Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejslavnější parchanti českého filmu

Poslední díl čtenářsky úspěšné série o nejslavnějších mrchách a parchantech, tentokrát o nejslavnějších parchantech v českém filmu.

   Asi se nebudeme dlouho přít o tom, kdo ztvárnil nejslavnějšího parchanta v českém filmu. Představitel dobromyslných doktorů, šviháků a gentlemanů Rudolf Hrušínský v roce 1968 stvořil na plátně ve skvělém filmu Spalovač mrtvol legendárního pana Kopfrkingla, který neváhal oběsit svou manželku a sprovodit ze světa své děti. Geniální herecký koncert a hrůzná komika této postavy činí z tohoto filmu jeden z nejlepších filmů tuzemské kinematografie. Je třeba pochopitelně zdůraznit veškeré skvělé aspekty této filmové podívané od režie Juraje Herze, kamery Stanislava Miloty, předlohy Ladislava Fukse, architekta Zbyňka Hlocha, hudby Zdeňka Lišky a pochopitelně herců a typově skvěle vybraných neherců. O filmu koluje celá řada legend, jedna z těch půvabných je o tom, jak Ladislav Fuks přemlouval Juraje Herze,aby obsadil do epizodních rolí jeho kamarády a Herz se doslova zděsil jejich vizáže a údajně sám vybíral komparsisty. Pokud jste film viděli, tak by mě skutečně zajímalo, koho tam tehdy Fuks přivedl.         

   Geniálním parchantem byl také loupežný šlechtic Kozlik v další legendě naší kinematografie Marketě Lazarové, kterého mistrovsky zahrál Josef Kemr. Z Kozlika jde skutečná hrůza a některé výjevy z tohoto filmu jsou jednoduše nezapomenutelné. Marketa Lazarová natočená Františkem Vláčilem podle tenké novely Vladislava Vančury je dodnes velkoryse řešeným mistrovským filmovým dílem, který je podle mého názoru nejlepším českým hraným filmem. Film, který geniálně zachycuje podstatu křesťanství a kořeny tohoto národa byl pro komunisty silným soustem a cílená propaganda se snažila tvůrce a celý projekt zdiskreditovat. Uvedení na festivalech v Cannes a v Karlových Varech i přes přísný zákaz strany byl bezesporu lidsky nesmírně hazardní úkol, zvláště potom, co je doloženo, že filmové kopie hlídala Státní tajná bezpečnost. Mimochodem filmovou kopii do Cannes propašoval Miloš Forman a nedlouho poté emigroval do USA. Marketa Lazarová byla horkým kandidátem na Zlatou palmu, kterou si nakonec odvezl Andrej Tarkovskij za film o malíři ikon Andrej Rublev. Při vší úctě k Rublevovi, tak Lazarová je mnohem komplexnější film a své jistě sehrálo i to, že Tarkovski byl oblíbený pronásledovaný ruský intelektuální prominent, zatímco Vláčil na festivalu pochopitelně vůbec nebyl. Scénář podle Vančurovy předlohy napsali velmi invenčně František Pavlíček s Františkem Vláčilem. Ohledně osoby Josefa Kemra mám pro vás unikátní informaci, kterou mám z dobrého zdroje. Josef Kemr se velmi zajímal o genealogii (tedy o rodokmen) a zjistil, že je potomek rodů fantastických rytců na dvoře Rudolfa II. Sadelerů a právě cedulka na Malé Straně informující o Sadelerovi je od něj.

 

   Legendárními parchanty se to hemžilo ve skvělé české westernové komedii Limonádový Joe aneb koňská opera. Doug Badman v podání Rudolfa Deyla byl skvělý parchant, ale film si ukradl pro sebe Horác alias Hogo Fogo v nesmrtelném podání Miloše Kopeckého. Nesmrtelné hlášky dodnes pobaví a záměrný parodický tón filmu působí ještě 46 let po roce svého vzniku! Miloš Kopecký parchanty zkrátka uměl za všechny zneuznaný von Kratzmar z Adéla ještě nevečeřela, baron Gorc z Gorců v Tajemství hradu v karpatech a mnoho dalších.

   Kdo je ale dodnes parchantem, z kterého jde skutečná hrůza tak je to legendární inkvizitor a odpudivý člověk Jindřich Boblig z Edelstadtu ze skvělého filmu Otakara Vávry Kladivo na čarodějnice, kterého mistrovsky zahrál Vladimír Šmeral. Boblig je unikátní tím, že je naprosto komplexní postavou a Vávra dokázal ve zkratkách a náznacích navodit tak působivou atmosféru, že divákovi tuhne krev v žilách. Pro mě je ve filmu nejpůsobivější scéna povolání Bobliga, kdy Vávra mistrně zinscenoval proměnu šupáka v pána tak, že to pochopí úplně každý. Pro zajímavost podoba Šmerala s Bobligem na dobovém portrétu je skutečně neuvěřitelná.

