Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Než vás pozvu do své školy

Než vás pozvu do své běžecké školy, chci vás pozvat na krátké proběhnutí svým životem. Nebojte se, současný osobní život do toho zatahovat nebudu. Mou snahou je spíše umožnit vám nahlédnout do zákoutí, která si člověk chrání, aby se nedával druhým všanc, ale která je důležitá znát, když chcete, aby vám druhý člověk věřil, že jste schopni mu pomoci, i když třeba za úplatu, tak hlavně z prosté lidské lásky.

Jsem kluk z venkova. Dnes už Horní Počernice sice patří k Praze, ale když jsem se narodil, dělilo nás od ní hezkých pár kilometrů. Navíc od tří do šesti let jsem žil s rodiči na různých místech Slovenska. Když jsem přišel do školy, musel jsem se nejdříve naučit česky. Byl jsem spíše střízlík a tak když jsem si chtěl vydobýt své místo na slunci, musel jsem své vrstevníky něčím zaujmout. Byl jsem hyperaktivní dítko, takže to zas nebyl takový problém. I z toho důvodu jsem začal chodit hned v první třídě do Sokola. Z dnešního pohledu to pokládám za to nejlepší, co tenkrát mé rodiče napadlo.

Naštěstí Sokol, kam jsem chodil, nebyl o prostných cvičeních, ale byl založen na rozvoji všestrannosti. Cvičení na nářadí, běhání venku, různé pohybové hry a hlavně nebylo to na povel a na píšťalku - prostě byli jsme si všichni bratry. V páté třídě jsem zkusil půl roku moderní gymnastiku. To byl dril a opakování stále stejných cvičení až do zblbnutí. Tam jsem poznal, co nechci, co není podle mého gusta a tak jsem se dal na atletiku.

Můj první trenér - Jiří Babuška - toho sice moc neuměl, ale uměl nás zblbnout. Byl to správný trenér pro žáčky. Ukázal nám, co se skrývá pod Komenského - škola hrou. Zcela přirozenou cestou jsme získali pohybové návyky a naučili se běhat, skákat, házet, ale hlavně získali jsme lásku k pohybu.

Druhým mým trenérem byl, už po vojně, Petr Bláha. Petra si neskutečně vážím, až on mě naučil, co je to běžecký trénink, ale také, že šanci má v životě dostat každý. Že není důležité, jaký má kdo talent, ale důležitější je, že má cíl a je schopný a ochotný si za ním jít. Petr, na rozdíl od jiných trenérů, vzal do své tréninkové skupiny každého, kdo o to požádal, koho ostatní trenéři odmítli jako neperspektivního.

Nesmím zapomenout ani na svého dědu, Františka Šimůnka, i když jsem ho moc nepoznal, přesto má na to, co dělám, velký vliv. Děda pocházel ze Žižkova, měl malou fabričku na vodní čerpadla, ale hlavně byl jedním z prvních mecenášů Čechie Žižkov. Nevím proč, ale tenhle fakt mi vždy imponoval.

Ve výčtu těch, co mě ovlivnili, nesmím zapomenout na svou maminku a babičku. Ani jedna to v životě neměla jednoduché. Se mnou už pak vůbec ne. Vždy jsem si šel vlastní cestou, přesto jsem v nich vždy cítil velkou oporu a lásku bez hranic.

A ještě dva lidé měli na můj život velký vliv. Brácha Mikoláš, který mě naučil se toulat světem s tornou na zádech, spát pod širým nebem a nemyslet na to, co bude zítra. Byl mým prvním učitelem, který mi ukázal, že žít se musí pro dnešek, že nezáleží na tom, co bylo nebo co bude, ale je třeba si užívat toho, co máme teď. A sestra Zuzana, knterá nejdřív neměla vůbec radost z mého narození, protože jsem zaujal její místo mazlíčka v hierarchii rodiny, ale tak jak jsme oba spěli svými životy, jsme si k sobě našli cestu. Má v sobě lásku, kterou v sobě měly maminka a babička, kterou projevovaly všem živým tvorům, kytičkám a lidem a tak, když jsem s ní, mám i je před sebou živoucí.
Tak, teď už víte hodně o mně, už víte kdo a jak mě v životě ovlivnil, jak smýšlím a co ode mne můžete čekat.

