Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mladý mistr filmu Christopher Nolan

Ve čtvrtek má v Čechách premiéru dlouho očekávaný hit léta Temný rytíř. Film provází pověst největší filmové události tohoto roku a stigma těžce mediálně propírané smrti talentované hvězdy Heathe Ledgera v roli Jokera. Možná se trochu pozapomíná, že film natočil skutečně výjimečný režisér, jehož kariéra až podezřele připomíná splněný Americký sen.

Chrostopher Nolan s Georgem Lucasem v druznem hovoru... Zní to jako Americký sen, ale je to skutečnost. Mladý plavovlasý Brit Christopher Nolan
(* 30. 7. 1970) natočí v Anglii v roce 1998 s přáteli za 8 000 liber film The Following. Snímek se promítne na řadě filmových festivalů, několikanásobně se zaplatí a mladý talentovaný režisér pod tíhou okamžiku požádá publikum o donaci peněz na vysněný projekt podle povídky svého bratra. Nového projektu Memento si ale nakonec všimnou vnímaví Hollywoodští producenti a nabídnou mu na výrobu 10 mil. dolarů (server www.the-numbers.com uvádí dokonce jen 5 mil. USD.). Oba bratři vypotí zajímavý scénář a ve střižně se Christopher rozhodne, že film bude vyprávět pozpátku. Právě tento na první pohled hazardní krok se ukáže jako skvělý nápad a film se stane nezávislou událostí roku 2000.

Leonard Shelby (Guy Pearce) je bývalý pojišťovák a trpí totální ztrátou krátkodobé paměti. Film začíná ve scéně, kdy vystřelí mozek z hlavy Teddymu. Na prsou má totiž vytetován nápis John G. znásilnil a zabil mojí ženu a kolem další indicie, které vedou k vrahovi. Ale zde příběh nekončí. Naopak postupem se přesouváme časem nazpět, kde na nás čeká nikoliv začátek, ale regulérní závěr se zajímavou pointou.
Celosvětové tržby v kinech se dostanou až ke 40 milionům dolarů a na největší filmové databázi světa www.imdb.com je film v současnosti na skvělé pozici 25. nejlepšího filmu všech dob. Mimochodem film vyšel v trafikách na levném DVD, takže pokud jste neviděli vřele doporučuji.

Po velkolepém úspěchu filmu Memento dostal britský režisér Christopher Nolan na svůj druhý americký režijní počin od producentů George Clooneyho a Stevena Soderbergha 45 mil. dolarů. Mohl si tak dovolit Oskarové trio Al Pacino, Robin Williams, Hillary Swank a ukázalo se, že investice do mladého režiséra se vyplatila.
Will Dormer (Al Pacino) přijíždí se svým parťákem Eckhartem na Aljašku, aby objasnili brutální vraždu sedmnáctileté školačky. Čeká tam na ně sympatická policistka Ellie (Hillary Swank). Oba městští poldové, ale nejsou na Aljašce jenom kvůli pomoci kolegům. Byli tam na čas odklizeni kvůli vyšetřování oddělení Vnitřních záležitostí a Eckhart, který má doma rodinu, se rozhodne proti Willovi svědčit a také mu to řekne. Při pronásledování odhaleného vraha v mlze Will střelí Eckharta. Ten ho před smrtí obviní, že ho zastřelil schválně. Vrah Walter Finch (Robin Williams) však celý incident slyšel a neváhá to Dormerovi říct. Na Aljašce jsou dlouhé dny, Dormerovi se zvětšují kruhy pod očima a začíná se schylovat k finále.
Film má strhující atmosféru nejen díky zajímavému prostředí, ale především díky hře tvůrců s divákem, kdy není úplně jasné, jestli je Dormer kladnou postavou nebo ne. Nolan potvrdil svou neustále vzestupující hvězdu na režisérském nebi, což potvrdila i vysoká návštěvnost snímku a pozitivní kritické ohlasy. Film celosvětově utržil v kinech přes 113 milionu dolarů a je rovněž k mání na levných discích v trafikách.

