Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politika T. G. Masaryka (2) - do roku 1914

"Konflikt kritického vědění a mytické víry se v celých dějinách jeví jako konflikt jedinců a minorit s majoritou."

Do politiky Masaryk vstoupil nejdříve nepřímo, články do novin a časopisů, přednáškami mimo univerzitu, založením časopisu Atheneum a iniciováním Ottova naučného slovníku; potom v roce 1885 - to však již přímo a výrazně, neboť zasáhl do sporů o Rukopis zelenohorský a Rukopis královédvorský, tím, že je označil za padělky. Jednalo se o věc mimořádné důležitosti, protože Rukopisy posilovaly české národní sebevědomí a daly vzniknout mnoha vrcholným českým uměleckým projevům 19. století. Masaryk, do té doby bojující převážně jen s protivníky na univerzitě, se stal terčem útoků české kulturní, politické i širší veřejnosti, mnohdy krajně nevybíravých. (Dodnes se citují úryvky z některých nenávistných článků, jako například: ‚Vás věru nezrodila česká matka, spíš netvorná, zlo sálající saň, jež nad hlavou nám perutěmi pleská a stále žádá krve naň.‘) Musel se také vzdát práce na redigování Ottova slovníku, aby ho svým jménem v očích veřejnosti nepoškodil. Postupem času se však ukázalo, že pravda byla na jeho straně, stejně jako na straně všech jeho předchůdců i současníků, kteří k problému zaujali věcný postoj.

V roce 1889 se kolem něj vytvořila skupina ‚realistů‘, podporovaná časopisem Čas. O rok později vstoupil spolu s ostatními realisty k mladočechům, po dalších třech letech založil časopis Naše doba. V roce 1891 byl zvolen do Říšské rady, za skupinu pošumavských měst. Poslanecký mandát však v roce 1893 složil, neboť se začal názorově rozcházet s radikální částí mladočechů a uvědomil si svou politickou nezralost. Dočasně se omezil na publikační činnost, reprezentovanou zejména knihami Česká otázka, Naše nynější krize, Jan Hus, Karel Havlíček, Otázka sociální, Moderní člověk a náboženství a Palackého idea národa českého. Jejich psaním si jednak ujasnil svá základní ideová stanoviska, jednak se jimi i nadále podílel na politickém dění.

Podle spisovatele a historika Z. Mahlera se Masaryk ‚z dějin a odkazu české elity inspiroval k politice vědecké a mravní, nikoli k politikaření ze dne na den, drobečkovému ode zdi ke zdi. Opřel svou orientaci o základní vývojový trend, o smysl zdejšího dějinného usilování, o hodnotově určující události, to je o husitství a reformační tradice a pak o osvícenství a ideály francouzské a americké revoluce. Ujasnil si, že problém nepočetného českého národa je především problémem národa nesvobodného.‘

Roku 1899 vypukla aféra Hilsneriáda, v níž šlo o neoprávněné obvinění mladého Žida Hilsnera z rituální vraždy venkovské dívky. Masaryk se postavil na Hilsnerovu stranu, což mu vyneslo novou vlnu nevybítravých útoků. Na druhé straně si tím však (nezamýšleně) získal židovské kruhy po celém světě, které mu později pomohly v úsilí o založení Ceškoslovenska.

Na přelomu století byla z jeho iniciativy ustavena lidová-pokroková strana (s pozdější lidovou stranou jde jen o shodu názvu), označovaná též za realistickou. V zahajovacím projevu Masaryk mimo jiné uvedl: „Naší metodou je realismus prováděný důsledně také v politice – osvědčené heslo realismu vědeckého a literárního: pravda se musí stát vůdčím pravidlem všeho našeho veřejného konání – doma, uvnitř mezi sebou, i navenek.“

V letech 1902 a 1907 podnikl přednášková turné v Americe.

V roce 1907 se stal poslancem Říšské rady za skupinu valašských měst. Dokázal porazit protikandidáta podporovaného katolickými knězi, jejichž agitace ho označovala za Němce, žida a neznaboha. (Nelze nepřipojit dodnes známé: ‚My jsme Valaši, chlapci jako fík, a náš kapelník sú strýc Masaryk.‘) Svůj mandát obhájil i v roce 1911, avšak vyčerpáním z volební kampaně onemocněl. K léčení zajel na ostrov Capri, kde se setkal s M. Gorkým.

V dalších letech se pokusil o zlepšení vztahu mezi Rakouskem-Uherskem a Srbskem a účastnil se Wahrmundovy, 'záhřebské' a několika dalších afér. Získal si tím mezinárodní věhlas, navíc podpořený sepsáním obsáhlé knihy Rusko a Evropa. Těsně před vypuknutím války se pokusil využít své autority u jihoevropských Slovanů a urovnat spory mezi Srby a Bulhary.

Do poslední chvíle před válkou sice rozumově zastával austroslavismus (aktivní loajalitu Slovanů k Rakousku-Uhersku), avšak postupně se v něm hromadil odpor k rakouské politice a k vídeňskému dvoru.

