Holešovská výzva: buď nic nebo běh na dlouhé tratě

K Holešovské výzvě jsem zaujal postoj Chytré Horákyně: angažoval jsem se i neangažoval, "něco" jsem pro ně dělal ale hlavně je pozoroval, souhlasil jsem s jejich požadavky ale ne se všemi, osobně jsem je poznal ale jen velmi částečně. Byl jsem včera na jejich demonstraci, ale jen v Brně a nevystoupil jsem jako řečník, jen jsem tam prodával svou knihu Zapomenutý prorok Tomáš G. Masaryk.

Myslím se, že přesto nebo právě proto jsem mohl ke dnešnímu dni dospět k některým, byť možná jen předběžným závěrům:

1. Jako politické hnutí svou šanci promarnili, zejména výstupy v televizi a v rozhlase. Poslední kapkou bylo vystoupení jejich koordinátora Vlastibora Čermáka, bývalého normalizačního komunisty, v pořadu Máte slovo. Zřejmě proto byla účast na včerejšní "velké" demonstraci tak malá.

2. Je to škoda, protože je mezi nimi několik pocitvých a moudrých lidí, osobně mezi ně řadím i Slávka Popelku. Jsou to však vesměs amatéři a už jen z toho důvodu je naši političtí Goliášové snadno ukamenují, resp. již ukamenovali.

3. Nemají mezi sebou (zatím?) žádného Davida, jakými byli Havlíček, Masaryk nebo Havel.

4. Proto jim nezbývá než proměnit se v pokorné národní buditele, jejichž heslem bude sokolské "ni zisk, ni sláva" (které považuji za stejně geniální jako Masarykovo "nebát se a nekrást"; těmito čtyřmi slovy je vyjádřeno snad vše).

5. Budou se muset proměnit ve víceméně vzdělávací organizaci, pořádat přednášky, diskuze, vydávat kvalitní publikace apod. a budou muset začít především u sebe, to je humanitně polyhistorickým sebevzděláváním. Na naše intelektuály a akademiky, vesměs povýšené a při tom (programově?) zahlcené fragmentárními komerčními granty, se spolehnout nemohou.

Bude to mít jednu výhodu: odpadnou všichni kariéristéa a chlebíčkáři. Značnou nevýhodou bude velikost nekonečnost úsilí, které budou muset vyvinout - a vytrvat v něm.

Jinými slovy půjde o to, jít proti srsti našim dnešním feudálům - stejně jako za Krameria, Havlíčka a Masaryka - v jejich úsilí držet "lid" v nevědomosti.

Bude to běh na  v e l m i  dlouhé tratě. Je to ale jediná možnost, jinak podle mne ničeho nedosáhnou.

 

 

Autor: Bohumil Sláma | pondělí 16.4.2012 9:50 | karma článku: 8,06 | přečteno: 538x