Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zapomenutý prorok Tomáš G. Masaryk (6)

S čím by se měl člověk, který chce rozumět lidskému světu, obeznámit? Vedle filozofe a historie jistě též se sociologií a psychologií. Obě mu napomáhají orientovat se v mezilidských vztazích, což je pro veřejně se angažujícího člověka jednou z rozhodujících podmínek úspěšnosti.

Svůj základní myšlenkový vývoj Masaryk dovršil habilitační prací na zdánlivě překvapivé sociologicko-psychologické téma: na problém sebevražednosti.

Jeho práce Sebevražda je důkladně statisticky podložená a je v tomto smyslu mezi jeho monografiemi ojedinělá. Je ovšem také příkladem jeho způsobu myšlení: ‚mořeplavec‘ Masaryk v ní nejdříve obeplul daný prostor a potom se vydal dál, za do té doby viditelný obzor.

Nejdříve dospěl k těmto závěrům:                                                                                                                   1. V moderní době sebevražd přibývá, je to znepokojující jev.                                                                       2. Sebevraženost je jedním z významných ukazatelů psychické nemocnosti společnosti.                             3. Společenské a majetkové poměry daného člověka se sebevražedností přímo nesouvisejí.                     4. Sebevraženost narůstá hlavně ve městech, střediscích modernhí života.                                                  5. Moderní doba dostává člověka obecně do situace, s níž si neví rady.

    Nabízí se otázka: proč tomu tak je? Masaryk odpovídá, že současnému člověku něco chybí, hlavně proto, že ztrácí víru v Boha a nenachází nový smysl své existence. Krize náboženství přerůstá v krizi společnosti. Člověk potřebuje věřit v něco skutečně kladného, možná i vyššího - lze hovořit o potřebě nového náboženství.

    V průběhu Masarykova dalšího zrání a přesunu pozornosti na politiku se jako řešení dostává do popředí další pilíř jeho myšlenkové výstavby, humanismus. I něčemu tak ‚malému‘ jako je humanismus, ‚náboženství lásky‘, je možno se odevzdat. Zásadní předností nadosobních ideálů je jejich potenciální reálnost: je možno k nim směřovat, usilovat o ně a přibližovat se k nim. Je též možno s pokorou přijmout úlohu článku věčného řetězce a pochopit své poslání v kontinuitě věčnosti. Jde především o postoj, o vnitřní přesvědčení, o něco, co člověk aktivně dělá ale „nevytrubuje“: nevyvyšuje se a nechlubí se, chová se přirozeně a nemyslí si, že nemá chyby.

    Humanismus pojmově znamená příklon k lidským potřebám a k pozemskému životu. Jde mu o víc než jen o lidská práva a jde mu o mnohem víc, než aby se člověk měl pouze ‚dobře‘. I humanismu vývojově přibývá. Pro budoucnost je stálým, nezničitelným kompasem. Na dlouhá staletí byl tlumen křesťanským postulátem, že člověk má sloužit Bohu a vírou v posmrtný život. Reformace a osvícenství nastolily představu, že naplnění pozemského života se s naplněním posmrtným nevylučuje a že člověk má právo žít plně a aktivně, osvobozen od pověr a mýtů. Moderní doba odhalila, co dříve bylo zastřené a ‚vyřešené‘ vírou v Boha: člověk potřebuje mít a znát smysl svého života.

    Člověku je dán též sklon věřit v mýty, ten se však může, na rozdíl od potřeby smyslu života, za příznivých okolnosti oslabit vývojem, zráním, a to jak celospolečenským, tak individuálním. Stav ve  své době Masaryk pokládal za neuspokojivý: „Co je to iracionalismus, hlásaný v našich dnech? A co nejmodernější nacionalismus, prohlašující cit, instinkt národa za nejvyšší zákon? Všimněte si, jaké hlouposti provádějí někteří spisovatelé s pohlavním pudem, někteří demagogové s národním instinktem, s živelným odporem proti něčemu a kdesi cosi; divná psychologie a ještě divnější noetika.“

    Proti mýtům stavěl ‚jen‘ své vidění věcí. V tom je však jeho největší síla: v schopnosti vidět věci jasně a kriticky, jak vyvěrala z jeho osobnosti, zejména z vnitřní rovnováhy mezi sebedůvěrou a pokorou a také z jeho proslulé schopnosti naslouchat druhým.