(Z knihy Jana Herbena T. G. Masaryk,  život a dílo presidenta osvoboditele: ‚Sarajevská vražda se stala za záhadných okolností, jejichž podstata bude sotva kdy vysvětlena přesněji než meyerlingská událost roku 1889 /smrt, pravděpodobně sebevražda následníka trůnu Rudolfa, žijícího předtím nezřízeným pohlavním životem a nemocným tehdy neléčitelnou kapavkou/. Obé zůstalo rodinným tajemstvím habsburského rodu. Když roku 1910 navštívil Sarajevo císař František Josef, hlídalo jej jenom v uniformách tisíc policistů, nehledíc na počet neuniformovaných detektivů. Po čtyřech letech Františka Ferdinanda /nemocného ‚pro změnu‘ lues/ nehlídaly ani policie ani vojsko, takže po prvním atentátu bombou se mohl přihodit druhý atentát revolverem. Nedivíme se, když se v Anglii ujalo přesvědčení, že atentát na následníka byl řízen z Vídně, od dvora. Toto přesvědčení se tam hlásalo veřejně. Máme o tom doklad v Setton-Watsonově Nové Evropě i ve Steedově knize Třicet let novinářem. Bylo obecně nápadné, že se k ochraně arcivévody nestalo nic. Usuzovalo se tedy, že útočníci Princip a Čabrinovič byli najati Rakouskem. Zemský velitel Potiorek v úřadě zůstal a za války velel armádnímu sboru v Bosně.‘)

Masarykovo ‚doválečné‘ údobí lze ukončit známou větou jeho syna Jana: ‚Kdyby můj táta nebyl ve svém krásném životě udělal nic jiného než ze se zastal chudáka Hilsnera, byl by pro mne pořád nejslavnější člověk na světě.‘

(Viz též Ideje a vize TGM, http://slama.bigbloger.lidovky.cz)

Autor: Bohumil Sláma | čtvrtek 4.2.2010 18:43 | karma článku: 9,15 | přečteno: 1535x
  • Další články autora

Bohumil Sláma

Co má hilsneriáda společné se sobotkiádou

Věřím, že naprostá většina diváků, kteří sledovali první díl televizního filmu Zločin v Polné, ho pochopili správně: šlo o zápas zdravého rozumu s rozumem nezdravým, mýtickým, demagogickým a uchylujícím se ke lžím.

7.2.2016 v 9:32 | Karma: 12,31 | Přečteno: 1094x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Antisemitismus a antisemitismus

V Hořejšových Toulkách českou minulostí jsem našel pouze dvě chyby: že Havlíček byl antisemita a že Smetana měl pravděpodobně lues.

15.1.2016 v 12:50 | Karma: 12,12 | Přečteno: 686x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

V čem mají muslimové pravdu: Milan Lasica nám všem, zejména našim „elitám“

Islám sice navázal na judaismus a křesťanství, ale v mnohém je opravil, byl ve své době pokrokový, a proto se muslimové na judaismus i křesťanství od počátku dívali a dodnes dívají přezíravě, mnozí pohrdavě.

13.1.2016 v 12:38 | Karma: 35,67 | Přečteno: 2728x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Je potřebná Ústava Země?

Rád přiznávám, že Návrh ústavy Země, vypracovaný profesorem Masarykovy univerzity Josefem Šmajsem, s jehož textem jsem se seznámil před nedávnem, na mne silně zapůsobil.

19.12.2015 v 16:39 | Karma: 6,82 | Přečteno: 345x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Jak se dá onálepkovat i slovo kavárna

Když jsem v článku pro Aktuálně.cz (Názory, http://blog.aktualne.cz/blogy/bohumil-slama.php?itemid=26497) přiřadil našeho nynějšího prezidenta spolu s Le Penovou k lůze,

15.12.2015 v 18:58 | Karma: 17,40 | Přečteno: 988x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Potřebuji více spánku a méně práce po osmé večer, přiznal Biden guvernérům

4. července 2024  21:16,  aktualizováno  21:47

Americký prezident Joe Biden při středeční schůzce se skupinou guvernérů řekl, že v těchto dnech...

VIDEO: Libanonští zemědělci bědují. Izrael jim ničí pole bílým fosforem

4. července 2024  20:44

Přestřelky izraelské armády s libanonským Hizballáhem mají nezanedbatelné dopady nejen na životy...

Británie volí a čeká triumf labouristů. Sunak varoval, Farage lízal zmrzlinu

4. července 2024,  aktualizováno  20:35

Britové ve čtvrtek od osmi hodin ráno SELČ hlasují v parlamentních volbách. K jasnému vítězství...

Orbán jede do Ruska za Putinem. Mandát jednat za EU nemá, upozornil Michel

4. července 2024  17:41,  aktualizováno  20:23

Maďarský premiér Viktor Orbán se v pátek 5. července setká v Moskvě s ruským prezidentem Vladimirem...

Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka
Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka

Odborníci upozorňují, že letos je klíšťat mnohem více než tomu bylo například v loňském roce. Nahrává jim mírná zima a brzký příchod jara. Jak se...

  • Počet článků 512
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1072x
Psycholog, polyhistor, publicista a spisovatel; zakladatel dobročinného vydavatelství Atelier 89, autor knih Milostné koláže, Základy muškaření a Zapomenutý prorok Tomáš G. Masaryk, editor knihy K.H.B. a T.G.M o svobodném myšlení, spoluautor knih Tomáš G. Masaryk, neomodernismus a Charta 2012 a Věrni zůstaneme. Články publikuje nejčastěji na Aktuálně.cz.

Seznam rubrik