Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hokejovou extraligu rozhodují zápasy na kursové sázky a na férovku

Jistý mladý kolega-blogger zde v neděli večer zveřejnil článek pod názvem: Hokej a matematika: Proč je nemožné vyhrát ligu dvakrát po sobě. Vysvětlil svůj matematicko-filozofický přístup. Velmi mne to zaujalo, leč si myslím, že se zásadně mýlí a všechno je úplně jinak. Nemíním s ním polemizovat, chválím jeho snahu, míním tento text jako osvětu. Budu tvrdit něco, co budou všichni rozhořčeně popírat. Nejde o matematiku ani filozofii. Hokejovou extraligu, zejména její základní část, totiž rozhodují úplně jiné věci. Jsou to kursové sázky na zápasy. Na férovku se odehraje jen část utkání a části jejich částí, čili třetin. Ostatní je byznys a podvod, což s matematikou nemá nic společného.

Mladý pan kolega měl v jednom částečně pravdu, že výkonnost jednotlivých týmů extraligy může být zhruba stejná. Do jisté míry. V Čechách hraje výborně hokej velmi mnoho lidí. Ale pak už se lišíme.

Nejprve o systému. Extraligu hraje 14 mužstev, základní část má 52 kol. Prvních šest v tabulce po základní části postupuje přímo do play-off o titul, celky na 7. až 10. místě jdou do předkola play-off, z něhož do bojů o titul postoupí dva týmy. Čili o mistrovskou trofej hraje osm mančaftů. Mužstva na 11. až 14. místě hrají play-out o udržení. Tým ze 14. místa hraje baráž o účast v extralize s vítězem první ligy (letos je to souboj BK Mladá Boleslav proti Pirátům Chomutov).

Základní část extraligy má jedinou prioritu - být do 6. místa a hrát o titul. Není důležité, zda z prvního, třetího či šestého místa. Když se nepodaří být aspoň šestý, tak je nutné vybojovat jedno ze dvou míst v předkole do elitní osmičky. Základní část extraligy je divadlo, ve kterém téměř všichni hráči, možná i hodně trenérů a funkcionářů, prostě sázejí, protože mají možnost ovlivnit výsledky a nebo vědí o tom, že budou ovlivněny. Na 11. až 14. místě po základní části extraligy končí týmy, které zásadně pochybily při budování kádru z hlediska nejen hokejových, ale především morálních kvalit hráčů, nebo nedodržovaly určité dohody.

Je to show, která má své konkrétní aktéry. Jisté lídry, kteří se scházejí v hospodách a dálničních bistrech. Během základní části extraligy je možné (spíše je to jisté), že se na jednom místě před utkáními příslušného kola sejdou lídři až šesti týmů a dohodnou se na výsledcích tří zápasů. Buď na konečném výsledku, nebo zvolí jinou variantu - například že bude první třetina 0:0, druhá nerozhodně nebo o gól a třetí bude takzvaně na férovku (v kursových sázkách se vypisují kursy i na třetiny). Tyto tři zápasy lze při sázení dát do takzvané akovky, nebo-li akumulované sázky na víc utkání. Sázkaři vědí, o čem mluvím. Velmi byste se divili, kdybyste slyšeli ta jména. Většinou šlo o klubové ikony, ne-li vyšší.

V play-off, kde se hraje na čtyři vítězství, se buď hraje na férovku a nebo na dohodu. Když je dohoda, tak je po šesti zápasech stav série 3:3 a poslední utkání se hraje jako férovka. Není-li dohoda, tak série skončí dříve. Uzavírají se i parciální dohody na první třetiny, i když to není součástí celkového výsledku série. Hodně záleží na tom, jak tlačí vedení klubu. Pamatuji případ, kdy se o mistrovi extraligy rozhodovalo v sedmém zápase a na férovku byla až poslední třetina, hrálo se i prodloužení. Skvělá show pro fanoušky, ale byl to jen byznys.

