Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tři druhy lží: malá, velká a veřejná (zejména o Bohemians 1905)

Život veřejný a politika nás naučily, že jsou tři druhy lží: malá, velká a veřejná. Nyní už nás o tomtéž poučuje i sport. Mám na mysli kauzu Bohemians. Poslední veřejná lež ve snaze posílit pozici fotbalového klubu Bohemians 1905 je naprosto kolosální. Pod názvem Bohemians existují v principu čtyři subjekty. Bohemians 1905 (klub postupující z II. ligy do I.), FK Bohemians Praha (klub I. ligy), FC Bohemians Praha a.s. v konkursu a tělovýchovná jednota TJ Bohemians Praha. Co se děje v posledních čtyřech letech a co se stalo zejména poslední týden je unikátní. Jen málokdo celému problému skutečně rozumí.

Veřejné mínění je nejvíc zahlceno pojmem Bohemians 1905. Nejvíce v pozadí zůstávala "alma máter" všech Bohemek - tělovýchovná jednota TJ Bohemians Praha s 25 sportovními oddíly s obrovskou tradicí od roku 1887. Nyní se jí tuto tradici snaží ukrást Bohemians 1905. Spíš mu patří název Bohemians 2005, protože v roce 2005 uměle vznikl.

Na straně Bohemians 1905 je ta výhoda, že má až fanatickou klaku zhruba 7000 fanoušků, kteří připomínají spíše sektu než fanclub. Dobré a pravdivé je pro ně pouze to, co chtějí slyšet. Ostatní je levárna, prasárna a podobně (už se moc těším na diskusi pod tímto článkem, to bude fakt "kino", mám s tím své zkušenosti).

Uděláme v tom trochu pořádek a osvětu.

Generální ředitel fotbalového klubu Bohemians 1905 Lukáš Přibyl ve čtvrtek na tiskové konferenci v Praze veřejně řekl flagrantní nepravdu (eufemismus pro lež), když oznámil, že jeho klub je jediným uživatelem tohoto názvu a loga s klokanem ve fotbale na základě rozhodnutí Úřadu průmyslového vlastnictví (ÚPV). Údajně se tím vyřešil čtyřletý spor o ochrannou známku. Je to hloupost. Žádný spor na ÚPV nebyl. Od listopadu 2005 ležela na ÚPV žádost klubu Bohemians 1905 žádost o registraci grafické ochranné známky v témže provedení, jakou má zaregistrovanou TJ Bohemians Praha už 19 let. Zatím z neznámých důvodů ÚPV 8. dubna 2009 stejnou známku zaregistroval i klubu Bohemians 1905. Čili jsou dva vlastníci stejné známky, a to vypadá na velký problém ÚPV. Napadá mě jedině vážné pochybení úředníka nebo korupce.
Soudní spor o užívání známky běží teprve pár měsíců a pro klub Bohemians 1905 bude ještě hodně složitý. Pro znalce oboru ochranných známek, patentů, užitkových a průmyslových vzorů a další problematiky průmyslového vlastnictví je Přibylova lež tak flagrantně zřejmá, že je šokující. Je to totéž jako tvrdit že černá je bílá a zelená oranžová, nebo že Sparta je Slavia. Přibyl může jen šokovat veřejnost, která se v oblasti průmyslového vlastnictví nevyzná. Ale jen nakrátko.
Generální ředitel Bohemians 1905 Lukáš Přibyl tedy prohlásil, že jedině vršovičtí Bohemians jsou oprávněným uživatelem historického symbolu a rozhodl o tom Úřad průmyslového vlastnictví. Zároveň sdělil, že jeho klub vyzval klub FK Bohemians Praha, aby na základě tohoto rozhodnutí přestal užívat logo s klokanem a slovní spojení Bohemians Praha. Přibyl také oznámil, že nerespektování tohoto rozhodnutí bude Bohemians 1905 hájit právní cestou. Jeho právníci se dokonce obrátili na TJ Bohemians, aby neužívala logo.
Tím dost popudili TJ Bohemians.
Sporů v této kauze teprve bude ještě celá řada, protože rozhodnutí ÚPV napadla soudní žalobou Tělovýchovná jednota Bohemians Praha 22. května 2009 a budou následovat další. Na čtvrteční oznámení Lukáše Přibyla reagovalo vedení klubu FK Bohemians Praha, účastníka I. ligy, prohlášením, jímž považuje za nehorázné a nemravné, že si Bohemians 1905 bez TJ Bohemians Praha jako základního nositele historické tradice dovolil zasáhnout do její ochranné známky, kterou se snaží odejmout všem ostatním sportovním odvětvím, které ji používají po desetiletí.

