Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejslavnější zombie horrory

O víkendu se z většiny politiků staly politické mrtvoly a národ rozhodl, že si přeje směřování politiky spíše doprava. Nesmíme, ale zapomínat, že i mrtvoly se mohou vrátit! Zvu Vás na vzrušující jízdu mezi studenými těly a čerstvými mozečky!

   Rok po uvedení legendárních monster Frankensteina a Draculy na filmové plátno natočil film Bílá zombie (1932) Victor Halperin a do role titulního zloducha s vymazleným jménem Murder Legendre obsadil Bélu Lugosiho. Hlavními motivy filmu jsou sex, síla a zotročování. Zombies zde ještě nemají tu podobu, kterou si vybavíme v souvislosti s pozdějšími filmy. Jsou zde podáni jako submisivní jedinci pracující ve službách Murdera Legendera, který je využívá jako pracovní sílu zdarma ve svém mlýně na cukrovou třtinu. Murder se zamiluje do Madeline, která se chystá vdávat a je schopný udělat vše, aby se jí zmocnil. Murder dělá haitské rituály, kdy dělá z mrtvol své otroky, ke kterým se chová jako bezcitný kapitalista.

Film je ostatně jako většina snímků tohoto subžánru otevřená kritika společnosti, tentokrát právě kapitalismu. Ve slavné scéně, kdy jeden ze zombie spadne mezi mlýnské kameny, Murder utrousí:,,těžká práce jim nevadí.“ Film však proslavila montáž kdy Madeline hádá ze sklenky vína budoucnost svého manžela, kde se zjevuje tvář šíleně smějícího se Lugosiho, zběsile rychlá kadence střihů míchaná s příšerným smíchem se stala jedním z nejslavnějších momentů filmového horroru.

Mistrovské dílo světového horroru Noc oživlých mrtvol (Night of the Living Dead, 1968) je dodnes šťavnatým soustem. Nebožtíci v tomto filmu lásce opravdu nepřejí, protože jejich hlavní touhou je smlsnout si na skupině živých nešťastníků, kteří se zabarikádují v domě.
První zombie horror George A. Romera, rodáka z Pittsburghu, mu odstartoval kariéru, která dodnes řadu lidí a kolegů irituje. Film má opravdu velmi depresivní atmosféru, kterou navíc umocňuje černobílý materiál a to, že film nikdo nepřežije. Poslední scéna navíc vešla do dějin, když jediného muže, který přežije zastřelí policie v opravdu velmi dekadentním finále. Film byl nejen v době svého vzniku hitem a dnes se může pyšnit přídomkem kultovní, protože dodnes nezmizel z pláten kin.

Od tohoto snímku Romero natočil celkem 4 pokračování, které jsou ale mnohem více než horrory společenskými satirami s pořádnou porcí mozků a krve – Úsvit mrtvých (1978) je kritika konzumu, Den mrtvých (1985) je proti zbrojení, Země mrtvých (2005) je otevřeně proti administrativě George W. Bushe, Deník mrtvých (2007) je satirou na sociální sítě a youtube. Poslední snímek Survival of Dead měl limitovanou premiéru tento čtvrtek v USA a loni byl uváděn na MFF v Cannes. Romero inicioval televizní seriál a jeho kamarád maskér Tom Savini natočil slušný remake jeho slavného originálu v roce 1990 v hlavní roli s Tonym ,,Candymanem“ Todem. Sluší se zmínit, že Dan O´Bannon, duchovní otec Vetřelce vymyslel paralelní sérii Noc žijících mrtvých, která čítá 3 filmy a jež se na Romerovu sérii přímo odkazuje.

Výborný horror 28 dní poté (28 Days Later, 2002), který se pohybuje na pomezí žánru apokalyptické sci-fi a psychothrilleru natočil zkušený režisér Danny Boyle (Oskar za snímek Milionář z chatrče) a film se i přes relativně nízký rozpočet a fakt, že byl natočen digitální kamerou stal kasovním trhákem po celém světě.
Jim se jednoho dne probudí v nemocniční posteli a když se podívá z okna zjistí, že Londýn je liduprázdný. Všude jsou opuštěná auta a nikde není ani živáčka a tak se po krátké procházce zajde podívat do kostela, kde leží na zemi evidentně desítky lidí bez známky života. Pak se jakýsi muž pokusí Jima napadnout. Jim uteče a schová se před najednou oživlým davem pryč do čerpací stanice. Tam se potká s dalšími přeživšími lidmi, kteří mu sdělí, že lidé byly infikováni neznámou nákazou, která z nich při jakémkoliv kontaktu s krví nebo kousnutím přenáší agresivní nákazu činí tvory bez jakékoliv inteligence s maximální zuřivostí.