V kinematograficky podprůměrném roce 2005 se Batmanova mytologie dočkala dalšího přírůstku, který nás vrátil na začátek celé ságy v podobě velkofilmu Batman začíná. Ačkoliv nemám nic proti Batmanům Tima Burtona, další přírůstky Joela Schumachera byly velmi jemně řečeno podprůměrné. Christopher Nolan, který vystřídal nekonformního Darrena Aronofskyho (další výborný nezávislý režisér – autor skvělého filmu Requiem za sen), však natočil svůj film. Vše se v něm dá logicky vysvětlit, každý úder má zřetelný následek a Batman vážně neumí létat. Nolan nebyl zdaleka první volbou pro režii plánovaného trháku. Producenty prý přesvědčilo, když si v garáži postavil model Gotham City a vymýšlel zdivočelé záběry pro film. Velkou výhrou Batman začíná bylo obsazení Christiana Balea, který je velmi dobrou volbou a ostatních epizodních rolí. Troufám si tvrdit, že tak skvělý casting Batman ještě neměl a to už v něm účinkovala celá řada hvězd. Film však trpěl jistou schizofrenií, podobně jako hlavní hrdina a rozhodně nebyl vhodný pro mládež, které by měl být určen především.

Bruce Wayne (Christian Bale) nemá netopýry v lásce, stejně jako vrahy svých rodičů a potažmo vůbec všechny kriminálníky. Když se to tak vezme má znaky pomstychtivého asociála. Od psychopatů, které likviduje ho však dělí přátelství s rodinným komorníkem Alfrédem (Michael Caine), sympatickým mentorem a vynálezcem Foxem (Morgan Freeman), miliarda dolarů, kterou má na kontě a láska jeho přítelkyně z dětství Rachel Dawsové (Katie Holmes). Bruce Wayne je totiž starý dobrý Batman, jenž se dočkal opět nového kabátu. Tentokrát se dozvíme o jeho původu a uvidíme střetnutí s šíleným psychiatrem Jonathanem Cranem (Cillian Murphy), brutálním mafiánem Carminem Falconem (Tom Wilkinson) a především s dvěma svými učiteli Ducardem (Liam Neeson) a Ra´s Al Ghulem (Ken Watanabe).
Batman začíná byl kasovním trhákem a jen v USA překonal hranici tržeb 200 milionů dolarů, celosvětově se pak vyšplhal přes 370 milionů dolarů a k tomu ještě připočtěme zisky z DVD a merchandisingu.

Nolan však nelenil a hned o rok později poslal do kina další projekt, který vymyslel se svým bratrem Jonathanem a byl z toho tentokrát kouzelnický film Dokonalý trik.
Kouzelník Alfred Borden (Christian Bale) je souzen za vraždu svého kolegy Roberta Angiera (Hugh Jackman) a podle očitého svědka starého kouzelníka Cuttera (Michael Caine) je vinen. Jenže… Před několika lety se stala tragédie. Alfred s Robertem byli kolegové – přátelé až do nepovedeného triku, kdy Robertova žena zemře při fatálně nepovedeném triku, jehož odfláknutí dává Robert (ne)právem Alfredovi za vinu. Alfred si po čase najde také dívku se kterou se ožení a začne se věnovat samostatně magii. Jeho vystoupení však přeruší Robert, který Alfredův trik prokoukne a úmyslně ho zraní a zesměšní. Jejich rivalita se stupňuje čím dál víc, každý chce vymyslet dokonalý trik, kterým by dokázal, že je lepší než ten druhý. Je to ovšem magie, promyšlená technika a nebo je to všechno trochu jinak?
Prozrazovat děj tohoto filmu, který sází na překvapivé zvraty a nečekaná odhalení by bylo nerozumné. Filmu velmi prospělo i vhodné herecké obsazení a mezi ústředním tandemem to opravdu jiskří. Ačkoliv Nolan film prosazoval do výroby už od Mementa bylo mu jemně naznačeno, že filmy o kouzelnících vydělávají akorát starou belu. Díky Batmanovi se o jeho 40 milionový rozpočet rozdělila rovným dílem 2 Hollywoodská studia. Nakonec z toho byly celosvětové tržby přes 107 milionů dolarů, prakticky stejnou částku film vydělal na DVD a jen tak mimochodem na výše zmíněném serveru www.imdb.com je Dokonalý trik 85. nejlepší film všech dob.