     

     

    Autor: Bohumil Sláma | pondělí 25.10.2010 12:08 | karma článku: 7,17 | přečteno: 542x
    • Další články autora

    Bohumil Sláma

    Co má hilsneriáda společné se sobotkiádou

    Věřím, že naprostá většina diváků, kteří sledovali první díl televizního filmu Zločin v Polné, ho pochopili správně: šlo o zápas zdravého rozumu s rozumem nezdravým, mýtickým, demagogickým a uchylujícím se ke lžím.

    7.2.2016 v 9:32 | Karma: 12,31 | Přečteno: 1093x | Diskuse| Ostatní

    Bohumil Sláma

    Antisemitismus a antisemitismus

    V Hořejšových Toulkách českou minulostí jsem našel pouze dvě chyby: že Havlíček byl antisemita a že Smetana měl pravděpodobně lues.

    15.1.2016 v 12:50 | Karma: 12,12 | Přečteno: 685x | Diskuse| Ostatní

    Bohumil Sláma

    V čem mají muslimové pravdu: Milan Lasica nám všem, zejména našim „elitám“

    Islám sice navázal na judaismus a křesťanství, ale v mnohém je opravil, byl ve své době pokrokový, a proto se muslimové na judaismus i křesťanství od počátku dívali a dodnes dívají přezíravě, mnozí pohrdavě.

    13.1.2016 v 12:38 | Karma: 35,67 | Přečteno: 2727x | Diskuse| Ostatní

    Bohumil Sláma

    Je potřebná Ústava Země?

    Rád přiznávám, že Návrh ústavy Země, vypracovaný profesorem Masarykovy univerzity Josefem Šmajsem, s jehož textem jsem se seznámil před nedávnem, na mne silně zapůsobil.

    19.12.2015 v 16:39 | Karma: 6,82 | Přečteno: 345x | Diskuse| Ostatní

    Bohumil Sláma

    Jak se dá onálepkovat i slovo kavárna

    Když jsem v článku pro Aktuálně.cz (Názory, http://blog.aktualne.cz/blogy/bohumil-slama.php?itemid=26497) přiřadil našeho nynějšího prezidenta spolu s Le Penovou k lůze,

    15.12.2015 v 18:58 | Karma: 17,40 | Přečteno: 988x | Diskuse| Ostatní
    • Nejčtenější

    Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

    21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

    Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

    Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

    21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

    Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

    Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

    27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

    Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

    Komentátor Schmarcz se po extempore se Šlachtou dočkal vyhazovu z televize

    20. června 2024  18:42

    Televizní stanice CNN Prima NEWS ukončila spolupráci s komentátorem Martinem Schmarczem. Ten se při...

    Hlavní záhadou Putinovy cesty po Asii je díra v limuzíně, říká Kmoníček

    21. června 2024  14:52

    Podcast Vladimir Putin si v Severní Koreji pořídil řadu rozverných fotek s Kimem, Vietnamu slíbil pomoc při...

    GLOSA: Ameriko, je mi tě líto. Máš přece na víc

    28. června 2024  17:02

    S brzkou ranní hodinou jsem se musel ujistit, že opravdu sleduji debatu dvou nejvlivnějších mužů...

    Dům poničila exploze, v noci v něm někdo kradl. Hyena, píše majitelův strýc

    28. června 2024  16:28

    Kdosi kradl v domě poškozeném úterním výbuchem v Šonově na Náchodsku. Zabývají se tím policisté,...

    Justice dostane navíc 1,5 miliardy. Schválený rozpočet na všechno nestačil

    28. června 2024  15:50,  aktualizováno  16:20

    Ministerstvo spravedlnosti dostane navíc 1,5 miliardy korun na pokrytí provozních výdajů v justici....

    Tam budou čtyři nočníčky? ptala se poslankyně na sousedské dětské skupiny

    28. června 2024  13:38,  aktualizováno  16:10

    „Když jsme potřebovali pohlídat děti, tak jsme si je pohlídali, ale nepotřebovali jsme na to...

    Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
    Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

    S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...

    • Počet článků 512
    • Celková karma 0
    • Průměrná čtenost 1072x
    Psycholog, polyhistor, publicista a spisovatel; zakladatel dobročinného vydavatelství Atelier 89, autor knih Milostné koláže, Základy muškaření a Zapomenutý prorok Tomáš G. Masaryk, editor knihy K.H.B. a T.G.M o svobodném myšlení, spoluautor knih Tomáš G. Masaryk, neomodernismus a Charta 2012 a Věrni zůstaneme. Články publikuje nejčastěji na Aktuálně.cz.

    Seznam rubrik