 

   Pokud jsme u mrch českého filmu naráželi na pohádky, tak u parchantů je nabídka také poměrně pestrá. Zpravidla ,,dobří“ rádcové v podání již zmíněného Miloše Kopeckého nebo Viktora Preisse vychovávají děti již odmalička, že politici jsou …, nebo zlí čarodějové Jiřího Lábuse, Radoslava Brzobohatého či Karla Rodena varují před nekalými úmysly popřípadě generálové kazisvěti Martina Růžka a Petra Nárožného varují před zelenými mozky.

   U generálů se zastavme. Lampasáci mají v českém filmu velmi specifickou roli. Skvělým parchantem byla životní role Romana Skamene major Borovička nebo-li Rudý ďábel v Tankovém praporu, který si film doslova ukradl pro sebe.

   Tento článek není možné zakončit jinak než zdůrazněním skutečně brilantního hereckého výkonu Ondřeje Malého ve filmu Pouta, který bohužel nedávno prošuměl českými kiny. Postava estébáka Antonína Rusnáka je opravdovou ódou na české parchantství.

 

   Je pravda, že diváci mají parchanty rádi, ale ještě raději mají parchanty polepšené nebo potrestané. A tím by se slušelo tento seriál zakončit.          

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ondřej Slanina | pondělí 19.4.2010 11:55 | karma článku: 33,09 | přečteno: 8555x
  • Další články autora

Ondřej Slanina

Kauza Obnova Mariánského sloupu v Praze

Minulý týden se na pražském Magistrátě projednávaly dvě petice vyjadřující stanovisko k obnovení raně barokního Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze.

20.9.2017 v 10:55 | Karma: 19,33 | Přečteno: 864x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Ovlivňují recenze filmové tržby? Známe odpověď!

Je to věčné téma. Producenti mají pocit, že díky špatným recenzím trpí jejich hospodářské výsledky a recenzenti mají pocit, že pokud film uráží jejich umělecké cítění, bude urážet cítění všech. Tady jsou výsledky aktuální studie.

14.9.2017 v 14:56 | Karma: 11,02 | Přečteno: 647x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Spadnou nám památky na hlavu?

Minulý týden neprošla Sněmovnou vládní novela o Památkové péči a jelikož se k tomu nikdo nevyjádřil, dovolte mi můj názor na tuto záležitost.

17.7.2017 v 12:03 | Karma: 14,46 | Přečteno: 658x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Cesta do Benátek kolem roku 1600

Možná jste si také někdy položili otázku, jak se vlastně cestovalo v minulosti? Dnes sedneme do autobusu s cestovní kanceláří nebo do auta a jedeme, ale naši předci to měli samozřejmě složitější.

14.5.2017 v 9:52 | Karma: 12,27 | Přečteno: 288x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Dejte mi týden a vyhraji Českého lva nebo Oskara

Aktuální kauza kolem Masaryka dokazuje, že novináři a někteří Akademici mají hodně krátkou paměť, takže osvětleme trochu legendární pravidlo o týdenním promítání.

8.3.2017 v 11:10 | Karma: 15,49 | Přečteno: 3111x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Rozkol nacionalistů. S AfD nechce být ve frakci Le Penová ani česká SPD

22. května 2024  11:59,  aktualizováno  12:40

Zástupci francouzské strany Národní sdružení (RN) prohlásili, že v příštím europarlamentu nebudou...

Fandit se bude na náměstích i v kempech. O Staromáku se teprve rozhodne

22. května 2024  12:31

Na náměstích, v kinosále, v kempu nebo i na nádvoří zámku. Tam všude mohou zájemci společně s...

Útočník na Fica schvaloval masové vraždy. „Škrabáka“ chtěl zažalovat

22. května 2024  10:30,  aktualizováno  12:19

Muž, který spáchal atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, chtěl předsedu vlády zažalovat....

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  12:15

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2231x
Historik umění, publicista, filmař, organizátor a spisovatel. Jsem autor knih Česká animovaná klasika (2016), Slavná česká filmová klasika (2013), Výkladový slovník exotických materiálů používaných v uměleckém řemesle (2012) a Slavná světová filmová klasika (2011). Filmové knihy si můžete objednat v distribuci Kosmasu. Na jaře 2018 vyšla má kniha Ota Hofman: Poutník světem fantazie o scenáristovi a spisovateli Otu Hofmanovi. Aktuálně je v prodeji má kniha Slavná románská filmová klasika. Provozuji Opravdový filmový prostor na webové adrese Realfilm.cz a Opravdu umělecký prostor na webu Realarts.cz. Dokončuji svou beletristickou prvotinu Pražský antikvář, jejíž první kapitolu si přečtěte na tomto odkazu - http://www.realarts.cz/?p=1729. Baví mě objevovat nové věci a podělit se o ně s ostatními.