Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pravý čas vykročit na cestu za zdravím a fyzickou kondicí

Nový rok je za námi, předsevzetí začínají pomalu vyšumívat a náš život se vrací do obvyklých kolejí. Je zcela lhostejné, jestli jsme mladší či starší, nebo jestli se mladými či starými cítíme. Našemu tělu je tohle naprosto šuma fuk. Jediné, o co mu jde, je to, zda s tím už skutečně začneme něco dělat, nebo o tom budeme zase celý rok jen mluvit.

Martin Lukeš ml. Venku je sice zima až to praští, sněhu, že už to skoro nikdo z nás nepamatuje, ale přesto tvrdím, že nyní je nejlepší čas začít se sebou něco dělat. Jednak máme pořád ještě v hlavě ta novoroční předsevzetí, a pak je tu ta okolnost, že pokud nás postihne nějaký zdravotní neduh, tak první tři dny si budeme lízat rány zadarmo a pak to dalších jedenáct dní bude platit zaměstnavatel. Takže vidím, v době, kdy zaměstnavatelé počítají každou korunu, jak se budou tvářit na ty, co jsou opakovaně nemocní.

Co nám bude v tu chvíli zbývat? Buď si vyplácat na léčení dovolenou nebo udělat něco proto, aby se nám nevracely naše chronické neduhy. Ty mají v podstatě jen několik málo příčin.

Stres - jakýkoliv, je jedno zda z přepracování, z dětí, partnerů, z toho, že si nedokážeme zorganizovat čas, každému vše slíbíme a pak máme problémy plnit. Stres si ale dokážeme vytvořit i neúměrnými nároky na sebe, při sportovních aktivitách. Což je ta největší hloupost, kterou člověk dělá. Veškeré sportovní aktivity, nemluvím o vrcholových sportovcích, to je kapitola sama pro sebe, nám mají pomoci stresy odbourávat. A to stresy jakékoliv.

Z toho jednoznačně plyne, že přiměřený aktivní pohyb je spolu s knížkou, hudbou, krásným obrazem či fotografií a aktivní dovolenou to pravé ořechové, čemu bychom se měli věnovat.

Jak vidíte, mluvím, lépe řečeno píšu, o aktivním pohybu, o aktivním způsobu života. Nemluvím zde o tom, že člověk by měl běhat, plavat, jezdit na kole, cvičit jógu, tancovat či cokoliv jiného vás napadne.

Aktivním pohybem je stejně tak poklidná odpolední vycházka, jako uběhnutí maratonu, stejně tak zacvičení si každé ráno Pěti Tibeťanů, jako navzpírání několika tun v posilovně. Aby bylo jasno, nepreferuji ani jedno, ani druhé, třetí či čtvrté. Jakýkoliv aktivní pohyb má v našem životě význam.

Pokud si sami nedokážeme vybrat, co a kdy je pro nás nejlepší - nejvhodnější, pak je dobré obrátit se na odborníky. Ušetří nám to spoustu drahocenného času, spoustu nervů, spoustu peněz a hlavně! Pomůže nám to sami se v sobě vyznat.

Ano, čtete správně. Záměrně nepíšu: „SE V TOM VYZNAT", ale „SAMI V SOBĚ SE VYZNAT"!

Odborník na zdravý životní styl si s vámi totiž nejdříve na hodinku či déle sedne, a bude si s vámi jen tak jakoby povídat. A až teprve ve chvíli, kdy bude rozhovor končit a on shrne to, o čem jste si povídali, zjistíte, že to vše byly cílené otázky. A to přesto, že se vám celou dobu zdálo, že vlastně mluvíte s přítelem či přítelkyní jen tak o všem a o ničem. V tom je totiž kouzlo dobrého odborníka na zdravý životní styl - NEMÁTE Z NĚJ DOJEM, ŽE JE TO ODBORNÍK, do chvíle než vám NASTAVÍ VAŠI TVÁŘ. Než vám ukáže rozpor mezi tím, jak svůj život žijete a jak byste ho chtěli žít.

Odborníky na zdravý životní styl většinou nenajdete na inzerát, ale mezi poradci výživy, cvičiteli jógy, powerjógy, aerobiku, spinningu, osobními trenéry všech možných druhů sportů. Oni reklamu nepotřebují, nejlepší jejich reklamou jsou jejich spokojení - pokojní klienti. I když klient je v tomto případě nepatřičný termín, neboť dobrý ODBORNÍK na zdravý životní styl už nemá klienty, ale jen PŘÁTELE.