Vrátím se 18 let zpět. V roce 1994 vyhrál extraligu zcela nečekaně HC Olomouc. V základní části skončil s odřenýma ušima sedmý a dostal se do play-off (tehdy měla extraliga 12 účastníků a do play-off na tři vítězné zápasy postupovalo přímo prvních osm). V průběhu základní části hrála Olomouc - vyprávěl mi to jeden z hráčů základní sestavy - na sázky a vydělala tolik peněz, že v play-off mohla všechny zápasy koupit a ještě si na ně nasázet. Čtvrfinále s Č. Budějovicemi vyhráli Hanáci 3:0, semifinále s Kladnem (vítězem základní části) 3:2, finále s Pardubicemi 3:1.

V následujícím roce to musela Olomouc vrátit Č. Budějovicím a ve čtvrtfinále "vyfajrovala" 0:3. Atd.

Možná si leckdo všiml, že v případě zápasů I. fotbalové ligy bývají v médiích občas narážky na to, že některý tým vypustil zápas, v němž byl favoritem, protože jeho hráči měli vsazeno. V případě hokejové extraligy je však ticho po pěšině. Příčina je prostá. Část elitních hokejových publicistů dostávala tipy, jak konkrétní zápasy dopadnou. Takže si je také mohli vsadit jako "tutovky" a vydělat. Čili zcela přirozeně do toho nerýpali. Ve fotbale to takhle nefunguje.

"Princip Olomouc" však funguje v různých metamorfózách dodnes. Ostatní je iluze.  Naštěstí alespoň ten samotný závěr extraligy má charakter více sportovní než sázkový, to se i ti největší dryáčníci vrátí k zásadě, že je především třeba hrát hlavně hokej.

Autor: Pavel Skramlík | pondělí 23.4.2012 8:30 | karma článku: 18,35 | přečteno: 2711x
  • Další články autora

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma: 26,13 | Přečteno: 639x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma: 16,22 | Přečteno: 435x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Prasečí mláto! To je disciplína evropského fotbalu proti Česku, jsme jako hadráři

Jsou tři stupně nejhloupejších řídících sborů v Evropě. Číslo 3 zaujímá česká vláda, č. 2 vedení EU a č. 1 disciplinární komise Evropské fotbalové unie (UEFA).

15.4.2021 v 8:00 | Karma: 26,16 | Přečteno: 566x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Jak vybírat do ministerských křesel lidi, kteří nebudou blbci

Zdá se mi celkem legrační, že Piráti a svým způsobem i Starostové (STAN) vybírají v konkurzních řízeních své nové budoucí ministry pro jednotlivé rezorty. Je to pečlivé a chvályhodné.

13.4.2021 v 8:30 | Karma: 19,42 | Přečteno: 789x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Zabil Petra Kellnera pád vrtulníku nebo záhadná střela?

Zaznamenal jsem nemálo textů o Petru Klellnerovi. Adoračních i deklasujících. Patřím mezi zastánce myšlenky, že odešel největší český mozek. A ještě hodně o něm uslyšíme.

9.4.2021 v 8:30 | Karma: 42,99 | Přečteno: 27769x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hořel kovošrot

4. května 2024  13:06,  aktualizováno  14:56

V Tlumačově na Zlínsku hořel kovový šrot na autovrakovišti v průmyslovém areálu. Zasahovalo tam 13...

Oslavný song na Kima je hitem TikToku. Pecka, je to jak ABBA, líbí se mladým

4. května 2024  14:54

Oslavná propagandistická píseň na severokorejského diktátora Kim Čong-una se stala hitem sociální...

Prokremelské motorkáře vítali v Brně jako delegáty ruské teroristické federace

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  14:40

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Na trati z Břeclavi do Přerova srazil vlak člověka, muž na místě zemřel

4. května 2024  14:23

Srážka vlaku s člověkem uzavřela v sobotu od 13:00 trať mezi Nedakonicemi a Moravským Pískem. Muž...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2965x
Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.