A ještě slovo do pranice řekl předseda dozorčí rady FK Bohemians Praha Josef Jícha, když prohlásil, že Bohemians 1905 není členem ČMFS a nemá práva k soutěžím, a proto se z hlediska fotbalu nic neděje. Poukazuje na právnické studie, mj. na memorandum renomované advokátní kanceláře Straka a Žák, které bylo zpracováno na zakázku Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS). V něm právníci docházejí k závěru, že Bohemians 1905 nejsou členem ČMFS a zakoupení práv k soutěžím od třetího subjektu FC Bohemians Praha a.s. v konkursu rozhodnutím správce konkursní podstaty v roce 2005 je neplatné. Jícha také upozorňuje na závěr odvolací a revizní komise ČMFS (ORK ČMFS) z 23. dubna 2009, který konstatuje, že klub Bohemians 1905 není členem ČMFS, nikdy se do něj nepřihlásil a nemá práva k soutěžím.

Čtvrteční prohlášení Bohemians 1905 bude mít složitou dohru a je jen jednou součástí mozaiky v současné situaci. Aktuálně probíhá soudní spor u Městského soudu v Praze Bohemians 1905 a Družstva fanoušků Bohemians proti FK Bohemians Praha o užívání ochranné známky pod spisovou značkou 2Cm 47/2006 - 3230. Právníci FK Bohemians Praha upozornili soudkyni Kučerovou na závěr ORK ČMFS, že Bohemians není členem fotbalového svazu. Právníci Bohemians 1905 však namítli, že kvůli vzhledem k osobě právníka Ondřeje Lněničky a jeho vazbám na FK Bohemians Praha řeší ORK ČMFS tento případ podjatě. Netušili však, že Ondřej Lněnička byl z této kauzy vyňat. Proto si soudkyně Městského soudu vyžádala předmětnou část zápisu ORK ČMFS k založení do spisu pro další projednávání případu. Tím se dostalo toto zjištění nejvyššího revizního orgánu českého fotbalu na veřejnost. Zápis ORK ČMFS s tímto závěrem podepsali členové komise právník Jindřich Urbánek a Jiří Ficner a závěr komise by měl projednat výkonný výbor ČMFS.

Tvrzení Bohemians 1905 je v rozporu fakty v databázi ochranných známek Úřadu průmyslového vlastnictví. Ochrannou známku Bohemians Praha s logem s klokanem má zaregistrovánu po číslem zápisu 167720 od 22. 5. 1990 TJ Bohemians Praha v devíti třídách výrobků a služeb (16, 18, 21, 24, 25, 26, 35, 41, 42), které se vztahují mimo jiné i na provozování sportovních soutěží a družstev včetně fotbalu. Jedná se zejména o třídu 41: sportovní, výchovná, zábavní, školicí a kulturní činnost, pořádání sportovních a jiných společenských akcí, klubová činnost, organizování účasti v klubových soutěžích, zejména v kopané, zprostředkovatelská činnost v oblastech uvedených ve tř. 41.

TJ Bohemians Praha vznikla v roce 1887 jako Sokol Královské Vinohrady. V roce 1948 začlenila do své struktury fotbalový klub AFK Bohemians Praha, přímého předchůdce FC Bohemians Praha a.s., nyní v konkursu. Historickým vývojem se stalo slovní spojení Bohemians Praha a logo s klokanem hlavním symbolem TJ, neboť to byl nejsilnější prvek  této sportovní komunity. TJ Bohemians Praha má nyní 25 sportovních oddílů a patří k největším v České republice.
Tradiční symbolika byla novodobě uplatněna na ÚPV v roce 1990, čili 15 let před vznikem Bohemians 1905.
Chování B1905 je typické pro současnou legislativní atmosféru v ČR. Vymahatelnost práva je nízká a z justice si nikdo nic nedělá.
Slovní ochrannou známku Bohemians má zaregistrovánu pod číslem zápisu 118686 komanditní společnost B-Kontakt, avšak v jiných třídách výrobků a služeb, nemajících nic společného se sportem.
Klub Bohemians 1905 má zaregistrovány dvě ochranné známky. Pod číslem zápisu 286089 ochrannou známku Bohemians 1905 ve dvou třídách výrobků a služeb, a známku pod číslem zápisu 304927 se jménem Bohemians Praha v jedné třídě (41). Známka pod číslem zápisu 304927 je zcela graficky shodná s tou, kterou má zaregistrovánu TJ Bohemians Praha už 19 let (na snímku). Datum zápisu této přihlášky, podané Bohemians 1905, je 8. dubna 2009. Jedná se o údaje z aktuálního stavu databáze Úřadu průmyslového vlastnictví k 28. 5. 2009.

