Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zapomenutý prorok Tomáš G. Masaryk (3)

Je-li možno Masaryka charakterizovat třemi slovy, tak jako realistu, humanistu a demokrata. Ve filozofii, ‚lásce k moudrosti‘, hledal především zdroj porozumění lidskému světu. Přesto si pečlivě ujasnil i noetiku (nauku o poznání) a metafyziku (nauku o jsoucnu). Našel v nich rozhodující vodítka pro svou celkovou orientaci.

Byl sice modernista (a přes svou vystupňovanou kritičnost i bytostný optimista), věřil, že poznání lidstva v budoucnu dosáhne nepředstavitelných rozměrů, byl si však vědom i toho, že lidské možnosti nejsou neomezené, neboť se „dostáváme k některým posledním nám neproniknutelným faktům, faktům, jimž nerozumíme“.

Vývoj filozofie byl podle jeho názoru vždy zatěžován vyhraněnými směry, které přijímaly nebo zdůrazňovaly jednu stránku věcí na úkor jiných nebo je přímo popíraly. Je třeba neustále pamatovat na to, že všechno naše poznání je připraveno duševní prací nesčetných generací, a tu je třeba prověřovat, ale nepřehlížet.

Jeho realismus vycházel z empirismu (zdůrazňujícího přímou lidskou zkušenost), racionalismu (zdůrazňujícího úlohu rozumu) a zejména konkretismu, usilujícího o věcné a přesné poznávání jednotlivě jsoucích věcí a přiznávajícího ‚rovnoprávnost‘ všem lidským poznávacím schopnostem. Starý filozofický spor, zda se naše představy světa shodují se skutečností, případně, zda svět neexistuje jen v našich představách - spor mezi subjektivismem a objektivismem - řešil příklonem k objektivismu, byť neúplnému: svět se nám podle jeho názoru jeví přibližně takový, jaký je; přijetí vnějšího i vnitřního světa je „nejrozumnější hypotézou“, kterou se dá svět jako celek nejsnáze vyložit.

Dialektiku spíše ‚vstřebal‘ než bezezbytku přijal. Proti Herakleitovu ‚vše je v pohybu‘ namítal, že je zapotřebí hledat podstatu měnících se věcí - to, co je stálé nebo alespoň stálejší. Člověk nachází a popisuje protiklady, avšak měl by svět vysvětlovat celistvě nebo alespoň v jeho organických, pokud možno „souladných“ částech a vazbách.

Vážil si mnoha starověkých (obzvláště Platóna) i středověkých filozofů, ale výběrově co do jednotlivců i co do jejich jednotlivých tezí a postulátů. Oceňoval reformaci a osvícenství (zejména Rousseaua), německou klasickou filozofii (například Kanta jako průkopníka vědeckého myšlení), do jisté míry i marxismus, ale – bylo třeba jít dál. Přestože kladl důraz na praxi, nepřijal bez výhrad ani pragmatismus (požadující účelnost a praktickou užitečnost lidské činnosti), zejména v jeho utilitaristické podobě. Býval označován za pozitivistu, neboť se zabýval především ověřenými nebo ověřitelnými jevy, jemu samému se však pozitivizmus jevil jako nepostačující.

Ústřední roli v jeho filozofické výstavbě hraje pojem pravdy. „Pravda je to, co bezpečně a kriticky víme, co je skutečnost uvědomělá.“ Povinností každého člověka je neustále se snažit o její hledání, protože pravda je rozhodujícím a konečným kritériem veškerého lidského počínání a lidské činnosti vůbec. Skutečnost, že naše smyslová zkušenost je nepřesná a mnohdy nespolehlivá, nás nesmí odrazovat, neboť je zde ještě jeden nástroj: rozum, který zkušenost zpracovává a kontroluje.

Na to navazuje jeho zdůrazňování kritiky. Odhalovat nepravdu je snadnější než hledat pravdu, to však význam kritiky nijak nezmenšuje, naopak, pokud pravdu tříbí a pokud pravda před ní obstojí, dodává jí jistotu. Dobře míněná kritika je svou podstatou konstruktivní a pozitivní - „kritika slouží pravdě a pravda slouží životu“.

