roubrt Redfrd) se narodil 18. srpna 1937 v Santa Monice v Kalifornii. Narodil se účetnímu naftařské společnosti a na univerzitu v Coloradu se dostal díky stipendiu za skvělé výsledky v baseballu. Po roce se však na školu vykašlal a šel pracovat na naftová pole a za uspořené peníze procestoval Evropu, kde se rozhodl, že se stane malířem. Po návratu do USA začal studovat malířství a jen tak návdavkem se zapsal na Americkou akademii dramatického umění, kde si ze zábavy vyzkoušel herectví. Ve 22 letech debutoval na Broadway v epizodní roli a v roce 1963 slavil průlomovou roli v romantické komedii Bosé nohy v parku, kterou pak hollywoodští producenti při filmové adaptaci nabídli právě jemu.

 

   Pohledná tvář a dobré herecké schopnosti, kterým však dosud nikdo nedal šanci vyniknout se však staly jeho hlavní zbraní, když se hledal parťák k Paulu Newmanovi do westernové komedie Butch Cassidy a Sundance Kid. Diváci stáli fronty a Redford se stal žhavým zbožím. Stejná sestava se pak postarala i o další trhák oskarový hit Podraz.  V 70. letech se stal Redford hercem, jehož osud má četné analogie s dnešním Bradem Pittem, ostatně jejich osudy se také velmi výrazně protnuly, ale o tom později. Střídal lehčí žánry se zajímavými filmy a brzy se stal dvorním hercem nejlepších činných režisérů té doby, George Roy Hilla, Alana J. Pakuly a hlavně Sydney Pollacka. Díky pověsti spolehlivého komerčního tahouna se dopracoval k zajímavým honorářům.

 

   Právě s posledně jmenovaným natočil skvělý špionážní thriller Tři dny Kondora, který se stal inspiračním zdrojem pro všechny vážně míněné filmy o tajných službách. Mladý analytik tajné služby náhodou přežije vražedný útok na konspirační dům tajné služby a musí zjistit, která mocenská skupina by ho chtěla zabít a proč dříve, než se jim to povede. Mezi nejlepší filmy té epochy patří i novinářské drama Všichni prezidentovi muži, kde hráli s Dustinem Hoffmanem a které pojednávalo o reportérech Washington Post, kteří se dostali na stopu aféry Watergate. Jason Robards v tomto snímku ztvárnil roli Bena Bradleyho a skutečný Bradley mu tehdy řekl krásnou pravdu o filmovém herectví:,,Mějte na mysli jedno příteli. To, co natáčíte zůstane trvalým dokumentem. Jaký budu na plátně, takového si mě vybaví až uslyší jméno Bradley. Vy si klidně odfrčíte za západem slunce do westernu nebo v příštím filmu vlezete do spacáku s pěknou dívkou, ale já jsem navždycky v prdeli.“ Bradley to předpověděl dobře, film se stal legendou, kasovním trhákem a dodnes i přes to, že ho televize vysílají v odpoledních hodinách nabízí hutnou atmosféru.

 

   V roce 1980 Redford radikálně změnil život. Do kin uvedl svůj režijní debut Obyčejní lidé a založil Sundance Institut, tedy tvůrčí dílnu začínajících a nezávislých filmařů v Utahu hned vedle svého nově zbudovaného moderního lyžařského střediska. A jeho nápad přinesl okamžité ovoce. Film Obyčejní lidé dostal Oskary za nejlepší film, scénář, herce ve vedlejší roli a hlavně naháče za režii pro samotného Redforda. Redford tak začal úplně novou kariéru. Na herecké výzvy doslova rezignoval a vzal role pouze od kamarádů a nebo kvůli tomu, že to byla srdcová záležitost. V 80. letech se tak jako herec výrazněji prosadil ve filmu Vzpomínky na Afriku a Přirozený talent Barryho Levinsona, kde si mohl znovu zahrát baseball, ve kterém byl vždy mimořádně dobrý.