Z tohoto důvodu TJ Bohemians podala na předsedu Úřadu průmyslového vlastnictví žalobu, k níž se podle Josefa Jíchy připojuje i klub FK Bohemians Praha, jenž je kolektivním členem TJ Bohemians. Buď se jedná o nepochopitelnou chybu ÚPV (není možné zaregistrovat dvě graficky shodné ochranné známky) a nebo žijeme v Kocourkově.

Shrnuto: registrace JEDNÉ shodné ochranné známky pro dva subjekty v jedné třídě (41) je právně nemožná. Lze ji uskutečnit jen s porušením zákona. Legislativně je vyloučeno "dělené" užívání ochranné známky (justice není golf). Kdo podá žádost jako první, tomu vzniká právo přednosti již v okamžiku podání přihlášky. V tom má TJ Bohemians náskok 19 let a má známku i platně zapsanou.
Čili Přibylovo tvrzení je lež.
Pro ÚPV bude nejjednodušší prohlásit registraci zmíněné známky za pochybení úředníka a vyhodit ho. Jiný postup by znamenal totéž, jako kdyby dva majitelé aut mohli jezdit se stejnou SPZ, nebo kdyby majitelé psů v pražském obvodě např. Praha 10 přihlásili na magistrátě psy stejné rasy se stejným jménem a dostali by registrační známku se stejným číslem za 1500 Kč ročně. Ale v psech si dokáže každý magistrát udělat jasno.

Generální shrnutí kauzy BOHEMIANS bude pro mnohé překvapením, pro jiné osvětou:
Jméno BOHEMIANS je historickým fenoménem českého fotbalu. To všichni víme. Původní klub vznikl v roce 1894 pod názvem SK Kotva. V roce 1905 se přejmenoval na AFK Vršovice, nosil toto jméno do roku 1927 a před památným zájezdem do Austrálie se přejmenoval na AFK Bohemians (1927-1940). Jak šla doba, přejmenovával se na AFK Bohemia (1940-1945), AFK Bohemians (1945-1948), Železničáři Praha (1948-1952), Spartak Praha Stalingrad (1953-1961), ČKD Praha (1961-1964), Bohemians ČKD Praha (1965-1993), FC Bohemians Praha (1993-1999), CU Bohemians Praha (1999-2001), FC Bohemians Praha (od roku 2002).

V roce 2005 se původní klub FC Bohemians Praha dostal rozhodnutím soudu do konkursu, protože byl několik let soustavně tunelován - podle obvinění. resp. usnesení vyšetřujícího komisaře z trestného činu tunelování a falšování faktur - bývalým majoritním majitelem Pavlem Švarcem s pomocí dalších činovníků klubu. Návrh na konkurs podali zaměstnanci klubu a činovníci CU Bohemians, občanského sdružení zajišťujícího chod mládežnické základny. Mj. současný člen představenstva Bohemians 1905 P.S., bratři B. a další. A to bez vědomí tehdejšího předsedy představenstva Michala Vejsady, jemuž se vrátily akcie FC Bohemians zpátky do jeho vlastnictví, protože pokusy o získávání nového vlastníka stále ztroskotávaly.
P. S. a bratři B. podali návrh na konkurs, protože Vejsada zjistil, jak probíhalo tunelování klubu a chtěl zrušit smlouvy, které to umožňovaly.

P. S. a bratři B. a spol. založili v roce 2005 s pomocí právníka Dienstbiera a jeho partnerů Družstvo fanoušků Bohemians, iniciovali sbírku a založili nejdřív klub AFK Vršovice, přejmenovaný na Bohemians 1905. Původním vlastníkem tohoto klubu byla "kastlíková" firma v Anglii a její majitelé měli destinaci v offshorové firmě na Seychelách (když se to zjistilo, tak vlastnictví vrátili do Prahy). Způsobem, jímž se zabývají policejní vyšetřovatelé a soudy, získal Bohemians 1905 práva k soutěžím po FC Bohemians Praha a.s. s účinnou pomocí Českomoravského fotbalového svazu, jehož legislativní úsek tehdy vedl Petr Doležal, nynější generální ředitel Slavie.

