SME: že by nám Slováci pomohli s demaskováním Zemana?

Je to tak: člověk vidí lépe do boku než na vlastní nos. Zatímco nám byl a je jasný Mečiar, Slovákům byli a jsou jasní nebo alespoň mnohem jasnější Zeman s Klausem. Mečiar s Klausem nám vládli, dokud jsme byli pospolu, potom se u nás vytvořila dvojice Klaus-Zeman. 

Slováci měli na rozdíl od nás obrovské štěstí: Mečiar sice ve volbách v roce 1998 zvítězil, ale žádná další strana se k němu nepřidala, takže vládu nesestavil - v tom je to slovenské štěstí: odešel ze slovenské politické scény jednou provždy (že pak do ní naskákali jiní gauneři, je jiná věc), kdežto Klaus se Zemanem se drží dodnes.

V Česku byla v roce 1998 situace poobná - nikdo se nechtěl přidat k Zemanovi. Pak se ale objevil jeho do té doby zapřisáhlý nepřítel Klaus. (Bylo by užitečné, kdyby televize znovu pustila jejich hádky - těmi mimo jiné poznamenali českou politickou kulturu, hádali se jak trhovci.) Oba pak udělali - pro všechny slušné lidi šokující - půlobrat a jako mávnutím proutku splynuli.

Toto splynutí, čas od času viditelnější nebo méně, trvá dodnes. Proto Klaus nyní podporuje Zemana jako kandidáta na prezidenta.

Článek SME o tom, že Zeman je pro nás nejhorší volbou, je v podstatě objektivním pohledem zvenčí. Děkuji, bratři Slováci!

(Výtah z tohoto článku se dnes objevil na Novinkách, ale brzo zmizel. Proto ho připomínám: "...expremiér Miloš Zeman, je nejhorším ze všech kandidátů. Jeho příchod na Pražský hrad by byl nejen pokračováním, ale i vystupňováním a zvulgárněním Klausovy politiky oslabování právního státu a demokratické kontroly moci, nacionalismu a odmítaní vyrovnat se s minulostí... Za Zemanem stále stojí velmi rozsáhlé (nebo se dá rychle obnovit) zázemí podivných až hrůzu nahánějících vazeb sahajících od bývalých komunistických aparátčíků a tunelářů až do Moskvy. Navíc má Zeman bohaté zkušenosti s budováním mocenských struktur" ... Období Zemanovy vlády v letech 1998 až 2002 přirovnal komentátor k vládnutí bývalého autoritářského slovenského premiéra Vladimíra Mečiara, a to včetně primitivismu a vulgárnosti v politice. "I když Zeman, pyšnící se svým vzděláním, výpady proti kritikům obvykle zaobalil trochu lépe než přízemnější Mečiar, obsah jejich vyjádření zůstal stejný." ...Připomněl aféry, které provázely Zemanovo vládnutí. Napsal rovněž, že Zeman dláždil cestu komunistů k účasti na moci... Po volbách konaných v roce 1998 zase uzavřel opoziční smlouvu s ODS vedenou Klausem, která umožnila existenci menšinové vlády ČSSD a která podle zrušila opoziční kontrolu vlády a zasadila rozvíjející se české demokratické politické kultuře ránu, z níž se dosud nevzpamatovala.)

 

 

Autor: Bohumil Sláma | úterý 8.1.2013 17:01 | karma článku: 19,35 | přečteno: 1008x