Téměř stejně významnou tezí je požadavek co nejtěsnějšího sepětí výsledků poznání s činy. Nejde jen o to, že jedině jednáním se poznání realizuje, dostává svůj smysl a zpětně prohlubuje (neboť „jednáním poznáváme“), ale i o to, že důslednost v poznávání by měla být následována stejnou důsledností v jednání.

Svým vlastním jednáním Masaryk prokázal, že filozofické ‚mudrování‘ nemusí být plané, zbytečné a kdesi v oblacích, ale že je svými možnými důsledky nejzávažnějším oborem lidské činnosti. Byl nejen filozofem, ale též mužem činu, stojícím oběma nohama na zemi.

 

Autor: Bohumil Sláma | pondělí 4.10.2010 12:28 | karma článku: 8,79 | přečteno: 612x
  • Další články autora

Bohumil Sláma

Co má hilsneriáda společné se sobotkiádou

Věřím, že naprostá většina diváků, kteří sledovali první díl televizního filmu Zločin v Polné, ho pochopili správně: šlo o zápas zdravého rozumu s rozumem nezdravým, mýtickým, demagogickým a uchylujícím se ke lžím.

7.2.2016 v 9:32 | Karma: 12,31 | Přečteno: 1093x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Antisemitismus a antisemitismus

V Hořejšových Toulkách českou minulostí jsem našel pouze dvě chyby: že Havlíček byl antisemita a že Smetana měl pravděpodobně lues.

15.1.2016 v 12:50 | Karma: 12,12 | Přečteno: 685x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

V čem mají muslimové pravdu: Milan Lasica nám všem, zejména našim „elitám“

Islám sice navázal na judaismus a křesťanství, ale v mnohém je opravil, byl ve své době pokrokový, a proto se muslimové na judaismus i křesťanství od počátku dívali a dodnes dívají přezíravě, mnozí pohrdavě.

13.1.2016 v 12:38 | Karma: 35,67 | Přečteno: 2727x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Je potřebná Ústava Země?

Rád přiznávám, že Návrh ústavy Země, vypracovaný profesorem Masarykovy univerzity Josefem Šmajsem, s jehož textem jsem se seznámil před nedávnem, na mne silně zapůsobil.

19.12.2015 v 16:39 | Karma: 6,82 | Přečteno: 345x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Jak se dá onálepkovat i slovo kavárna

Když jsem v článku pro Aktuálně.cz (Názory, http://blog.aktualne.cz/blogy/bohumil-slama.php?itemid=26497) přiřadil našeho nynějšího prezidenta spolu s Le Penovou k lůze,

15.12.2015 v 18:58 | Karma: 17,40 | Přečteno: 988x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, nyní řádí i na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  22:20

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, nyní řádí i na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  22:20

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Francouzi hlasovali v prvním kole voleb. Nacionalisté vedou, tvrdí odhady

30. června 2024,  aktualizováno  21:30

Krajně pravicová strana Národní sdružení (RN) Marine Le Penové získala v prvním kole parlamentních...

Rusko svrhává stovky bomb týdně, tvrdí Zelenskyj. Opět prosil Západ o zbraně

30. června 2024  18:50,  aktualizováno  20:52

Sledujeme online Rusko jen tento týden svrhlo na Ukrajinu více než 800 řízených leteckých bomb, napsal v neděli na...

Černošskému starostovi v Alabamě brání vstoupit do radnice. Už několik let

30. června 2024  20:25

První černošský starosta malého města Newbern v Alabamě Patrick Braxton vede vleklý soudní spor s...

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...

  • Počet článků 512
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1072x
Psycholog, polyhistor, publicista a spisovatel; zakladatel dobročinného vydavatelství Atelier 89, autor knih Milostné koláže, Základy muškaření a Zapomenutý prorok Tomáš G. Masaryk, editor knihy K.H.B. a T.G.M o svobodném myšlení, spoluautor knih Tomáš G. Masaryk, neomodernismus a Charta 2012 a Věrni zůstaneme. Články publikuje nejčastěji na Aktuálně.cz.

Seznam rubrik