Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V nejhlubší krizi kupuje Real Kaká za 68 a C. Ronalda za 93,1 mil.€

K nevíře! V době nejhlubší ekonomické krize koupil těsně před půlnocí z 8. na 9. června španělský klub Real Madrid brazilského ofenzivního hráče Kaká od AC Milán za 68 miliónů eur (asi 1,8 miliardy korun). To se stalo v noci z pondělí na úterý. Ve čtvrtek Real Madrid hodil laso za 93,1 miliónů € po Cristianu Ronaldovi do Manchesteru United. To jsou ty nejúžasnější ekonomické informace od sklonku loňského roku. Vlastně to znamená, že jsou dva ekonomické či finanční světy: svět fotbalu a "ostatní". 

V době, kdy světovou superfirmu General Motors musí od bankrotu zachraňovat americká vláda a prezident USA Barack Obama rozhazuje během několika měsíců na realizace krizových scénářů víc peněz než všichni američtí prezidenti dohromady, si kupuje jeden klub jednoho borečka z Brazílie bez maturity (pravda, nepotřebuje ji) za sumu, která šokuje nejen celý světový fotbal, ale i celou ekonomiku.

Souhrn rozpočtů 16 klubů české I. ligy dá jakž takž dohromady jednu miliardu. Tenhle jediný hráč stojí téměř dvojnásobek. Kaká bude mít takový roční plat, že kdyby chtěl skromně žít za 50 miliónů českých korun  ročně, tak by přitom mohl provozovat najednou čtyři kluby české I. ligy ze svého. Například Kladno, Příbram, České Budějovice a FK Bohemians. Nebo dvě Slavie.

Proč jsme v Čechách takoví žebráci, že jeden brazilský superfotbalista by mohl ze svého platu finacovat čtvrtinu české ligy a ještě si žít jako král?

Jsou tu samozřejmě měřítka úplně absolutní. Španělsko má 46,06 mil. obyvatel, fotbal je produkt, který má větší obrat než v Čechách škodovka, fotbal je náboženství bez ohledu na ekonomickou krizi, co na tom, že v zemi vládnou socani a průmyslová produkce poklesla o 20%, nezaměstnanost je dvojnásobná...?

Česká republika je o něco více než jednou pětinou Španělska  co do počtu obyvatel, o něco méně než jednou šestinou co do rozlohy. Přál bych si mít v Čechách pětinu nebo šestinu španělského fotbalu. Český fotbal by si zasloužil lepší osud než obraz rozhádaného a zkorumpovaného bordelu, v němž si  moc neužijete. I ve španělském fotbale sice také občas problesknou zprávy o korupci, praní špinavých peněz a podivných výsledcích (hlava třeba nebere, že Osasuna Pamplona vyhrála v závěru při boji o záchranu všechno a korunovala to výhrou na hřišti Barcelony). Ale aspoň je to velké ...

A bude ještě větší.

11. 6. 2009

A už je! A ani to dlouho netrvalo. Florentino Pérez vyhodil další trumf - chce Portugalce Cristiana Ronalda a nabídl 80 miliónů liber, což je 93,1 miliónů €. Světový transferový rekord! Ronaldo dostal okamžitě souhlas k jednání. Pérez chce ještě Francka Ribéryho z Bayernu, Xabiho Alonsa z Liverpoolu, Davida Villu a Davida Silvu z Valencie. Má na to 300 miliónů €. To všechno si přečtete v novinách. Fotbal je úplně jiný svět. I finančně. Pérez buduje novou generaci Galácticos. Když v roce 2003 koupil z Manchesteru United Davida Beckhama za 35 miliónů €, tak na tom podle španělských zdrojů naopak vydělal. V krátké době se prodalo po celém světě 60 miliónů replik dresů Realu s jmenovkou David Beckham za cenu v průměru 50 € za jeden kus. Samozřejmě nejen replik. I kdyby jediné euro z každého dresu skončilo v pokladně Realu Madrid, tak to stačilo a ještě to uhradilo jeho výplatu na víc než tři roky. Co bude následovat za cirkus nyní, to si snad ani nedokážeme představit.

Autor: Pavel Skramlík | úterý 9.6.2009 2:14 | karma článku: 16,76 | přečteno: 3095x
  • Další články autora

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma: 26,13 | Přečteno: 645x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma: 16,22 | Přečteno: 436x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Prasečí mláto! To je disciplína evropského fotbalu proti Česku, jsme jako hadráři

Jsou tři stupně nejhloupejších řídících sborů v Evropě. Číslo 3 zaujímá česká vláda, č. 2 vedení EU a č. 1 disciplinární komise Evropské fotbalové unie (UEFA).

15.4.2021 v 8:00 | Karma: 26,16 | Přečteno: 566x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Jak vybírat do ministerských křesel lidi, kteří nebudou blbci

Zdá se mi celkem legrační, že Piráti a svým způsobem i Starostové (STAN) vybírají v konkurzních řízeních své nové budoucí ministry pro jednotlivé rezorty. Je to pečlivé a chvályhodné.

13.4.2021 v 8:30 | Karma: 19,42 | Přečteno: 789x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Zabil Petra Kellnera pád vrtulníku nebo záhadná střela?

Zaznamenal jsem nemálo textů o Petru Klellnerovi. Adoračních i deklasujících. Patřím mezi zastánce myšlenky, že odešel největší český mozek. A ještě hodně o něm uslyšíme.

9.4.2021 v 8:30 | Karma: 42,99 | Přečteno: 27773x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

V Jizerských horách hořel dům. Hasiči vyhlásili druhý stupeň, použili i žebřík

20. června 2024  12:51,  aktualizováno  14:11

Mohutné plameny šlehaly z domu v Horním Kořenově v Jizerských horách. Požár vypukl v kůlně, hasiči...

Střelba na fakultě: Pachatel se „uvařil sám v sobě“, zjistila znalkyně

20. června 2024  10:45,  aktualizováno  14:04

Policie komentuje výsledky prošetřování zásahu na FF UK. Policejní prezident Martin Vondrášek...

Pavel ve středu na Hradě přivítá prezidenta Pellegriniho. Symbol usmíření, zní

20. června 2024  14:03

Prezident Petr Pavel na Pražském hradě ve středu přivítá nového slovenského prezidenta Petera...

Muž upoutal pozornost policisty. Při zásahu se u něj našly zbraně i munice

20. června 2024  13:57

Čtyřiadvacetiletý muž z Ústeckého kraje se choval podezřele. Toho si všiml policista, který si o...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2965x
Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.