V čem bude sjednocená Evropa horší než USA?

Milí euroskeptici, „Klausovy děti“, nemáte to v hlavách trochu pomotané? Máte nějakou závažnou či přebíjející námitku proti sjednocené Evropě? Já jsem ji dodnes neslyšel. Všechny námitky „o nás bez nás“ jdou podle mne "mimo":

1: Podívejte se na naši polistopadovou politiku – hrůza nad hrůzu, vrcholící „rebely ODS“ a pádem „čistého“ Nečase. Již za 1. republiky se říkalo, že Češi, po staletích poroby, si neumějí vládnout. A to jsme měli Masaryka, Beneše, Rašína, Švehlu a celou plejádu politiků vychovaných Masarykem. (Švehla říkal: „Politika je nejkrásnější umění, protože jejím předmětem je život.“) Rakousko bylo před rokem 1914 demokratičtější a pokrokovější než Rusko před rokem 1989. Umíme si dnes, po půlstoletí stalinistické totality vládnout lépe?

2: Evropská unie je sice přebyrokratizovaná, ale udělal někdo objektivní analýzu, jaký je počet úředníků na jednoho Evropana ve srovnání s počtem českých úředníků na jednoho Čecha? Nehledě na to, že spravovat Evropu je mnohem složitější?

3: Odmítáním nic nespravíte – a nepochybně spravovat co je. Připomínáte mi českou politiku, hloupý truc po roce 1848, který jsme napravili až aktivní politikou a návratem do rakousko-uherského parlamentu.

4: Evropa potřebuje silnou vládu, aby byla jako celek akceschopnější. Ukázalo se to již mnohokrát, naposledy teď za ukrajinské krize. Můžete vyloučit, že v budoucnu nenastanou ještě horší situace, které se nás dotknou ještě víc? Proč volala ODS, v době kdy byla na koni, po většinovém volebním systému, aby mohla „silně“ vládnout?

5: Nejsou čelní politici EU, při všech oprávněných námitkách které proti nim máme, přece jenom lepší a moudřejší než „naši“, nemají demokracii lépe zažitou? Neděláme my Češi mnohem větší chyby, nevládli by nám lépe než Klausové, Zemanové, Topolánkové, Grossové, Paroubci etc.?

6: Neříkal už Svatopluk, že v jednotě je síla? Neříkal Masaryk, že bez souladu v základním směrování nebude silné a úspěšné republiky – neplatí to i pro EU?

7: Nebude sjednocení Evropy ničím jiným než logickým vyústěním jejího nejen poválečného, ale mnohem delšího vývoje (započatého už kdysi Jiřím z Poděbrad)?  

8: Ztratíme každý z nás něco, když budeme sice Čechy, ale současně i Evropany? Vylučuje se to nebo doplňuje? Nebudeme jako Evropané sebevědomější a méně zakomplexovaní?

Takže běžte přátelé volit a nevolte euroskeptiky. Jsou v zásadním rozporu: jak mohou v EU udělat něco pozitivního, když jsou proti?    

Autor: Bohumil Sláma | středa 21.5.2014 10:37 | karma článku: 32,04 | přečteno: 4616x