Proč nevolit Piráty a Svobodné

Snad si to mohu jako psycholog a bývalý soudní znalec v oboru psychiatrie dovolit: mimo jiné proto, že pánové Bartoš a Mach jsou z normality vybočující narcisové a narcismus vždy znamená sebestřednost, oslabenou zpětnou vazbu, zatemnění jistých částí mozku a rigiditu. A jak se říká, ryba smrdí od hlavy - a u politických stran to platí zejména.

Progamové cíle České pirátské strany jsou úzké, chudé, nepropracované, jakoby vedlejší. Je v nich málo, co by neměly i jiné strany:

"1) Cílem České pirátské strany je na prvním místě prosazování základního lidského práva člověka na svobodné šíření přijaté informace a striktní ochranu soukromí občana jako odraz změněné reality informační společnosti 21. století. K dosažení tohoto cíle je nutná revize kopírovacího monopolu tak, aby se nemohl stát záminkou pro útoky na svobodu Internetu.


(2) Česká pirátská strana chce svou politikou prosazovat a podporovat a) svobodný přístup jednotlivců k informacím, b) svobodu slova a vyjadřování,c) svobodná díla, software a standardy, d) nezávislost soudů a státních zastupitelství na státu, e) transparentní nakládání s příjmy z kopírovacích a podobných poplatků a omezení nebo zrušení takových poplatků, f) demokracii a maximální zapojení veřejnosti do rozhodování, g) transparentní výběrová řízení ve veřejném sektoru, h) podporu vzdělávání a vědeckých institucí.

(3) Česká pirátská strana chce všemi zákonnými prostředky bojovat proti a) zneužívání zákonů k omezování svobody, b) cenzuře, násilí, rasismu, strachu, nejistotě a pochybám ve společnosti a proti potlačování lidských práv."

Program Strany svobodných občanů je propracovanější, ale lze mu vytknou v podstatě to stejné co programu Pirátů.

Svoboda, "svobodní" Piráti! Už Karel Havlíček, zakladatel české politologie, psal: "Může se stát, že skvělostí takového šperku, když se jím lidu šikovně blýská do očí, se dá na okamžik oslepit..." 

Nebylo těch "okamžiků" "když ptáčka chytají" už dost: ODS, ODA, Republikáni, VV, LIDEM, Úsvit atd. atd.?

Autor: Bohumil Sláma | čtvrtek 22.5.2014 9:46 | karma článku: 15,25 | přečteno: 3768x