   V Sundance začal organizovat festival nezávislých filmů, který se i díky možnosti sportovnímu vyžití stal středobodem nezávislého filmu. Díky tomuto festivalu známe takové osobnosti jako jsou Jim Jarmush, Tom DiCillo, Jason Reitman, Steven Soderbergh, Steven Sheinberg, Wes Anderson a mnohé další. A jelikož se tam pravidelně rádi ukazují Mick Jagger, Woody Harrelson a veličiny podobného charakteru pak večírky plní společenské rubriky a zajišťují potřebnou publicitu. Pro našince je zajímavé to, že balík s nejlepšími filmy ze Sundance chtějí v sekci uvést ty nejlepší filmové festivaly v Evropě jako Cannes, Berlín a Benátky a Rerdford se rozhodl, že jej bude uvádět v Karlových Varech, protože ty jediné splňují kritéria přehlídky dobrých filmů pro lidi a ne jen pro obchodní agenty a smetánku ve fracích.

 

    V průběhu 80. let ještě stihl režírovat film s angažovaným tématem Válka o fazolové pole a počátkem 90. let natočil zajímavý film Teče tudy řeka, kde na sebe výrazně upozornil již zmíněný Brad Pitt. Filmy se sice nestaly komerčními trháky, ale vzbudily zaslouženou pozornost. Redford se v roce 1993 objevil ve filmu Neslušný návrh, který se stal mezinárodním megahitem. Ztvárnil zde šarmantního milionáře, který nabídne milion dolarů za noc s půvabnou Demi Moore. Manžela ztvárnil již také zmiňovaný Woody Harrelson. Přestože snímek kritiku příliš nepřesvědčil, film se zařadil mezi reprízované televizní trvalky, které prověřil čas.

 

   Hned dalším filmem opět zasáhl do Oskarového klání. Film Quiz Show pojednává o manipulacích v televizních soutěžích a byl nominovaný na 4 Oskary včetně kategorie nejlepší film. Snímek má lahůdkové herecké obsazení předními nezávislými herci a ve filmařských kruzích je slušně ceněný. Přesto se stal komerčním fiaskem.

 

   Redfordova láska k přírodě ho zavedla k vysokorozpočtové adaptaci světového bestselleru Zaříkávač koní, kde se poprvé režíroval i v hlavní roli. Melodrama, záběry přírody a velké emoce prýští téměř z každého filmového políčka a film se stal zaslouženým hitem. Především divačky budou mít z konce filmu srdeční záchvat.

 

   Jeho další filmy se potýkaly s nezájmem diváků i kritiky. Legenda o Bagger Vanceovi nepřesvědčila ani přes účast Willa Smithe, Matta Damona a Charlize Theron. Jenže v Hollywoodu stoupala do hvězdných výšin pověst Brada Pitta a i jejich fyziognomické podobnosti využil Tony Scott ve vysokorozpočtovém akčním špionském dobrodružství Spy Game, kde je postavil bok po boku. I když film nebyl megahitem je Spy Game solidním špionážním filmem, který má slušné ambice nezapadnout do prachu zapomnění.

 

   V dalších letech výrazněji upoutal produkcí levičáckých Motocyklových deníků o Che Guevarovi brazilce Waltera Salese. Hodně o něm bylo slyšet také při uvedení jeho posledního režisérského počinu, který inicioval Tom Cruise. Oba pánové ve filmu Hrdinové a zbabělci vystupují a k nim se přidala i Meryl Streep. Film prolíná tři paralelní příběhy mladého senátora přesvědčujícího o další nutné vojenské akci v Afghánistánu, profesora promlouvajícího do duše nadějnému, ale línému studentovi a dva idealisty, kteří naplno prožívají důsledky své snahy změnit svět obklíčení ozbrojenými Afghánci. Redford zde naplno projevuje své názory a pohled sedmdesátiletého vyzrálého tvůrce, který má rozhodně co říct.

