Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Všechno je OK, výsledky ve fotbale se domlouvají pořád

Nepatřím k paranoikům, kteří si myslí, že všude jsou zákulisní dohody, korupce, čidla tajných služeb a podobná harampádí. Ale když jde o fotbal, tak si myslím, že paranoa je poměrně běžná atmosféra tohoto prostředí.  Vzrušeným diskutérům s naběhlými žílami na krku si dovolím vzkázat, že ve fotbale českém i ostatním je všechno v pořádku. Výsledky, když je třeba, se domlouvají dál. Tak, jak tomu bylo vždycky. Jenom oproti praxi staré 20, 30 nebo i 50 let je to o to zajímavější, že dnes existuje silný trh sázkových kanceláří s kursovými sázkami, na nichž lze vydělat celkem slušný majlant. Dovolím si tvrdit, že v posledních dvou kolech české I. ligy, čili ve 28. a 29. kole, což je 16 utkání, bylo nejméně 11 z nich zcela fér. A to je velmi dobrý výsledek.

Fotbal má i poíjemnijší tváo...archiv

Blog je výborná věc, člověk může bez ohledu na spoustu okolností prezentovat vlastní názor (ten samý však nemůžete říct třeba ve firmě), jehož svoboda je zaručena, není-li porušen zákon. Řečeno trochu jinak - je to skoro o tom, že se v pozdní noci při cestě z hospody domů můžete nezbytně vyčůrat u stromu a průser z toho nebude, pokud vás náhodný svědek z balkónu neudá, že jste ho pobouřil jeho zanícení pro veřejný pořádek.

Byl jsem v sobotu ve službách svého zaměstnavatele na fotbale v Příbrami, kde domácí bojovali o záchranu v I. lize proti ještě více ohrožené Viktorii Žižkov a vyhráli 3:0. Přísahám Bůh, zaslouženě. Na hřišti se výkonu obou mužstev ze sportovního hlediska nedalo nic vytknout. Příbram byla lepší, Žižkov se snažil, ale neměl na to.

Mám určitou omezenou schopnost vnímat fotbal nejen z místa reportéra na tribuně. V zázemí stadiónu se nedaly přeslechnout výčitky na adresu žižkovských hráčů Vozábala nebo Gabriela, kteří do druhého poločasu nenastoupili, byli vystřídáni. Na pokyn hlavního kouče Zdeňka Ščasného. Mimochodem, já bych je vystřídal také. Po zápase slyším přísahu Martina Vozábala na zdraví svých dětí, že hrál naplno. Nechtěl bych být v roli lékaře jeho dětí, jenže je to jen můj pocit.

Kdyby to mělo být tak, že někteří hráči Žižkova nepodali standardní výkon, tak není co řešit. Lze se jen dohadovat. Jsou jen dvě možnosti. Buďto jim to nešlo a nebo nechtěli podat maximální výkon.
V efektu je to úplně jedno. Žižkov sestupuje, Příbram má záchranu na dosah.

Pokud se dělo něco nepěkného, tak to však neznamenalo, že by to bylo něco nenormálního. Hlavně se člověk nesmí zabývat paranoidními úvahami.

V 80. letech jsem nesměl pracovat v novinách a strávil jsem profesně pět let jako sekretář Bohemians. Pamatuji jednoho hráče, který na WC stadiónu přebíral úplatek za ovlivnění výsledku celkem třikrát. Jednou jako hráč  Bohemians, dvakrát jako hráč jiných klubů. Pamatuji na jednoho věhlasného kouče ve službách Bohemians, který sedával ve svém pleteném svetru v křesle sekretariátu a říkával: Tohle vyhrajeme v pohodě, ale tenhle zápas mi pro jistotu kupte, ať máme klid ... Ani se u toho nezačervenal.

Hlavní rozdíl je v tom, že dřív si šli hráči - jistí výsledkem - pokoutně vsadit k "černým" bookmakerům (kterých bylo pár a už tehdy provozovali kurzové sázení), zatímco dneska se sázky roznesou fyzicky nebo po internetu do různých sázkovek.

