Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zapomínání Masaryka (4) - Listopad

Věta z dávna, ze"šera" 19. století: "České svědomí se nedá umlčet liberalismem."

Když v roce 1975 představitelé zemí Východního bloku podpisovali v Helsinkách Závěrečný akt konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě, pravděpodobně si plně neuvědomovali, čemu se upisují - že se nejedná ani v nejmenším o cár papíru a že tím, že se zavazují k naplňování humanistických zásad, si pod sebou podřezávají větev. V zemích Východního bloku začaly brzo na to vznikat skupiny obhájců lidských práv, u nás se ustavila Charta 77.

V očích většiny rezignované a morálně se (do)rozkládající veřejnosti si chartisté vybudovali postavení ne nepodobné Masarykovu postavení před rokem 1914: jako osamělí podivíni a potížisté. Udivovala jejich „pevnost“; ale právě ta je nakonec dovedla k vítězství.

Brzo po roce 1989 se u nás ustavily dva proudy, reprezentované Václavem Havlem a Václavem Klausem. Masarykův odkaz se tím poněkud oživil, ale rozpoltil se, čímž ztratil na účinnosti.

Václav Havel s k Masarykovu odkazu hlásil, avšak jen implicitně. Podílel se na sporném, neodporování zlu a pacifismem zavánějícím 'my nejsme jako oni' - na nedostatečné dekomunizaci společnosti. Jak sám později přiznal, neprohlédl včas 'ekonomy' - pátou kolonu prognostiků-liberálů, svázaných ovšem totalitním myšlením a poznamenaných normalizační morálkou. Apeloval na humanismus a etiku, na to, že společnosti nestačí jen hospodářská prosperita, že potřebuje vize a že naše politika musí být evropsky a světově orientovaná. Jeho nevýhodou bylo, že byl pouze intelektuál (což je u nás téměř nadávkou) a lidé mu proto zcela nerozuměli. Nebyl vždy dotatečně razantní, neměl potřebné praktické politické zkušenosti a nebyl erudován pro ekonomickou transformaci, kterou společnost musela projít. Společnost byla navíc celkově v daleko horším stavu, než když ji 'přejímal' Masaryk. To, že Václava Havla lépe pochopil Západ než česká veřejnost, mu ovšem lze přičíst jen k dobru. Na druhé straně, pokud někdo 'venku' očekával, že z bývalého východního bloku přijdo impulzy pro ideově ochabující západní svět, nedočkal se. K dispozici byly, ale nebyly zřetelně zformulovány a vyřčeny. V každém případě však Václav Havel byl (a je) nejsvětlejší postavou naší novodobé historie a je nostilelem pochodně, symbolizující kontinuitu českých dějin, která k němu odspěla od Husa přes Komenského, Palackého, Havlíčka a Masaryka.

Václav Klaus se Masarykovi blížil svou inteligencí, sebedůvěrou, rozhodností, srozumitelností, atraktivním vzhledem a charismatem. Pokud se ovšem jedná o sebekritičnost a pokoru, byl jeho pravým opakem. Celkově byl jen „polovzdělaným“ a patologicky egocentrickým „Titánem“ a „Faustem“. (Za nepřehledné a bezprecedentní situace s neotřesitelnou jistotou ‚věděl‘ jak ji řešit.) Jeho ideologie (dočasně) zvítězila pouze proto, že využila vlny porevolučních pravicových nálad a přišla s vizí hospodářské prosperity; v ostatním by pod palbou Masarykovy kritiky neobstála. Dala společnosti do vínku obnovené metody totalitní demagogie, populismu a nálepkování, podpořila české kotlinové myšlení a iniciovala politickou rozhádanost, hraničící mnohdy s nenávistí. Ani v hospodářské oblasti se společnost pod jeho vedením nevyvíjela zdaleka optimálně. Dalekosáhlé a zejména dlouhodobě negativní důsledky mělo hlavně to, že prosadil (proti Janu Švejnarovi a dalším), že ekonomické reformy musí předbíhat právní reformy, čímž dal volný prostor hospodářské kriminalitě.

