Chce to nové volby, a kroužovat pořád znovu a znovu

Jestliže si červíček v českém člověku typicky vynalezl protilék v podobě kroužkování (tisícerý dík, profesore Janouchu, zpočátku se to zdálo tak naivní!), avšak napoprvé to zabralo jen částečně (což je věčný problém: na místo odsouzených či odpravených mafiánů vždy rádi naskočí mafiáni noví), je třeba v tom pokračovat,  neustále, do nekonečna, "do zblbnutí".

Český volič je dnes totiž sice nanejvýš nespokojený a frustrovaný, ale aby kromě hospodských řečí hnul prstem...

Každé volby jsou ovšem příležitostí i pro něj, musí "jen" jít k urnám, musí splnit alespoň svou nejelementární občanskou povinnost. V tom byl nápad "vykroužkovat" téměř geniální - byl ušit i na něj (i tím, že si může zchladit žáhu).

Ale když už ten volič k těm volbám půjde, měl by si dát obrovského Bacha - nemá smysl dělat cokoli, co nemá patřičný efekt. Ti nejfrustrovanější by si proto měli kandidáty co nejdůkladněji prověřit a ověřit. Měli by popátrat po jejich "zachovalosti", co dosud dělali a dělají, poptat se u informovanějších, kterým věří apod. To lze někdy i v hospodě.

Měli by jim dávat štiplavé otázky jako například: jste pro imunitu poslanců?, jste pro zákon o státní službě? apod. a upozorňovat je, že si to pak budou ověřovat. Ale uznávám, to by už byla báseň.

Nechť nám naše současná vláda nenamlouvá, že nové volby by stály moc peněz (a jiných problémů); jednak jí jde o to uržet se, jednak korupce a jiná svinstva nás stojí mnohonásobně víc.

 

Autor: Bohumil Sláma | úterý 19.4.2011 9:37 | karma článku: 10,83 | přečteno: 609x