Nyní se už považuje za prokázané, že klub Bohemians 1905 nikdy nevstoupil do ČMFS a není jeho členem. Považuje se za prokázané, že tehdejší správce konkursní podstaty FC Bohemians prodal práva k soutěžím do rukou Bohemians 1905 v rozporu se zákonem. Považuje se za prokázané, že činitelé Bohemians 1905 lhali soudci, věřitelům a ČMFS. Při založení klubu ve snaze připoutat ho k historii původní Bohemky se dopustili právníci tohoto subjektu řady triviálních chyb, které se nyní ukazují jako zcela fatální. Petr Doležal dosáhl souhlasu dalších členů výkonného výboru ČMFS s prodejem práv k soutěžím prostřednictvím hlasování "per rolam" na základě podsunutí nepravdivých informací.

Proto byla například práva k hráčům Bohemians 1905, vychovaným v FC Bohemians (v konkursu) zapsána vloni na podzim zpět do majetku konkursní podstaty FC Bohemians a nesmí se s nimi manipulovat. Stejně tak byla zapsána do konkursní podstaty práva k soutěžím všech stupňů včetně mládeže, práva k dalším přestupům a podobně. Proto existuje velké mlžení kolem přestupu Jana Morávka do německého Schalke 04.

Klub FK Bohemians Praha, současný účastník I. ligy, vznikl z FC Střížkov (založen v roce 1905) převzetím jména Bohemians na základě licence od TJ Bohemians a poté kolektivním členstvím. Otcem této myšlenky byl Michal Vejsada, který chtěl zachovat jméno Bohemians a jeho historii. Dohodl se s prezidentem FC Střížkov Karlem Kaprem, předsedou dozorčí rady Josefem Jíchou a vedením TJ Bohemians. Její realizaci začal před vznikem Bohemians 1905. Podcenil však aktivitu P. S.,  bratří B., Dienstbiera a dalších, kteří dosáhli na ČMFS svého. Svaz se pokusil ve snaze podpořit pozici Bohemians 1905 vyloučit nově vzniknuvší "střížkovský" klub FK Bohemians z ČMFS, ale narazil u soudu.
Na konci března 2007 vstoupila do klubu Bohemians 1905 jako majoritní vlastník společnost CTY Group, která zároveň vyřešila otázku vlastnictví stadionu "Ďolíček" odkoupením 100% akcií společnosti Bohemians Real - dosavadního vlastníka pozemku a stadionu. Nyní však pozemky i stadión patří jinému subjektu, který patrně umožní zbourání stadiónu a realizaci nového komerčního projektu. Původní stadión Bohemians, postavený v roce 1932, známý tehdy pod jménem Dannerův stadion, je za současných podmínek nerekonstruovatelný. Loni Bohemians 1905 sestoupili do druhé ligy, ovšem v pátek 15. května se tým opět vrátil do nejvyšší soutěže díky výhře v Jihlavě 1:0. Přes všechna tato protivenství hráči Bohemians 1905 a jejich trenér Pavel Hoftych zaslouží poklonu za způsob, jímž si vybojovali postup do I. ligy.

Celá situace se však z právního hlediska dostala do natolik třaskavého stavu, že "Černý Petr" zůstává v rukou Petra Doležala, někdejšího šéfa legislativy ČMFS a nynějšího bosse Slavie, neboť konal ve prospěch Bohemians 1905 v rozporu s předpisy ČMFS a v rozporu se zákonem. Ve hře je ještě tzv. vylučovací žaloba Bohemians 1905 na práva k hráčům, soutěžím, k přestupům a podobně. Právní setrvačnost je pomalá, ale jistá a situace se nyní obrací ve prospěch Michala Vejsady. Odvolací a revizní komise ČMFS má nyní na stole kauzu, v níž oddaluje ohlášení rozhodnutí, které je velmi fatální. Může jít o definitivní konstatování, že klub Bohemians 1905 není členem ČMFS a může jít i o masivní odečet bodů, takže ještě není jisté, zda vůbec tento klub do I. ligy postupuje.

