Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Největší "státní dluh": kritickému myšlení a českému unitářství

Pokud si naši ekonomisté typu "pa(n)kouska Kalouska", "notorického demagoga" a "technokrata moci" Václava Klause a jiní osobují právo zásadně ovlivňovat základy demokratické společnosti, jsou na omylu, jsou "vedle jak ta jedle": demokracie je něco mnohem a mnohem víc. Titi "visionáři" nejsou ničím jiným  než dědici marxismu-leninismu, v němž vyrostli a který stejně jako oni vyzdvihoval pouze materiání hodnoty. Jedním ze zákonitých důsledků jejich "vizí" je novodobá česká totalita - totalita mafiánského kapitalismu. Ekonomistický přístup je pochybný i proto, že národohospodářská ekonomie (označovaná komunistickou totalitou za politickou ekonomii), je jednou z netypičtějších "pavěd", mimo jiné proto, že v ní dodnes dodnes existují dva diametrálně odlišné, nesmiřitelné a navzájem se popírající proudy, pravicový a levicový, oba aspirující na to mít svou "jedinou pravdu".

Viditelným výsledkem a dokladem scestnosti a populismu našich politopadových pravicových i levicových vlád je sice státní dluh, jsou zde však také jiné méně viditelné až nevidititelné ale mnohem závažnější dluhy, jejichž výsledkem je degradace společnosti na primitivně až archaicky materialistickou, úpadek kritického-realistického myšlení (mas vystavených každodenní demagogii politiků, privátních médií, reklam, "hloupoučkých" hvězd šoubyznysu aj.) a úpadek všeobecné, komplexní vzdělanosti - a úpadek všeobecné morálky. Tyto dluhy se budou odstraňovat daleko obtížněji než pouhý peněžní státní dluh a bude to trvat mnohem déle; dokladem je situace v našich školách, na všech stupních.

S trpkostí si dovoluji připomenout osud Náboženské společnosti českých unitářů, za 1. republiky nepočetnější unitářské obce na světě, zlikvidované (postupně ale ruku v ruce) nacismem, komunismem a postkomunismem.

Dovoluji se připojit řádky z připravované knihy Masaryk, neomodernismus a nová víra:

Existovaly koneckonců různé, Masarykovi různě blízké protestantské církve. Protože si přál, aby se český ateismus dále neprohluboval (znal mimo jiné Dostojevského 'není-li Bůh, je dovoleno vše'), přímo nebo nepřímo je podporoval. Ve dvacátých letech u nás vznikly a nabyly na vlivu Církev československá (později Církev československá husitská) a Obec svobodného bratrství, hlásící se ke třetímu, to je unitaristicko-universalistickému křesťanskému proudu (později  Náboženská společnost českých unitářů), jehož některé větve připouštějí agnosticismus až ateismus.

Unitářství má dlouhou a pohnutou historii, podobně jak celé reformační a osvícenské hnutí. (Jeho začátky jsou popsány například v jedné z vrcholných novel Stefana Zweiga Svědomí proti násilí.) V současné době je rozšířeno po celém světě, zejména v USA a Velké Británii.

Charakterizují je tyto základní postuláty a teze:

1 – bůh je jen jeden

2 – Ježíš byl člověkem

3 – zjevení jsou produkty antropomorfismu

4 – věda a kritické myšlení smějí jakoukoli víru kdykoli korigovat.

Principy unitářství jsou téměř identické s principy Masarykova náboženství, Masaryk však byl orientován více politicky, na humanismus a demokracii, a jeho postoj k vzájemné lidské úctě a toleranci byl víc diferencovaný. Netoleroval zejména jakoukoli podobu zla; podle něj je třeba proti zlu zasahovat vždy co nejčasněji a potírat je ‚do samých jeho kořenů‘.

Principy unitářství:

Protože unitáři už od dob svého vzniku zdůrazňují svobodu víry a svědomí, odmítají také dogmata a kréda, která by byla závazná pro všechny. Unitáři v mnoha zemích na světě místo toho dávají přednost tzv. principům, které se netýkají ani tak víry, jako spíš praktických přístupů k víře, vzájemných vztahů a pohledu na svět.  Klasické tři unitářské principy jsou: svoboda, rozum, tolerance.

Principy českého unitářství:

1. Svoboda svědomí a přesvědčení
Svoboda svědomí a přesvědčení patří mezi základní práva člověka. Jako unitáři jsme toho názoru, že svobodu si má uchovat člověk i na duchovní cestě. Protože každý člověk je zcela jedinečnou bytostí, každému také přísluší svoboda hledat svou cestu k Bohu, pravdě, štěstí a smyslu života.
2. Tolerance a porozumění druhým
Upřednostňujeme takovou formu tolerance, která se snaží druhým porozumět, pochopit je a nechat se jejich názory obohatit. Tento postoj neuplatňujeme jen uvnitř náboženské společnosti, ale i mimo ni. Na základě toho respektujeme každý názor, který vede ke kladným životním hodnotám.
3. Používání kritického rozumu i v náboženství
Charakteristickým rysem naší duchovní cesty je hledání a objevování pravdy. Na této cestě skrze vlastní zkušenost a kritickým zvažováním čerpáme z moudrosti náboženství, filozofie, vědy, umění, literatury a dalších zdrojů.                                                                                                                                              4. Harmonický rozvoj osobnosti
Ať v mládí nebo ve vyšším věku, člověk se vždy může snažit o vlastní zdokonalování. V našem společenství chceme člověka inspirovat tak, aby byl tvůrčí a rozvíjející se osobností a aby pečoval o své tělesné a duševní zdraví.
5. Soucítění, rovnost a spravedlnost v mezilidských vztazích
Láska k bližnímu předpokládá soucítění, rovnost a spravedlnost, které vedou k tomu, abychom se otevírali druhým i světu. Svědomí je nám pak vodítkem při našich konkrétních životních rozhodováních.
6. Respektování hodnoty a důstojnosti každého člověka
Každý člověk je neopakovatelnou bytostí a potřebuje žít tak, aby byla zachována jeho lidská důstojnost. Nikdo nesmí být diskriminován pro svou víru, rasu, národnost, věk, pohlaví, sexuální orientaci, politické přesvědčení nebo jinak.
7. Pomoc druhým a sociální odpovědnost
Nedílnou součástí naší duchovní cesty je pomoc druhým. Služba bližním je praktickou zkouškou našeho duchovního života. Proto podporujeme všechny snahy o sociální spravedlnost v místním i celosvětovém měřítku.
8. Úcta k životu a přírodě
Svět je navzájem propojeným celkem, o který je třeba pečovat a chránit jej. Člověk je jednou z jeho součástí. Jako unitáři chováme úctu k životu, která nás vede k spoluodpovědnosti za stav přírody a světa, a proto podporujeme všechny aktivity, které se snaží nenásilným způsobem tento princip rozvíjet a naplňovat.
9. Demokratický způsob rozhodování
Organizační záležitosti a sporné otázky řešíme demokraticky s vědomím nedokonalosti tohoto způsobu rozhodování."

