Výhledy českého euroskepticismu

Otázce euroskepticismu-eurooptimismu se před volbami většina stran částečně vyhýbala nebo ji alespoň nestavěla do popředí, a to jak z věcných, tak i z taktických důvodů. Například ODS dobře ví, že její voliči jsou, stejně jako většina společnosti, v tomto ohledu rozděleni, a nemělo smysl "dráždit draka".

Na druhé straně je jasné, že eurooptimismus u nás, přes krizi, který nyní v Evropě i ve světě je, začíná převažovat. Že českou jedničkou už není "eurosaň" Klaus, ale "eurorytíř" - Evropan par excellence Schwarzenberg.

Snad je nyní vhodné předložit euroskeptikům některé otázky, které jim dosud připadaly podružné a které je nezajímaly:

Znáte alespoň v hrubých obrysech celý dosavadní vývoj EU - proč vznikla a jaké problémy už překonala? Uvědomujete si sílu myšlenky EU? Umíte se na EU podívat jen trochu zeširoka - umíte připustit i jiné argumenty než "fotbalově vlastenecké"?

Že například jednou z idejí EU, po hrozných zkušenostech z 1. a 2. světové války, bylo navždy zabránit válkám mezi jejími členy? Že zdaleka nemá (v přepočtu na jednoho obvyvatele) tolik úředníků, kolik se vám vaši ideoví kazatelé snaží namluvit? Že zdaleka není tak levicová a že se to v průběhu času neustále mění směrem doleva i doprava?

Uvědomujete si, že bylo od počátku jasné, že problémů bude na dlouhá léta a nad hlavu? Že bude třeba sloučit zdánlivě neslučitelné - vyspělé státy se zaostalými? Že to bude obrovský počin, přibrat zaostalé a zparchantělé postkomunistické země? Že budou dělat potíže, ale že na tom  p r á v ě  o n y  nejvíc  vydělají?

Připustíte, že Spojené státy americké musely také překonat mnoho zdánlivě neřešitelných problémů, například neslučitelnost Severu a Jihu, která skončila občanskou válkou - krizí, kterou ale překonaly, protože byly vedeny jinou silnou myšlenkou: myšlenkou demokracie a lidských práv?

Uvědomujete si, že Evropská unie směřuje k Spojeným států evropským? Že jedině tak v budoucnu obstojí v celosvětové konkurenci?

Že každý Čech, který dnes cítí mindrák kdykoli vstoupí do kterékoli vyspělé evropské země, se jednou bude moci cítit hrdým Evropanem? Přesto však Čechem, Jihomoravanem... nebo ostravákem?

 

 

Autor: Bohumil Sláma | čtvrtek 3.6.2010 10:34 | karma článku: 6,43 | přečteno: 605x