Tak pokud vaše novoroční předsevzetí ještě zcela nevyšumělo, zajděte za svými přáteli, o nichž víte, že pro sebe něco dělají, jsou spokojení a zeptejte se jich, jak toho dosáhli. V devadesáti procentech vám to pomůže najít toho pro vás pravého odborníka na zdravý životní styl a ZAČÍT.

Autor: Miloš Škorpil | čtvrtek 8.1.2009 9:29 | karma článku: 16,03 | přečteno: 1200x
  • Další články autora

Miloš Škorpil

Neměli bychom čekat až na rok 2012 – zbývá 859 dní

Mnohým se to nebude nejspíš líbit, ale už delší čas vše nasvědčuje tomu, že příroda s člověkem jako takovým ztratila trpělivost. Minimálně mu to dává v několika posledních letech dost výrazně najevo. To máte vlny Tsunami, zemětřesení, záplavy po celém světě, prasečí chřipka – tu si ovšem člověk vymyslel, aby se zas někdo nakapsoval, atd. atd.

14.8.2010 v 11:22 | Karma: 8,81 | Přečteno: 672x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Když se postavíte na zadní, dohlédnete dál

Tak jako každý den mě v úterý po otevření vajíčka, tedy vaia, přivítal nový bonmot od Pavla Kosorina a v něm stálo: „Když se postavíte na zadní, dohlédnete dál“. Nedalo mi to, abych na něj nezareagoval po svém: „ale taky se může stát, že spadnete na hubu“, za chvíli Pavel kontroval: „když budeme nemehla, moudrost nás nespasí“, a na to zase já: „to někdy ani když jsme šikovný“.

9.8.2010 v 19:55 | Karma: 7,69 | Přečteno: 679x | Diskuse| Sport

Miloš Škorpil

Uspavač hadů

Odpusť Bože, já vím, že bych měl všechny milovat, ale já ho tak nemám rád ... „Každý má nárok na svůj názor“, toto ctím a pokud se bude chtít kdokoli z těch, kdo chodí na Běžeckou školu cítit manipulován tím, že zde prezentuji svůj postoj a příklon k pravici, že se navážím do ČSSD a Jiřího Paroubka, rád mu dám prostor, aby mi vysvětlil, že se mýlím. Musí však počítat s tím, že jsou tu oponenti, kteří mu budou chtít „otevřít oči“, s čímž samozřejmě, když jdu takto otevřeně s kůží na trh, počítám i já.

21.3.2010 v 22:39 | Karma: 10,72 | Přečteno: 926x | Diskuse| Politika

Miloš Škorpil

Co taky pravil Paroubek!

ČR je na rozcestí a ČSSD je její jediná cesta, pravil dnes Jiří Paroubek. Chtěl tím snad říci, že ta křižovatka vypadá tak, že ať se z ní vydáte po jakékoliv cestě, vždy to bude cesta ČSSD?

13.3.2010 v 17:18 | Karma: 15,68 | Přečteno: 920x | Diskuse| Politika

Miloš Škorpil

Půl roku www.bezeckaskola.cz

Půl roku v životě člověka je jako když plivne do Stromovky. Zvláště v dnešní době, kdy nestačíte počítat dny, které vám ubíhají mezi prsty. Z prvního půl roku Běžecké školy však ten dojem proklouzávání života mezi prsty nemám. Snad proto, že se stala přesně tím místem, o němž jsem vždy snil, že v životě naleznu. Tedy místem, kde se bude psát a povídat o běhání a o životě. Jedno od druhého nerozdělíte, i kdybyste měli tu nejširší širočinu :).

23.8.2009 v 14:52 | Karma: 15,65 | Přečteno: 1825x | Diskuse| Pozvánky, akce
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 133
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1494x
Běžec, poradce a propagátor běhání a zdravého životního stylu. třikrát oběhl Českou republiku, úspěšně zdolal Spartathlon – běh z Athén do Sparty, drží řadu rekordů v netradičních sportovních disciplínách. Každý týden vede tréninky v pražské Stromovce a ve fitku Školka na Praze 4 – Chodov a přestože ho nejvíce zaměstnává jeho Běžecká škola, nenechá ho lhostejným nic co se kolem něj ve světě děje.