Na ČMFS si s celým problémem nechce nikdo pálit prsty, což je v chaosu strahovské centrály běžné. Ale rozhodnutí v této kauze se nakonec svaz stejně nemůže vyhnout.

Před úředně závazným termínem 31. 3. 2009 podal klub FK Bohemians Praha v I. lize na ČMFS návrh na převod práv k I. lize a k dalším soutěžím mládeže na subjekt FC Bohemians Praha a.s. se souhlasem správce konkursní podstaty. Byl vytvořen předpoklad ke spojení FK Bohemians s FC Bohemians, přičemž z hlediska obchodního zákona vstoupí nákupem majoritní části akcií FK Bohemians a.s. do FC Bohemians a.s. a vyvede společnost z konkursu. Pokud tuto fúzi schválí výkonný výbor ČMFS a Městský soud v Praze (obchodní úsek), zúží se problém tří Bohemek na dvě.

Situace se zjednoduší. V I. lize bude původní FC Bohemians Praha (čili SK Kotva, AFK Vršovice, AFK Bohemians atd.) a umělý klub Bohemians 1905 (či spíše Bohemians 2005), který úředně ztratí byť jen zdánlivou historickou kontinuitu na původní klub.

Největším mezinárodním úspěchem Bohemians bylo semifinále Poháru UEFA v roce 1983 a vítěztví v československé I. lize v sezóně 1982-83. Předsedou klubu byl tehdy Jaroslav Típek, generálním sekretářem Zdeněk Svoboda, trenérem Tomáš Pospíchal. Nejznámnějšími hráči historie klubu byli od 70. let například Antonín Panenka, Štefan Ivančík, Jan Jarkovský, Petr Packert, Karol Dobiaš, Přemysl Bičovský, Gejza "Mlíko" Valent, Zdeněk Prokeš, František Jakubec, Stanislav Levý, Pavel Chaloupka, Vladimír Hruška, Zdeněk Hruška, Vladimír Borovička, Jiří Sloup, Petr Janečka, hráči Bohemians byli i stříbrný medailista z MS 1962 v Chile Josef Jelínek, otec Tomáše Rosického Jiří Rosický, Vítězslav Lavička, Zdeněk Ščasný, ale také první místopředseda UEFA Václav Jíra.

S touto historií však nemá Bohemians 1905 nic společného.

A lahůdka nakonec:
 
Dne 29. května 2009 se obrátil právník zastupující společnost CTY Group (majoritní vlastník Bohemians 1905) na Michala Vejsadu se žádostí, aby prodal klubu Bohemians 1905 akcie klubu FC Bohemians Praha a.s. v konkursu, což je další velmi zvláštní událost v této kauze. Bohemians 1905 považoval dosud tyto akcie za bezcenné a odmítal se o něčem podobném bavit. Nyní se považuje za jediného nositele tradice a přitom chce koupit cenné papíry obchodního protivníka v bankrotu. Opravdu zvláštní.

Autor: Pavel Skramlík | sobota 30.5.2009 7:01 | karma článku: 21,17 | přečteno: 2935x
  • Další články autora

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma: 26,13 | Přečteno: 639x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma: 16,22 | Přečteno: 435x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Prasečí mláto! To je disciplína evropského fotbalu proti Česku, jsme jako hadráři

Jsou tři stupně nejhloupejších řídících sborů v Evropě. Číslo 3 zaujímá česká vláda, č. 2 vedení EU a č. 1 disciplinární komise Evropské fotbalové unie (UEFA).

15.4.2021 v 8:00 | Karma: 26,16 | Přečteno: 566x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Jak vybírat do ministerských křesel lidi, kteří nebudou blbci

Zdá se mi celkem legrační, že Piráti a svým způsobem i Starostové (STAN) vybírají v konkurzních řízeních své nové budoucí ministry pro jednotlivé rezorty. Je to pečlivé a chvályhodné.

13.4.2021 v 8:30 | Karma: 19,42 | Přečteno: 789x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Zabil Petra Kellnera pád vrtulníku nebo záhadná střela?

Zaznamenal jsem nemálo textů o Petru Klellnerovi. Adoračních i deklasujících. Patřím mezi zastánce myšlenky, že odešel největší český mozek. A ještě hodně o něm uslyšíme.

9.4.2021 v 8:30 | Karma: 42,99 | Přečteno: 27769x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2965x
Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.