Ve filmu je několik brilantně zinscenovaných napínavých scén. Jedna je v kostele, když je Jim napaden prvním mužem a pokusí se mu utéct, pak je to velmi dramatické finále, ale opravdový zážitek je úplně na začátku, kdy se Jim prochází vylidněným Londýnem, to je skutečně skvělá podívaná. Danny Boyle tímto filmem rehabilitoval žánr. 28 dní poté je příklad zombie horroru druhé kategorie o které jsem psal již v úvodu, zde jsou lidé nakaženi virem zuřivosti. Zatímco v Británii se psalo v dobových recenzích jako o renesanci britského horroru a nejlepšího žánrového titulu posledních 20 let, pak v USA byl ohlas ještě větší. Film se tam stal komerčním hitem a dočkal se celkem zdařilého pokračování.

Opravdovým fenoménem zombie horroru je ovšem série Resident Evil, tedy adaptace superúspěšné počítačové hry. Megaspolečnost Umbrella má pořádné potíže. Došlo v ní totiž k úniku nebezpečné chemikálie, která zabila všechny lidi ve firmě a počítač ,,Red Queen“ zablokoval všechny východy. Mezitím se v nedaleké vile probudí půvabná Alice a té se všemi okny do domu vřítí speciální komando v plynových maskách. Alice má amnézii a komando jí sdělí, že má speciální úkol v podzemí. Já myslím, že víte velmi dobře, co bude následovat.

Film vznikl v Berlíně, kde Milla Jovovich o víkendech pracovala na reklamě pro Loreal se stejným kameramanem Davidem Johnsonem, který se upřímně bavil proměně úspěšné topmodelky, kterou obskakuje banda asistentů v pronásledovanou, zkrvavenou a zmáčenou Alice v souboji se zombíky. Zatímco v reklamě, která měla mimochodem zhruba stejně vysoký rozpočet paní Millu Jovovich všichni obskakovali a podlézali jí, pak Johnson si prý při natáčení horroru vychutnával na ní stříkat ledovou vodu a se smíchem se jí ptal:,, Je ta voda dost studená, paní Jovovich?“ Série vydělala obrovské peníze a Milla Jovovich se provdala za režiséra Paula W. S. Andersona. Film s pořadovým číslem 4 nás bude čekat v kinech již tento rok. Mimochodem tato série získala posvěcení od George A. Romera a dokonce režisér jeden čas koketoval s natočením jednoho z dílů.

Pokud Resident Evil získal posvěcení, tak remake Úsvitu mrtvých Romero upřímně nenávidí. Nejvíc ho točí, že je to akční film a zombíci tam běhají jako o život. Jenže s filmem je to o poznání složitější. V rámci žánru se jedná o absolutní vrchol. Kamera je perfektní, střídá filtry a odstupy a film je skutečně strašidelný. Zack Snyder navíc přichází s celou řadou nápadů a vtipných odkazů pro fanoušky žánru. Herecké obsazení je pro potřeby filmu bezchybné. Režisér si vybral talentované herce, kteří uspěli i ve vážných a tedy ,,seriózních“ filmech. Filmu tak nevévodí jedna postava, ale je kladen přece jenom největší důraz na Ane (Sarah Polley), která uspěla v kanadsko-španělském dramatu Můj život beze mne. Film si na sebe několikanásobně vydělal.

U Španělů se v roce 2007 zrodila horrorová legenda a to série REC. Možná bychom mohli mít připomínky k obsahu, ale o invenci se tvůrci postarali skvělou originální formou. Rec totiž pojali jako nesmírně napínavou reality show, kdy skrze kameru filmového štábu sledujeme děj. Žánr zombie horroru zde hraje jednu z důležitých rolí, přestože jde opět spíše o experimenty než typické oživování pomocí voodoo. Rec má natočené dva díly a připravují se další 2 pokračování.