Domlouvání výsledků a sázení se dělá na celém světě a jen občas to někde praskne. Občas je to velká zábava, když něco proti něčemu neklapne. V sobotním 34. kole I. německé bundesligy rozdrtil tým Karlsruhe berlínskou Herthu 4:0. Hertha ještě tři kola před koncem bojovala o titul. Moc se ale nepočítalo s tím, že Cottbus porazí 3:0 Leverkusen, takže Karlsruhe stejně sestupuje a Cottbus se může zachránit v baráži. V sobotu ve španělské lize vyhrála Osasuna Pamplona 1:0 na hřišti mistra FC Barcelona a může se ještě zachránit. Umíte-li španělsky, podívejte se na španělské fanouškovské weby či chaty, to si počtete.

Ale nemusíme chodit tak daleko. Ve 25. kole naší I. ligy se hrál dopoledne na Žižkově zápas domácí Viktorie s Kladnem 2:2 a v prostoru mezi VIP lóží a novinářským sektorem se roznesla zpráva, že odpolední zápas Baník Ostrava - Zlín je domluvený a hráči Baníku mají vsazenou výhru Zlína. Po utkání lidé prchali ze stadiónu do nejbližších sázkovek a sázeli výhru Zlína. Kdo mohl, sázel už v průběhu zápasu po internetu, než bookmakeři zavětří a tuhle sázku stáhnou z nabídky. Zlín v Ostravě vyhrál 3:1. Druhý den bylo v Praze ligové shromáždění klubů I. a II. ligy a v kuloárech byl zápas Ostrava - Zlín tématem číslo jedna. Všichni se dobře bavili.

A takhle to běží dlouhá léta a kdo tomu nevěří, tak je naiva. Když jsem v roce 1998 napsal knížku pod názvem Zákony fotbalové džungle (mimochodem mi ji pokřtil František Straka, který se jediný nebál), kde jsem mimo jiné popsal, jak se kupují zápasy, uplácejí rozhodčí, jaká u toho platí pravidla a podobně, tak jsem byl málem lynčován. Až přišel rok 2004, aféra s telefonními odposlechy rozhodčích a funkcionářů, Ivánku můžeš mluvit ... atd. ... Až potom si spousta lidí přestala myslet, že jsem si to všechno vymyslel.

Dnes jen dodávám - všechno je OK, všechno běží jako dříve. Jen žádná přepjatá paranoa. Stačí si zvyknout... A to nejen ve fotbale.

Autor: Pavel Skramlík | neděle 24.5.2009 1:44 | karma článku: 17,02 | přečteno: 1243x
  • Další články autora

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma: 26,13 | Přečteno: 639x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma: 16,22 | Přečteno: 435x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Prasečí mláto! To je disciplína evropského fotbalu proti Česku, jsme jako hadráři

Jsou tři stupně nejhloupejších řídících sborů v Evropě. Číslo 3 zaujímá česká vláda, č. 2 vedení EU a č. 1 disciplinární komise Evropské fotbalové unie (UEFA).

15.4.2021 v 8:00 | Karma: 26,16 | Přečteno: 566x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Jak vybírat do ministerských křesel lidi, kteří nebudou blbci

Zdá se mi celkem legrační, že Piráti a svým způsobem i Starostové (STAN) vybírají v konkurzních řízeních své nové budoucí ministry pro jednotlivé rezorty. Je to pečlivé a chvályhodné.

13.4.2021 v 8:30 | Karma: 19,42 | Přečteno: 789x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Zabil Petra Kellnera pád vrtulníku nebo záhadná střela?

Zaznamenal jsem nemálo textů o Petru Klellnerovi. Adoračních i deklasujících. Patřím mezi zastánce myšlenky, že odešel největší český mozek. A ještě hodně o něm uslyšíme.

9.4.2021 v 8:30 | Karma: 42,99 | Přečteno: 27769x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2965x
Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.