Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Radujme se z hokeje, nechme Ratha, aneb hvězdy z NHL nic nezaručují

Umíme se hodně nasí*at a už velmi málo radovat. Mám raději to radování. Úplně jsem ve čtvrtek zapomněl na kauzu Davida Ratha, která třese českou veřejností. Těšil jsem se na hokej Česká republika - Švédsko ve čtvrtfinále mistrovství světa a najednou u mě byl celý tenhle průšvih s Rathem na šesté koleji. Vítězství 4:3 a postup do semifinále mě postupně naprosto pohltily. Bylo to osvobozující, radostné, spontánní, ze všech oken v naší ulici vybuchovalo nadšení. Nevzpomínám si, že by se dělo něco podobného, když se v úterý ráno mezi osmou a devátou z agentur a portálů šířila zpráva, že byl David Rath zatčen.

David Rath bohužel ovládl i tuto blogerskou komunitu. Zkuste odhadnout - kolika z vás udělala "kauza Rath" nějakou radost? Mně ne, mám jí plné zuby, je přerathováno, pan doktor by měl za tuhle publicitu platit podle sazeb za plošnou inzerci a všem blogerům děkovat. Ze stovky nejčtenějších blogů na iDnes za poslední tři dny jich bylo 59 o Rathovi (přiznávám, i já jsem jeden napsal). Karmohoniči jich raději napsali několik.

Tipněte si však - kolika lidem udělalo radost vítězství hokejistů nad Švédskem? Bylo jich milión, milión a půl, více? Co vám přineslo lepší mysl? Pobouření z "kauzy Rath" nebo hokej? Pochybuji, že by rozčilování nad rathovským tématem někomu vyneslo zvýšení platu nebo radost. Hokejisté se však o potěšení postarali určitě.

V semifinále mistrovství světa jsou nyní Češi, Slováci, Rusové a Finové. Světový hokej ovládla Evropa. Týmy Kanady a USA, nabité hvězdami z NHL, v troubě. A stejnou cestou se vydalo po porážce od Čechů i mužstvo Švédska, jemuž nepomohlo ani domácí prostředí.

Tato situace nabízí různá zamyšlení. Cestou k jednomu z nich je pohled na soupisky mužstev. A ten říká, že hvězdy z nejrespektovanější a nejprestižnější světové soutěže, jíž je NHL, nezaručují úspěch na mistrovství světa. Tým Švédska měl na soupisce 16 hráčů z kanadsko-americké NHL, dva hokejisty z ruské KHL, šest hráčů z domácí soutěže. Odkráčel do kopru poražen mužstvem České republiky, v jehož sestavě bylo jen šest hráčů z NHL (všechno to jsou útočníci), zato 10 borců z KHL, šest plejerů z české ligy, po jednom z finské a švýcarské. Třetí brankář Mrázek je dokonce z regionální Ontarijské hokejové ligy (OHL). Škodolibě podotýkám, že na soupisce není nikdo ze švédské ligy.

V týmu Ruska je osm hráčů z NHL, ostatní jsou z KHL.

Jádro finského výběru tvoří 12 lidí z KHL, jen čtyři jsou z NHL, pět z finské a čtyři ze švédské ligy.

Slováci mají dokonce jen tři hráče z NHL, sedm z KHL, pět z české, čtyři ze slovenské, dva z finské, jednoho ze švédské ligy. Jeden hráč je z nižší kanadské soutěže AHL.

Suma sumárum, elitu světového hokeje, která se na MS v roce 2012 utká o medaile, tvoří jen Evropané, z nichž 48 hraje KHL, 21 NHL, 11 je z české ligy, osm z finské, pět ze švédské, čtyři ze slovenské, po jednom ze švýcarské ligy a nižších kanadských soutěží AHL a OHL.

Takto čistě numericky vzato je česká liga třetí nejsilnější soutěží na světě, přičemž týmy Kanady, USA a Švédska, postavené na osobnostech z NHL, už jsou ze hry. Superstars z NHL nejsou zárukou úspěchu. Na MS už umí hrát hokej každý, i např. Norové, Francouzi či Dánové, kteří dříve hráli v nižších divizích MS. I Švýcaři měli v kádru čtyři hráče z NHL a bylo jim to tak na dvě věci... Rozhoduje taktika a srdce.

Lze namítnout, že výběry Kanady a USA mají své velké hvězdy ještě v semifinálové čtyřce NHL, které na MS být nemohou, ale v tom jsou na tom Rusko, Česká republika, Finsko i Slovensko s Kanaďany a Američany stejně.

Aktuální rozložení sil nutí k zamyšlení, zda nenastal čas postavení NHL vůči Mezinárodní hokejové federaci (IIHF), zejména v otázce přestupů hráčů z Evropy do NHL, poněkud umravnit. Nadutost NHL nyní vyhlíží směšně.

Sedm Rathových milionů v krabici na víno je proti těmto zásadním světodějným problémům naprostá čučka. Rath hýbe jen smrdutými vodami, hokej však hýbe celým světem, v němž žijí lidé s otevřeným srdcem, hledající radost, i když je to pouze dobrý pocit.

Autor: Pavel Skramlík | pátek 18.5.2012 8:30 | karma článku: 13,73 | přečteno: 815x
  • Další články autora

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma: 26,13 | Přečteno: 639x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma: 16,22 | Přečteno: 435x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Prasečí mláto! To je disciplína evropského fotbalu proti Česku, jsme jako hadráři

Jsou tři stupně nejhloupejších řídících sborů v Evropě. Číslo 3 zaujímá česká vláda, č. 2 vedení EU a č. 1 disciplinární komise Evropské fotbalové unie (UEFA).

15.4.2021 v 8:00 | Karma: 26,16 | Přečteno: 566x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Jak vybírat do ministerských křesel lidi, kteří nebudou blbci

Zdá se mi celkem legrační, že Piráti a svým způsobem i Starostové (STAN) vybírají v konkurzních řízeních své nové budoucí ministry pro jednotlivé rezorty. Je to pečlivé a chvályhodné.

13.4.2021 v 8:30 | Karma: 19,42 | Přečteno: 789x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Zabil Petra Kellnera pád vrtulníku nebo záhadná střela?

Zaznamenal jsem nemálo textů o Petru Klellnerovi. Adoračních i deklasujících. Patřím mezi zastánce myšlenky, že odešel největší český mozek. A ještě hodně o něm uslyšíme.

9.4.2021 v 8:30 | Karma: 42,99 | Přečteno: 27769x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2965x
Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.