Zbývá už jenom ve stručnosti napsat, co běžecké škole předcházelo, než jsem se rozhodl a odvážil se ji otevřít:
• psal jsem o běhu a o běhání do různých časopisů jako: Běhy mimo dráhu, Run holic, Dobrodruh, ABC, Run, behej.com
• vydával společně s Janem Šourkem nejdříve Ultravytrvalost a posléze Běžecký svět
• s Milošem Čermákem psal tři roky do Lidových novin seriál - Maraton za čtyři měsíce
• s Bárou Žehanovou totéž pak do MF Dnes
• podílel se na zrodu a rozběhu behej.com
• vydal nebo se spolupodílel na vydání knih:
7+ 1 krok (nejen) k manažerské kondici
Běhání, od joggingu po maraton
Běháme po Praze a okolí
Jak uběhnout maraton za 100 dní

Autor: Miloš Škorpil | pondělí 9.3.2009 6:08 | karma článku: 16,68 | přečteno: 2036x
  • Další články autora

Miloš Škorpil

Zermatt 2009

V cíli maratonu vám vezme pohled na Matterhorn dech.To je slogan, který si můžete přečíst v propozicích jednoho z nejkrásnějších, ale také nejtěžších maratonů, jaký jsem kdy běžel. Pravdou je, že než se dostanete do cíle, vezme vám dech stoupání mezi 39. a 41. km, kdy musíte překonat 300 výškových metrů. Letos toho ale bylo víc, co stojí za zmínku.

13.7.2009 v 10:45 | Karma: 5,46 | Přečteno: 1081x | Diskuse| Sport

Miloš Škorpil

Běžecký ráj – račte vstoupit

Je pátek 19. června těsně po poledni a já se musím štípat do tváří, jestli to, co právě zažívám, je sen nebo skutečnost. Štípat do tváří se musím i proto, že mám na krajíčku slzy z radosti. Z radosti nad tím, co vidím, co se kolem mne odehrává. Mám být nestranný pozorovatel, nestranný rozhodčí, ale to v tuhle chvíli naprosto nelze, protože jsem v ráji, v běžeckém ráji.

22.6.2009 v 7:54 | Karma: 9,79 | Přečteno: 1185x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

To je keců, než něco uděláme!

Znáte to, nejdříve dlouhá příprava, pak hledání tisíce důvodů, proč by to nemělo jít udělat a nakonec unavení a spokojení po celodenním hledání jehly v kupce sena usínáme u televize s tím, že ten den zase nějak rychle utekl a že jsme zase nic neudělali.

16.6.2009 v 7:24 | Karma: 12,99 | Přečteno: 1073x | Diskuse| Politika

Miloš Škorpil

S Hotárkem po kotárech

Není to vůbec špatné. Pokud někdo nadává na současné děti, na jejich pasivitu, co se týče pohybu, moc se mýlí. Problém není v současných dětech, ale v dospělých. Ostatně tak je to vždycky. Vždycky, když se snažíme věci zjednodušovat a házet vinu na někoho jiného.

15.6.2009 v 7:51 | Karma: 6,65 | Přečteno: 906x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

10. LGT Alpin Marathon – křest vodou a ohněm

Vypadalo to všechno nablýskaně, pohodově, úchvatně. Sluníčko hřálo, vzduch osvěžoval svěží vánek, který si pohrával s mlhou na vzdálených kopcích. Bylo však teprve odpoledne před závodem a bohužel předpověď na den závodu byla: déšť a bouřky. Trefili to na sto procent. Více viz www.bezeckaskola.cz

8.6.2009 v 8:03 | Karma: 5,02 | Přečteno: 1079x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

  • Počet článků 133
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1494x
Běžec, poradce a propagátor běhání a zdravého životního stylu. třikrát oběhl Českou republiku, úspěšně zdolal Spartathlon – běh z Athén do Sparty, drží řadu rekordů v netradičních sportovních disciplínách. Každý týden vede tréninky v pražské Stromovce a ve fitku Školka na Praze 4 – Chodov a přestože ho nejvíce zaměstnává jeho Běžecká škola, nenechá ho lhostejným nic co se kolem něj ve světě děje.