Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Váš odhad, že by se po roce 1968 začalo s pozvolným přechodem k "socialismu s prvky volného trhu" - nebýt "osvobození", je myslím, dost opodstatněný. Dnes se tudy ubírá i Čína (svým způsobem), po válce v Polsku, Maďarsku i NDR zůstaly malé podniky soukromé, takže tam by byl přechod ještě snazší.

Už v r. 1967 se situace zvolna uvolňovala a pozice Novotného byla otřesena. Řada funkcionářů začala pošilhávat po západních vymoženostech, které si zatím mohli dopřávat jen poskrovnu z tuzexu. Už v r. 1965 se v časopise Zkrat (FEL ČVUT) objevil článek Něco tu hnije, soudruzi. To období mám dobře zažité - občané se začali probouzet, a průmyslové podniky začaly jít nahoru (např. Tesla, kde jsem tehdy dělal praxi).

I když nejsem příznivcem klasického socialismu, tak díky takovému vývoji bychom byli dnes mnohem dál. Nakonec ideální skloubení soukromého podnikání se sociálními prvky předvedl už za první republiky Baťa.

Jeden západní Němec mi v r. 1973 řekl: vy o socialismu mluvíte, ale my ho děláme.

A že by na tom Německo bylo špatně?

0 0
možnosti
Foto

I92v70o 20C13i44l83i50c19h

11. 5. 2014 22:06

Je to jen otázka výchozího bodu. Z pohledu komouše jsou na pravo i ČSSD. Z pohledu socialisty je napravo třeba ODS, ale z pohledu liberála je ODS již velice levicová. Vy jste socialista, takže Váš výchozí bod je jasný.

2 0
možnosti
AK

Osobne si myslim, ze ceska extremni levice a pravice existuje pouze v ramci socialismu, ktery je nalevo od stredu.  Tudiz cesky stred je nekde v tomto ramci nalevo od opravdoveho stredu.  Tradicni konzervatismus se u nas vytratil s koncem R-U a od te doby se daji take sledovat klesajici tendence nasi spolecnosti.  Protoze ceska spolecnost dnes nema hluboky krestansky koren na rozdil od Nemcu nebo skandinavcu, nemuzeme se jim nikdy napodobit a proto take nase levicova spolecnost nedokaze plne vyuzit vyhody volneho trhu.  Nic jineho na svete totiz neexistuje co by prineslo lidem blahobyt, nez volny trh s rozumnymi pravidly, individualni (ne kolektivisticka) svoboda a zakon.

5 0
možnosti
MC

S poslední vaší větou se lze plně ztotožnit, ale proto netřeba vracet nové generace ke křesťanským kořenům, přestože je z dějin nelze vytrhnout. Moderní doba a nové generace je opravdu již nepotřebují. Ovšem opět je křesťanskými stranami tolik připomínáno, přestože je samotné tolik infikováno kolektivismem a sociálním inženýrstvím. Ostatně musíme volat a zajímat se, jak jste se správně zmínil o individualitu a svobodu. To se sociálním státem ani s náboženstvím nemá žádnou shodu.

3 0
možnosti
MK

Přední ekonomičtí myslitelé již vědí, že současný globalizovaný kapitalismus, stranící nadměrně "horním deseti tisíc"( rozevírající se nůžky mezi bohatými a chudými nebo mezi severem a jihem) dožívá a je potřeba najít přechod (s co nejmenšími ztrátami) k nové formě bez úzké vazby na spotřebu. Určitě bude v popředí přehodnotit životní priority jedince včetně rozšíření duchovního obzoru. Myslím si, že v budoucnu bude již pojem pravice nebo levice irelevantní a k vyhranění nebo určení místa ve společnosti vzniknou nové pojmy. Současný nejvíce v kapitalismu preferovaný princip "právo silnějšího" , tak věrně kopírovaný od přírodních predátorů ( a proto tak úspěšný), by mělo nahradit společenství, které konečně uplatní lidskou výjimečnost, totiž, že člověku byl dán rozum.

2 2
možnosti
BS

Děkuji, dávám Vám za pravdu.

1 0
možnosti
Foto

Podle skutků poznáte je. To je dosti dobré pravidlo. Proto není ODS pravicová, proto nebyla TOP09 pravicová, proto není křesťansky sociální KDU-ČSL pravicová, proto nejsou Zelení pravicoví, proto není pravicové ANO, ani zoufalé Okamurovo souručenství. Všichni se pohybují vlevo a nevejdou se tam, protože je jim tam těsno. Proto si vymýšlejí virtuální nepřátele. Proto, proto, proto.

5 0
možnosti
MC

RvDošlo k úplnému překroucení tak zásadních pojmů, jakými jsou egoismus, altruismus, objektivita, spravedlnost, právo, monopol nebo diskriminace, a k rozšíření různých ničivých antipojmů, jakými jsou např. sociální spravedlnost, extrémismus nebo veřejné statky a pod..Extrém je extrém a není to nic hanlivého, ale extrémismus vymysleli politologové - socialističtí sociální demagogové, aby se vymezili od fašismu. Ovšem v podstatě lze zařadit komunismus, socialismus, fašismus, nacismus a další na politickou osu vlevo, neboť mají jedno společné. Jsou levicové falešným altruismem provoněné ideologie.

6 0
možnosti
MC

Jejich cílem je rovná smrt pro nerovné.

0 0
možnosti
ZM

Hlavně, že v tom máte jasno.

0 0
možnosti
Foto

Pane Slámo, také jste sedl na lep komunistické ideologii. Zde, ani v blízkém okolí našeho státu se žádný pravicový extremismus nevyskytuje a nenachází.

To je obligátní mantra komunistů, že vše, co se jim nelíbí, je pravicové, nebo fašistické.

Chudáci zapomněli zaregistrovat, že mezi fašismem a komunismem není rozdílu ani v učení, ani v nástrojích. A označovat např. DSSS za pravičáky je jen milionkrát opakovaná mantra. Jsou to také extrémní levičáci, kteří se ale komunistům nelíbí, neb jim narušují jejich hegemonii.

11 0
možnosti
BS

Napsal jsem, že pravice je extremismem jednak z hlediska optimálního politického středu (neboť se od něj nachází stejně daleko jako komunistická levice), jednak z hlediska našich dějin - naší "ideje české".

1 1
možnosti
  • Počet článků 512
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1072x
Psycholog, polyhistor, publicista a spisovatel; zakladatel dobročinného vydavatelství Atelier 89, autor knih Milostné koláže, Základy muškaření a Zapomenutý prorok Tomáš G. Masaryk, editor knihy K.H.B. a T.G.M o svobodném myšlení, spoluautor knih Tomáš G. Masaryk, neomodernismus a Charta 2012 a Věrni zůstaneme. Články publikuje nejčastěji na Aktuálně.cz.

Seznam rubrik