Mohou být i filosofky bestie?

"Všichni filosofové jsou psychopati," řekla mi mladá filosofka Jana Ženčáková-Podroužková, toho času doktorantka, v době, kdy jsem s ní ještě vycházel a kdy jsem ji tak trochu (stařecky) miloval. Povytáhl jsem tehdy obočí a řekl jsem: "Možná ti nejslavnější..." Ani já si totiž o filosofech iluze nedělám; myslím si, že u nich platí to stejné jako co u politiků, církevních "důstojných pánů", herců atd.: až na výjimky, čím výš tím hůř. Později jsem stran "Janičky" (ona mi říkala Bohouši) ovšem už jen zíral. 

Naše přátelství začalo nádherně. Prodávali jsme s dnes bývalou ženou dům, neboť jsme se dostali do finanční tísně (protože má "kdysi milovaná" za mými zády investovala na dluh a o všechno přišla). Pěkný dům s velkou zahradou, který jsem sám navrhl a postavil víceméně vlastníma rukama, nacházející se v krásném prostředí a s ještě krásnějším výhledem. Jednoho dne přišli dva mladí lidé, tehdy partneří dnes manželé Podroužkovi, a udělali na nás mimořádně dobrý dojem. Jak jsem později svým přátelům říkal: "Oba jak vymlalovaní, chováním lady a lorda, ona se šestidýtenním děťátkem v náručí." O dům projevili velký zájem, a tak jsme se s nimi dohodli. Byl jsem nadšený, že dům se dostane do dobrých rukou, a mé nadšení ještě vzrostlo, když nám nabídli, že tam budeme moci zůstat, že zrekostruují výminek, ve kterém bych mohl bydlet, a že dostaví chatku, v níž by mohla bydlet moje žena. Také jsme se těšili, že jím budeme pomáhat s péčí o dítě, protože sami vnoučata dosud nemáme a chybějí nám. Druhý důvod mého nadšení vyplýval z toho, že jsem se s "Janičkou" dohohli, že budeme spolupracoval, že budeme společně publikovat a že založíme klub mladých filosofů-aktivistů. Zbyl z toho ovšem jen její podpis na posledním prohlášení Charty 2012.

Při prodeji domu nás neuvěřitelně rafinovaným způsobem, s pomocí notáře (!) Lubomíra Míky a za drastických okolností okradli nejméně o dva miliony. Proti Janu Podroužkovi nyní státní zatupitelství vede trestní řízení pro podvod. 

Nikdo mi však (zde) nevezme: "za vším hledej ženu".

Přitom filosofie už dávno, přinejmenším od Sokrata ví: podmínkou nalézání pravdy je osobní integrita, mravnost. Že bestie se pravdy nikdy nedoberou.

 

 

   

Autor: Bohumil Sláma | pondělí 7.7.2014 14:59 | karma článku: 11,07 | přečteno: 974x