Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jiří Kajínek by měl být americkým občanem, měl by větší šanci

Nejpopulárnější český vězeň Jiří Kajínek, již devětačtyřicetiletá legenda českého vězeňství, justice, justiční mafie a chmurných kapitol policejní vyšetřovatelské potence, by měl dostat americké občanství. Kajínek není světec, ale ve vězení už je nepřetržitě více než 16 let, a to především za dvojnásobnou vraždu, jíž se měl dopustit 30. května 1993. Při studiu materiálů z veřejně dostupných zdrojů se vzpříčí mysl i mdlých spoluobčanů s IQ pod 100 bodů dle klasické Amthauerovy stupnice (do 200 bodů), že byl odsouzen na doživotí po právu bez jakýchkoliv pochybností v duchu trestního řádu a trestního zákona. Připomíná to případy z americké justice za posledních pět let.  

V americkém Texasu byl před několika dny propuštěn z vězení jednapadesátiletý Cornelius Dupree, který strávil za mřížemi 30 let za loupeže a znásilnění. Byl propuštěn podmínečně. Týden poté byly zveřejněny důkazy, že Cornelius Dupree byl nevinen a stal se 41. vězněm v Texasu od roku 2001, u něhož potvrdily testy DNA, že zločiny nespáchal. Nikdy svou vinu nepřiznal. Je zřejmé, že texaské úřady o jeho nevině věděly dříve, čili s podmínkou nedělaly problémy.

Jiří Kajínek, o jehož životě už byly sepsány knihy a natočen film, není naivní. Jeho popírání viny je racionální a urputné. Kdyby neměl šanci, tak by tiše seděl a čekal, zda se dostane ven na základě milosti či podmínky. Avšak pochybnosti, které vyvolalo zamlžené inspekční vyšetřování vyšetřovatelů exponentů plzeňské kriminálky, jsou natolik zásadní, že v USA by byl Jiří Kajínek už dávno na svobodě. Rozpory ve výpovědích svědků a nepodepřené chatrné důkazy mají charakter naprosto zoufalý na to, aby vedly k nezlomnému řetězci nepřímých důkazů k tak fatálnímu odsouzení na doživotí. Zamítání návrhů na obnovení procesu svědčí o dlouhodobě kritickém stavu české justice.

Jiří Kajínek není rozhodně frekventantem některého z církevních seminářů či nedělní katolické školy. Například předchozí frajerské odzbrojení tři policistů a krádež jejich služebního vozu Kajínek v klidu přiznal. Zesměšnil policejní sbor. Čtyřikrát utekl z nejstřeženějších věznic. Zesměšnil vězeňský sbor. Jeho nejlepším kouskem byl kaskadérský úprk z Mírova v roce 2000. Více než měsíc se zdržoval na sídlišti Velká Ohrada v Praze 5, chodil v klidu nakupovat do supermarketu ve Stodůlkách, zdravil spoluobčany a čekal, až bude čacky dopaden. Mohl za tu dobu klidně zmizet v cizině. Nikdo by mu v tom nezabránil.

Není třeba být člověkem Kajínkových schopností, aby se dalo zmizet v zahraničí. Jenže on to neudělal a čekal na zásahovku. A vinu na vraždách podnikatele Štefana Jandy, jeho osobního strážce Juliána Pokoše a zranění jeho bratra Vojtěcha Pokoše, korunního svědka, poblíž věznice Plzeň-Bory, zásadně popíral. Stejně jako Cornelius Dupree trval na své nevině.

Cornelius Dupree byl ve vězení 30 let. James Bain dokonce 35 let. Další vězeň v New Yorku 22 let, jiný v Texasu 18 let (dostal odškodné pouhých 450 000 USD).

Myslím, že kdyby Jiří Kajínek dostal americké občanství, tak by měl větší šanci než Cornelius Dupree a českou vládu by to vyšlo levněji. Neboť tady nejde o testy DNA, ale o korektní přehodnocení spisů bez vlivů, které s justicí nemají nic společného. Právě v tom jsme na tom hůře než v USA.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Skramlík | čtvrtek 6.1.2011 8:30 | karma článku: 18,43 | přečteno: 1473x
  • Další články autora

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma: 26,13 | Přečteno: 639x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma: 16,22 | Přečteno: 435x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Prasečí mláto! To je disciplína evropského fotbalu proti Česku, jsme jako hadráři

Jsou tři stupně nejhloupejších řídících sborů v Evropě. Číslo 3 zaujímá česká vláda, č. 2 vedení EU a č. 1 disciplinární komise Evropské fotbalové unie (UEFA).

15.4.2021 v 8:00 | Karma: 26,16 | Přečteno: 566x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Jak vybírat do ministerských křesel lidi, kteří nebudou blbci

Zdá se mi celkem legrační, že Piráti a svým způsobem i Starostové (STAN) vybírají v konkurzních řízeních své nové budoucí ministry pro jednotlivé rezorty. Je to pečlivé a chvályhodné.

13.4.2021 v 8:30 | Karma: 19,42 | Přečteno: 789x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Zabil Petra Kellnera pád vrtulníku nebo záhadná střela?

Zaznamenal jsem nemálo textů o Petru Klellnerovi. Adoračních i deklasujících. Patřím mezi zastánce myšlenky, že odešel největší český mozek. A ještě hodně o něm uslyšíme.

9.4.2021 v 8:30 | Karma: 42,99 | Přečteno: 27769x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Městské byty za úplatek. Soud popsal fungování mechanismu, dvojice se přiznala

7. května 2024  13:52

Městský soud v Brně dnes rozdal první tresty za korupci při přidělování městských bytů. Při...

Hokej pohlídá 1200 policistů. V sobotu je zaměstná derby na Letné a Rammstein

7. května 2024  13:04,  aktualizováno  13:34

Praha a Ostrava se skoro na tři týdny promění na hlavní města světového hokeje. Od pátku 10. května...

Železniční koridor na Moravu stojí, vlak v Pardubicích usmrtil člověka

7. května 2024  13:23

V Pardubicích po poledni vlak srazil a usmrtil člověka. Provoz na železničním koridoru na Moravu je...

Putin se na inauguraci ujal dalšího mandátu, předloží jméno příštího premiéra

7. května 2024  10:11,  aktualizováno  13:19

Ruský prezident Vladimir Putin při úterní okázalé inauguraci v Kremlu zahájil svůj pátý mandát v...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2965x
Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.