Dal Klaus Zemanovi "polibek smrti"?

Před časem se tvrdilo, že Václav Havel tím, že se postavil za Zelené, jim dal polibek smrti. Od té doby se ovšem ledacos změnilo: Zelení prošli, podobně jako Lidovci, nemalými změnami, a snad i my všichni. Začínáme si Havla víc vážit, začínáme víc rozumět odsunu Němců, snad  i komunismu i polistopadové historii, začínáme konečně chápat šílenost nepravdaneláskařů, pravdaláskaři (snad) opět ožívají.

Lidovec Cyril Svoboda, v argumentaci proti Schwarzenbergovi v Parlamentních listech říká: "Křesťanští demokraté tím, jak usilovali o ochranu rodiny, života, konzervativních hodnot v mezilidských vztazích, a tím, jak nastolovali trvale tuto otázku, připomínali veřejnosti, že se máme velepečlivě starat o to, abychom žili ve společnosti, v níž se dá žít. Zelení, tím jak bojovali v otázce Temelína, kůrovce na Šumavě a v jiných otázkách, upozorňovali společnost, že má přemýšlet nad tím, aby tu bylo KDE žít. A jediné dvě strany s pozitivním politickým etosem vypadly ze sněmovny, kvůli dohodě mezi Miroslavem Kalouskem a Karlem Schwarzenbergem. Jeden opustil zelené, druhý opustil křesťanské demokraty. A oni dva opustili hodnotové strany, aby vytvořili něco, co není ani to, ani ono. A to mi vadí a věřte, že to je politický postoj. Není to už postoj osobní nebo uraženecký. Toto je postoj etický a politický. Protože oba své tábory opustili, aby vytvořili „cosi“.

Svoboda kritizuje Schwarzenberga na jedné straně oprávněně, na druhé straně pozapomíná, že Schwarzenberg nikdy nebyl členem Zelených a že za Klausovy druhé prezidentské volby s nimi držel i ledacos vydržel do poslední chvíle. (Dodnes vidím, jak Langer "péruje" Bursíka a Schwarzeberg stojí hned vedle.) Svoboda ovšem především dochází k mylnému závěru: že kvůli Schwarzenbergově "zradě" ho volit nebude.

Úplně zapomíná, že je třeba volit menší zlo a že dvojice Klaus-Zeman je zlem největším. Zdá se ovšem, že Klausův polibek - paralelně mířený do přízemních částí českých duší - Zemanovi neuškodí. Zeman ostatně dobře ví, proč před ním naoko ucukává. 

Mladí, běžte prosím všichni k volbám a přesvědčte na poslední chvíli i své mámy táty, báby dědy!

Jak jsem již opakovaně psal, Zeman se nesmí stát českým prezidentem.

 

 

Autor: Bohumil Sláma | čtvrtek 24.1.2013 13:16 | karma článku: 19,55 | přečteno: 1007x