Ve čtvrtek se setkáme v kině na premiéře nového Nolanova opusu Temný rytíř. Jedná se o pokračování Batmana se starými známými tvářemi z jedničky (akorát Katie Holmes vystřídala netradičně krásná Maggie Gyllenhall) a navíc v něm vystupují ještě dva výborní herci Heath Ledger jako Joker a Aaron Eckhart jako Harvey Dent. Jsem na něj moc zvědavý, protože jeho zahraniční ohlasy jsou velmi působivé. Film je hodnocen na imdb.com jako nejlepší film všech dob a spekuluje se o tom, že v amerických tržbách má našlápnuto k tomu, aby sesadil z trůnu Cameronův Titanic. S Christopherem Nolanem to ale vůbec nic nedělá, z rozhovorů s ním je totiž jasná jedna věc, že tohohle blonďatého borce prostě baví točit dobré filmy.


Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ondřej Slanina | pondělí 4.8.2008 19:40 | karma článku: 21,45 | přečteno: 1888x
  • Další články autora

Ondřej Slanina

Kauza Obnova Mariánského sloupu v Praze

Minulý týden se na pražském Magistrátě projednávaly dvě petice vyjadřující stanovisko k obnovení raně barokního Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze.

20.9.2017 v 10:55 | Karma: 19,33 | Přečteno: 864x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Ovlivňují recenze filmové tržby? Známe odpověď!

Je to věčné téma. Producenti mají pocit, že díky špatným recenzím trpí jejich hospodářské výsledky a recenzenti mají pocit, že pokud film uráží jejich umělecké cítění, bude urážet cítění všech. Tady jsou výsledky aktuální studie.

14.9.2017 v 14:56 | Karma: 11,02 | Přečteno: 647x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Spadnou nám památky na hlavu?

Minulý týden neprošla Sněmovnou vládní novela o Památkové péči a jelikož se k tomu nikdo nevyjádřil, dovolte mi můj názor na tuto záležitost.

17.7.2017 v 12:03 | Karma: 14,46 | Přečteno: 658x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Cesta do Benátek kolem roku 1600

Možná jste si také někdy položili otázku, jak se vlastně cestovalo v minulosti? Dnes sedneme do autobusu s cestovní kanceláří nebo do auta a jedeme, ale naši předci to měli samozřejmě složitější.

14.5.2017 v 9:52 | Karma: 12,27 | Přečteno: 288x | Diskuse| Kultura

Ondřej Slanina

Dejte mi týden a vyhraji Českého lva nebo Oskara

Aktuální kauza kolem Masaryka dokazuje, že novináři a někteří Akademici mají hodně krátkou paměť, takže osvětleme trochu legendární pravidlo o týdenním promítání.

8.3.2017 v 11:10 | Karma: 15,49 | Přečteno: 3111x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Při hádce udeřil družku, upadla hlavou na skříň. Za její smrt dostal 5,5 roku

22. května 2024  16:23

Krajský soud v Hradci Králové potrestal Zdeňka K. pěti a půl lety vězení za facku, po které loni v...

Sedmnáctiletá dívka vzala na vycházku dvouměsíční dceru, do ústavu se nevrátily

22. května 2024  16:10

Pelhřimovští policisté pátrají po sedmnáctileté Stefanii Stojkové a jejím malém dítěti. V pátek se...

Zelenskému skončil mandát, Moskva v tom vidí šanci k destabilizaci země

22. května 2024  16:09

Ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému v pondělí sice vypršel pětiletý mandát, ale...

Blíží se volby do Evropského parlamentu. Kde a jak získat voličský průkaz

22. května 2024  16:04

Volby do Evropského parlamentu začínají za dva týdny, již nyní je ale možné žádat o voličské...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2231x
Historik umění, publicista, filmař, organizátor a spisovatel. Jsem autor knih Česká animovaná klasika (2016), Slavná česká filmová klasika (2013), Výkladový slovník exotických materiálů používaných v uměleckém řemesle (2012) a Slavná světová filmová klasika (2011). Filmové knihy si můžete objednat v distribuci Kosmasu. Na jaře 2018 vyšla má kniha Ota Hofman: Poutník světem fantazie o scenáristovi a spisovateli Otu Hofmanovi. Aktuálně je v prodeji má kniha Slavná románská filmová klasika. Provozuji Opravdový filmový prostor na webové adrese Realfilm.cz a Opravdu umělecký prostor na webu Realarts.cz. Dokončuji svou beletristickou prvotinu Pražský antikvář, jejíž první kapitolu si přečtěte na tomto odkazu - http://www.realarts.cz/?p=1729. Baví mě objevovat nové věci a podělit se o ně s ostatními.