Co mne posunulo směrem k Babišovu "Ano, bude líp"

Uvažuji spíš v obecných rovinách než v konkrétních; uznávám, že je to možná výhodou, ale leckdy spíš slabinou. Přesto si dovolím předložit jednu obecnější úvahu, opírající se o Karla Havílčka: Babiš nyní zakládá "politickou líheň", Institut pro politiku a společnost, a to je pro mne nemalá kapka a něco z ní podle mne vyplývá.  

Masaryk si na Havličkovi kromě mnoha jiných věcí cenil, že rozlišoval politické strany v první řadě podle toho, jak se starají o vzdělanost: "Jak Havlíček rozlišuje lidi podle nepoctivosti a hlouposti, tak je roztřiďuje i politicky. Proto také říká, že posuzuje strany podle toho, co dělají pro vzdělání lidu."

A je třeba začít u politiků, zvláště proto, že právě politici se až na výjimky, a zvláště u nás, o své vzdělání starají málo.

Havlíčkův postoj byl sice ovlivněn osvícenstvím, které věřilo v úlohu vzdělání až příliš (už Demokritos věděl, že "ne všichni vzdělaní lidé jsou moudří"), ale kde jinde začít?

Bude to sisyfovská práce, ale to, že se do ní Babiš pouští naznačuje, že mu jde spíše o věc než o moc. Mocní se vzdělanosti spíše bojí. Snaží se lidi spíše ohlupovat. Proto tak nemám rád lháře a demagogy. Jaký rozdíl mezi Berlusconim a Havlem, jaký rozdíl mezi Klausem a Babišem!

 

 

Autor: Bohumil Sláma | sobota 16.8.2014 11:34 | karma článku: 13,63 | přečteno: 668x