 

   Robert Redford dokončuje jako režisér další celovečerní film, připravuje letošní ročník Sundance a v preprodukci má další tři projekty v různých fázích vývoje. Já osobně považuji Roberta Redforda za svůj vzor, pokud se to tak dá nazvat. Proto jsme s kamarádem Danem Adamem založili nezávislý filmový prostor www.realfilm.cz, kde se díváme na filmy z ,,redfordovského“ pohledu, tedy z takového, o kterém si myslíme, že může dát i něco ostatním. Třeba tak, že budeme upozorňovat na zajímavé filmy, zajímavé filmaře i filmovou klasiku. Fungujeme zatím jen doslova pár týdnů a děláme to jen ve svém volném čase, ale baví nás to a máme z toho dobrý pocit.     

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Slanina | pondělí 18.1.2010 13:54 | karma článku: 18,30 | přečteno: 2064x
  • Další články autora

Ondřej Slanina

Kauza Obnova Mariánského sloupu v Praze

Minulý týden se na pražském Magistrátě projednávaly dvě petice vyjadřující stanovisko k obnovení raně barokního Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze.

20.9.2017 v 10:55 | Karma: 19,33 | Přečteno: 863x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Ovlivňují recenze filmové tržby? Známe odpověď!

Je to věčné téma. Producenti mají pocit, že díky špatným recenzím trpí jejich hospodářské výsledky a recenzenti mají pocit, že pokud film uráží jejich umělecké cítění, bude urážet cítění všech. Tady jsou výsledky aktuální studie.

14.9.2017 v 14:56 | Karma: 11,02 | Přečteno: 647x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Spadnou nám památky na hlavu?

Minulý týden neprošla Sněmovnou vládní novela o Památkové péči a jelikož se k tomu nikdo nevyjádřil, dovolte mi můj názor na tuto záležitost.

17.7.2017 v 12:03 | Karma: 14,46 | Přečteno: 658x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Cesta do Benátek kolem roku 1600

Možná jste si také někdy položili otázku, jak se vlastně cestovalo v minulosti? Dnes sedneme do autobusu s cestovní kanceláří nebo do auta a jedeme, ale naši předci to měli samozřejmě složitější.

14.5.2017 v 9:52 | Karma: 12,27 | Přečteno: 287x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Dejte mi týden a vyhraji Českého lva nebo Oskara

Aktuální kauza kolem Masaryka dokazuje, že novináři a někteří Akademici mají hodně krátkou paměť, takže osvětleme trochu legendární pravidlo o týdenním promítání.

8.3.2017 v 11:10 | Karma: 15,49 | Přečteno: 3111x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

VIDEO: V Istanbulu vzplála Atatürkova oblíbená restaurace, oheň zasáhl i bazar

15. května 2024  21:43

Znamý Egyptský bazar v Istanbulu ve středu zasáhl požár. Plameny se začaly šířit z komína více než...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2274x
Historik umění, publicista, filmař, organizátor a spisovatel. Jsem autor knih Česká animovaná klasika (2016), Slavná česká filmová klasika (2013), Výkladový slovník exotických materiálů používaných v uměleckém řemesle (2012) a Slavná světová filmová klasika (2011). Filmové knihy si můžete objednat v distribuci Kosmasu. Na jaře 2018 vyšla má kniha Ota Hofman: Poutník světem fantazie o scenáristovi a spisovateli Otu Hofmanovi. Aktuálně je v prodeji má kniha Slavná románská filmová klasika. Provozuji Opravdový filmový prostor na webové adrese Realfilm.cz a Opravdu umělecký prostor na webu Realarts.cz. Dokončuji svou beletristickou prvotinu Pražský antikvář, jejíž první kapitolu si přečtěte na tomto odkazu - http://www.realarts.cz/?p=1729. Baví mě objevovat nové věci a podělit se o ně s ostatními.