Když jsem stál loni v záři v malém hloučku lidí, připomínajících si v Brně výročí Masarykova úmrtí u jeho sochy před budovou lékařské fakulty Masarykovy (!) univerzity, bylo mi do breku. Byli to  téměř výhradně staří lidé, starci a stařenky nad hrobem.                                                                                              Postupně přicházeli k Masarykově soše zástupci jednotlivých kdysi tak početných občanských uskupení, jakými byla Masarykova společnost, Obec českých legionářů a dalších. Někteří se k soše doslova dobelhali, s holí v ruce, pak se však hrdě napřímili a zasalutovali mu v duchu                                        "věrni zůstaneme".                                                                                                                                    Jako poslední salutovali zástupci českých unitářů.

 

 

Autor: Bohumil Sláma | sobota 28.5.2011 13:41 | karma článku: 11,88 | přečteno: 1545x
  • Další články autora

Bohumil Sláma

Co má hilsneriáda společné se sobotkiádou

Věřím, že naprostá většina diváků, kteří sledovali první díl televizního filmu Zločin v Polné, ho pochopili správně: šlo o zápas zdravého rozumu s rozumem nezdravým, mýtickým, demagogickým a uchylujícím se ke lžím.

7.2.2016 v 9:32 | Karma: 12,31 | Přečteno: 1094x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Antisemitismus a antisemitismus

V Hořejšových Toulkách českou minulostí jsem našel pouze dvě chyby: že Havlíček byl antisemita a že Smetana měl pravděpodobně lues.

15.1.2016 v 12:50 | Karma: 12,12 | Přečteno: 686x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

V čem mají muslimové pravdu: Milan Lasica nám všem, zejména našim „elitám“

Islám sice navázal na judaismus a křesťanství, ale v mnohém je opravil, byl ve své době pokrokový, a proto se muslimové na judaismus i křesťanství od počátku dívali a dodnes dívají přezíravě, mnozí pohrdavě.

13.1.2016 v 12:38 | Karma: 35,67 | Přečteno: 2728x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Je potřebná Ústava Země?

Rád přiznávám, že Návrh ústavy Země, vypracovaný profesorem Masarykovy univerzity Josefem Šmajsem, s jehož textem jsem se seznámil před nedávnem, na mne silně zapůsobil.

19.12.2015 v 16:39 | Karma: 6,82 | Přečteno: 345x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Jak se dá onálepkovat i slovo kavárna

Když jsem v článku pro Aktuálně.cz (Názory, http://blog.aktualne.cz/blogy/bohumil-slama.php?itemid=26497) přiřadil našeho nynějšího prezidenta spolu s Le Penovou k lůze,

15.12.2015 v 18:58 | Karma: 17,40 | Přečteno: 988x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Nejlepší místa na koupání. I v Česku lze najít komfort u vody, něco však stojí

4. července 2024

Premium O víkendu se do Česka vrátí horké léto. Už v pátek se oteplí a na sobotu hlásí meteorologové opět...

Sesaďte Bidena ihned, už není schopný prezidentování, žádají republikáni

4. července 2024

Premium Co nechceš, aby ti jiní činili, nečiň ty jim, ale demokraté si zřejmě nepamatovali všechno, co řekl...

Rozluštila tisíce zpráv. Kryptoložka Elizebeth odvrátila nacistickou hrozbu

4. července 2024

Premium Zachránila tisíce lidských životů, pomohla dostat do vězení mafiány v čele s Al Caponem a odhalila...

Totální destrukce. Hurikán Beryl smetl ostrov, pak udeřil na Jamajce

3. července 2024  20:02,  aktualizováno  22:52

Kvůli příchodu silného hurikánu Beryl jamajská vláda vyhlásila dvanáctihodinový zákaz vycházení....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 512
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1072x
Psycholog, polyhistor, publicista a spisovatel; zakladatel dobročinného vydavatelství Atelier 89, autor knih Milostné koláže, Základy muškaření a Zapomenutý prorok Tomáš G. Masaryk, editor knihy K.H.B. a T.G.M o svobodném myšlení, spoluautor knih Tomáš G. Masaryk, neomodernismus a Charta 2012 a Věrni zůstaneme. Články publikuje nejčastěji na Aktuálně.cz.

Seznam rubrik