Jak vidíte jenom letos nás čeká v distribuci další Romero a Resident Evil a natáčení obou sequelů Rec jsou v plném proudu. K tomu nás už letos v kinech děsili nadprůměrně vydaření Podivní. Zdá se, že tento žánr nás v kinech jen tak neopustí a po pravdě, jsem tomu rád. O poznání slabší by bylo asi pro nás všechny, kdyby se splnilo to, co jsem psal v perexu tohoto článku. A co Vy? Máte nějaký svůj oblíbený zombie horror?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ondřej Slanina | pondělí 31.5.2010 11:10 | karma článku: 11,73 | přečteno: 3733x
  • Další články autora

Ondřej Slanina

Kauza Obnova Mariánského sloupu v Praze

Minulý týden se na pražském Magistrátě projednávaly dvě petice vyjadřující stanovisko k obnovení raně barokního Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze.

20.9.2017 v 10:55 | Karma: 19,33 | Přečteno: 864x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Ovlivňují recenze filmové tržby? Známe odpověď!

Je to věčné téma. Producenti mají pocit, že díky špatným recenzím trpí jejich hospodářské výsledky a recenzenti mají pocit, že pokud film uráží jejich umělecké cítění, bude urážet cítění všech. Tady jsou výsledky aktuální studie.

14.9.2017 v 14:56 | Karma: 11,02 | Přečteno: 647x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Spadnou nám památky na hlavu?

Minulý týden neprošla Sněmovnou vládní novela o Památkové péči a jelikož se k tomu nikdo nevyjádřil, dovolte mi můj názor na tuto záležitost.

17.7.2017 v 12:03 | Karma: 14,46 | Přečteno: 658x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Cesta do Benátek kolem roku 1600

Možná jste si také někdy položili otázku, jak se vlastně cestovalo v minulosti? Dnes sedneme do autobusu s cestovní kanceláří nebo do auta a jedeme, ale naši předci to měli samozřejmě složitější.

14.5.2017 v 9:52 | Karma: 12,27 | Přečteno: 288x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Dejte mi týden a vyhraji Českého lva nebo Oskara

Aktuální kauza kolem Masaryka dokazuje, že novináři a někteří Akademici mají hodně krátkou paměť, takže osvětleme trochu legendární pravidlo o týdenním promítání.

8.3.2017 v 11:10 | Karma: 15,49 | Přečteno: 3111x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Při hádce udeřil družku, upadla hlavou na skříň. Za její smrt dostal 5,5 roku

22. května 2024  16:23

Krajský soud v Hradci Králové potrestal Zdeňka K. pěti a půl lety vězení za facku, po které loni v...

Sedmnáctiletá dívka vzala na vycházku dvouměsíční dceru, do ústavu se nevrátily

22. května 2024  16:10

Pelhřimovští policisté pátrají po sedmnáctileté Stefanii Stojkové a jejím malém dítěti. V pátek se...

Zelenskému skončil mandát, Moskva v tom vidí šanci k destabilizaci země

22. května 2024  16:09

Ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému v pondělí sice vypršel pětiletý mandát, ale...

Blíží se volby do Evropského parlamentu. Kde a jak získat voličský průkaz

22. května 2024  16:04

Volby do Evropského parlamentu začínají za dva týdny, již nyní je ale možné žádat o voličské...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2231x
Historik umění, publicista, filmař, organizátor a spisovatel. Jsem autor knih Česká animovaná klasika (2016), Slavná česká filmová klasika (2013), Výkladový slovník exotických materiálů používaných v uměleckém řemesle (2012) a Slavná světová filmová klasika (2011). Filmové knihy si můžete objednat v distribuci Kosmasu. Na jaře 2018 vyšla má kniha Ota Hofman: Poutník světem fantazie o scenáristovi a spisovateli Otu Hofmanovi. Aktuálně je v prodeji má kniha Slavná románská filmová klasika. Provozuji Opravdový filmový prostor na webové adrese Realfilm.cz a Opravdu umělecký prostor na webu Realarts.cz. Dokončuji svou beletristickou prvotinu Pražský antikvář, jejíž první kapitolu si přečtěte na tomto odkazu - http://www.realarts.cz/?p=1729. Baví mě objevovat nové věci a podělit se o ně s ostatními.