Na zjedy, pane Janečku, nestačí pouze síťka!

Současné bojovníky proti korupci lze přirovnat k poněkud směšné postavičce motýlkáře z Vinettoua, který běhá po louce a loví jednotlivé exempláře - a louka si vesele kvete dál, je obrovská a dál v ní žije plno nejrůznějšího hmyzu.   

Je dobře, že "směšných" motýlkářů v posledních letech u nás přibývá a hlavně, že přibývá těch, kdo si uvědomují, že malé síťky nestačí. Že je třeba postupovat efektivněji, to je rozprostírat sítě. A přibývá i těch. Mezi nimi je však zatím příliš mnoho "výletníků" neprojevujících vytrvalost, která by vedla k cíli, a jejichž hlavní slabinou je nejednotnost. Proto větší síť nevytvoří.

A ďábel, který korupci stvořil, si dál mne ruce. Korupce je totiž jím vytvořený džin, který je nezničitelný a jehož hlavní výhodou je to, že ho můžete skoro utlouct, avšak vždy přežije a má vždy po ruce radar nalézající mu místa, kde najde dostatek "žrádla". A jak žere, vždy se znovu zvětšuje jako bumbrlíček a dorůstá (například na louce nesoucí jméno Česko) třeba do monstrózních rozměrů.

Proto jsem Vám nabízel spolupráci s Chartou 2012: my všichni, kdo bojujeme proti korupci, se musíme sjednotit a vytvořit co největší síť.

A nesmíme si dělat iluze, že budeme úspěšní ze dne na den.

Tou sítí je, nejen podle mne, co nejširší - interdiciplinární, polyhistorické - humanitní vzdělání co největšího počtu lidí. Takové vzdělání, a dějiny to učí jednoznačně, jako  j e d i n é  totiž slouží k rozpoznávání dobra a k jeho oddělování od zla.  

Neboť, jak říká zakladatel české politologie Karel Havlíček: "Svoboda nepůjde sama od sebe... nepřijde najednou: my sami si ji musíme zasloužit v potu tváře, ze své vlastní síly její půdu po mnohá léta vzdělávat, chceme-li trvale, v pokoji a bez starosti užívat její ovoce. A touto úrodnou půdou svobody je vzdělanost, ušlechtilost a statečnost občanů. O to se starejme, k tomu pracuj každý podle svých sil a postavení, a štěstí a svoboda náš národ neminou. Žádná moc tohoto světa, a byť se i spolčila s celým peklem, neudrží národ vzdělaný, ušlechtilý a statečný v poddanosti, v otroctví.“

A každý by, pane Janečku, měl začít v první řadě sám u sebe.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Bohumil Sláma | čtvrtek 4.10.2012 11:03 | karma článku: 11,91 | přečteno: 744x