Pokud je dnes někdo nespokojen s polistopadovým vývojem, měl by ovšem připustit, že Klaus byl jen ‚jedním z nás‘ a že nelze vyloučit, že přes krátkou a klamnou euforii byla česká společnost v roce 1989 ve skutečnosti již natolik morálně nemocná a ozdravné síly natolik slabé, že musely nutně podlehnout. Metaforicky řečeno‚ vyvalilo se bahno, které se vytvořilo a nahromadilo za totality a které do té doby jen nebylo dostatečně vidět.

Argument, že transformace proběhly ve všech postkomunistických zemích přibližně stejně, pro nás není relevantní, protože jako jediní jsme mohli a měli navázat na tradici 1. republiky (například na tažení A. Rašína proti poválečným keťasům).

Je také možno říci, že dodnes jde o ‚boj o Masaryka‘, v němž za ideje již nežijícího Masaryka bojují obhájci, kteří na svou roli nestačí.

 

Autor: Bohumil Sláma | pondělí 8.2.2010 18:18 | karma článku: 7,10 | přečteno: 495x
  • Další články autora

Bohumil Sláma

Co má hilsneriáda společné se sobotkiádou

Věřím, že naprostá většina diváků, kteří sledovali první díl televizního filmu Zločin v Polné, ho pochopili správně: šlo o zápas zdravého rozumu s rozumem nezdravým, mýtickým, demagogickým a uchylujícím se ke lžím.

7.2.2016 v 9:32 | Karma: 12,31 | Přečteno: 1094x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Antisemitismus a antisemitismus

V Hořejšových Toulkách českou minulostí jsem našel pouze dvě chyby: že Havlíček byl antisemita a že Smetana měl pravděpodobně lues.

15.1.2016 v 12:50 | Karma: 12,12 | Přečteno: 686x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

V čem mají muslimové pravdu: Milan Lasica nám všem, zejména našim „elitám“

Islám sice navázal na judaismus a křesťanství, ale v mnohém je opravil, byl ve své době pokrokový, a proto se muslimové na judaismus i křesťanství od počátku dívali a dodnes dívají přezíravě, mnozí pohrdavě.

13.1.2016 v 12:38 | Karma: 35,67 | Přečteno: 2728x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Je potřebná Ústava Země?

Rád přiznávám, že Návrh ústavy Země, vypracovaný profesorem Masarykovy univerzity Josefem Šmajsem, s jehož textem jsem se seznámil před nedávnem, na mne silně zapůsobil.

19.12.2015 v 16:39 | Karma: 6,82 | Přečteno: 345x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Jak se dá onálepkovat i slovo kavárna

Když jsem v článku pro Aktuálně.cz (Názory, http://blog.aktualne.cz/blogy/bohumil-slama.php?itemid=26497) přiřadil našeho nynějšího prezidenta spolu s Le Penovou k lůze,

15.12.2015 v 18:58 | Karma: 17,40 | Přečteno: 988x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Potřebuji více spánku a méně práce po osmé večer, přiznal Biden guvernérům

4. července 2024  21:16,  aktualizováno  21:47

Americký prezident Joe Biden při středeční schůzce se skupinou guvernérů řekl, že v těchto dnech...

VIDEO: Libanonští zemědělci bědují. Izrael jim ničí pole bílým fosforem

4. července 2024  20:44

Přestřelky izraelské armády s libanonským Hizballáhem mají nezanedbatelné dopady nejen na životy...

Británie volí a čeká triumf labouristů. Sunak varoval, Farage lízal zmrzlinu

4. července 2024,  aktualizováno  20:35

Britové ve čtvrtek od osmi hodin ráno SELČ hlasují v parlamentních volbách. K jasnému vítězství...

Orbán jede do Ruska za Putinem. Mandát jednat za EU nemá, upozornil Michel

4. července 2024  17:41,  aktualizováno  20:23

Maďarský premiér Viktor Orbán se v pátek 5. července setká v Moskvě s ruským prezidentem Vladimirem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 512
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1072x
Psycholog, polyhistor, publicista a spisovatel; zakladatel dobročinného vydavatelství Atelier 89, autor knih Milostné koláže, Základy muškaření a Zapomenutý prorok Tomáš G. Masaryk, editor knihy K.H.B. a T.G.M o svobodném myšlení, spoluautor knih Tomáš G. Masaryk, neomodernismus a Charta 2012 a Věrni zůstaneme. Články publikuje nejčastěji na Aktuálně.cz.

Seznam rubrik