Co je to levicový a pravicový extremismus

Pokud se jedná o levicový extremismus, je to víceméně jasné - jsou jím komunisté. Složitější je to ovšem s extremismem pravicovým, neboť jednak je rozmanitější, jednak je obtížné určit hranici, za níž se nachází.

Tento problém si lze ulehčit vymezením politického středu - zda je jím obvyklé "něco uprostřed mezi" nebo zda se nenachází poněkud jinde.

Podle mého názoru se nachází na straně umírněné levice. Určuje to již pojem demokracie jako vlády lidu, a snad ještě víc všechny historické indicie: vše, co bylo v dějinách pokrokové, ať již to byla náboženství nebo to byly sekulární ideologie, vždy přicházelo zleva, v celosvětovém měříktu počínaje řeckou demokracií a osvícenstvím a modernismem 19. až 20. století konče, neboť vyústil v koncept sociálního státu (jak je dnes ovšem bohužel reprezentován už jen severoevropskými zeměmi). 

Je možno také říci, že i u nás byl vždy spíše středolevicový. Jednoznačně tak tomu bylo u husitů, obrozenců a u Masaryka, za Pražského jara byla naprostá většina obyvatelstva dokonce pro "komunismus s lidskou tváři", který by ovšem, nebýt zásahu sovětského Ruska, dříve nebo později vyústil v socialisticko-kapitalistický stát severského typu. I podle statistických průzkumů provedných těsně po roce 1989 se většina našeho obyvatelstva klonila ke konceptu sociálního státu. 

Potom ovšem došlo k obratu, pro který se vžilo označení "ukradená revoluce". Přešli jsme z bláta do louže, z jednoho extremismu do druhého. Výsledky, včetně ekonomických, vidíme jasně až dnes.

Nacházíme se však nyní v situaci historického obratu - máme šanci uskutečnit to, o co po staletí usilovali naši předkové: politický střed naší současné vlády je středolevicový.

Jako extremisty je podle mého názoru třeba chápat nejen komunisty, ale v menší či větší míře všechny, kdo se hlásí k pravici. Pravicová konzervativní či liberální demokracie je nonsens. Důkazem je "nový (sofistikovaně maskovaný) feudalismus" neboli "nový řád světa" ovládaného nepatrnou hrstkou nejbohatších a nejmocnějších.   Z hlediska českých dějin je to úchylka, zvrácenost.  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bohumil Sláma | neděle 11.5.2014 18:24 | karma článku: 11,04 | přečteno: 2897x