Zeman? Absurdní!

"Říká se, že Miloš Zeman dokáže odůvodnit cokoliv," píše bývalý disident Ivo Urban. "I deset či patnáct let poté, co jeho nejbližší spolupracovníci, pod jeho ochranou, otevřeli stavidla nejhorším korupčním zvěrstvům polistopadové doby, umí rozesmávat dnešní studenty humornými bonmoty. On prý vždy proti korupci bojoval. A nikdo se neodváží vstát a říci mu do očí, že to není pravda. A že naopak máme jenom několik málo politiků, kteří by v takové míře měli osobní zodpovědnost za dnes už nesnesitelnou míru korupce v České republice. Jeho kandidatura na prezidenta České republiky je z tohoto pohledu hodně nevkusným žertem."

Podle mne je absurdním nežertem. Nemylme se: i dobrácký medvěd je svou podstatou šelma.

Šelma Zeman si do roku 1989, stejně jako jeho přítel Klaus, hověl v prominentním komunistickém brlohu, v Prognostickém ústavu. Těžko říct, co bylo horší, být komunistou á la Fischer nebo se "já nic já muzikant" hřát na výsluní komunistického režimu.

Nikdy nebyl sociálním demokratem v pravém smyslu, jen "šelma sedlák" ucítil a užil příležitost, kterou mu ČSSD poskytla. Vždy byl především bezcharakterním kariéristou s přebujelým Egem a naneštěstí pro českou polistopadovou politiku i nanejvýš obratným demagogem a populistou. 

Jak je možné, český člověk zvolil jinou, možná ještě větší šelmu, Vladimíra Železného, do Evropského parlamentu? Jak to, že korupcí prolezlá ODS ještě nezkrachovala? Jak to, že nejvyšší kmotr českého mafiánského kapitalismu Klaus byl donedávna považován za nejdůvěryhodnějšího politika? Jak to, že v Rathově vesnici před nedávnem ve volbách uspěla Rathova žena?

Jak to, že Zeman si může dovolit netajit se svými zkorumpovanými kamarády á la Šlouf a přesto být vedle Fischera nejnatěšenějším kandidátem na prezidenta?

Jak to - řekl před nedávnem jeden můj kamarád, za normaliazce, před normalizací uteklý do USA: "Češi jsou zparchantělí... Nevidí si na špičku nosu... Neumějí si vládnout!"

Jsou totiž znenormalizovaní nejen komunismem, ale dnes už možná ještě víc postkomunismem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Bohumil Sláma | pátek 23.11.2012 18:03 | karma článku: 19,99 | přečteno: 1168x