- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Celkově se dá říci, že v Belgii popíjení piva vytlačuje popíjení vína, a to díky nepřeberné škále silných pivních speciálů, které jsme zmiňovali minule.
Zcela unikátní postavení mezi silnýmy belgickými Ale mají piva klášterní, a na pomyslné špičce stojí piva Trappistická.
Pro označení piva jako Trappistes (Trapistické pivo) je potřeba splnit mnoho přísných kritérií a ne každý klášterní pivovar v Belgii se tudíž může označovat za Trapistický.
V dnešní době jsou ale pravidla pro udílení tohoto vzácného statutu poněkud uvolněnější, a tak můžeme na několik Trapistických pivovarů narazit i v sousedním Nizozemsku, a na jeden dokonce v Rakousku nebo USA.
Zajímavostí je, že jedna z podmínek pro udělení oprávnění vařit pod známkou Trappistes je, že velká část příjmu z této činnosti je opět vracena do kláštera na potřeby mnichů a pastorační činnost.
Pro vaření piva samotného ale jednotná pravidla nejsou, a tudíž ne všechna Trapistická piva chutnají stejně. Každý z pivovarů k výrobě přistupuje po svém, má své postupy a receptury a také se liší výstavem - množstvím vyprodukovaného piva.
Námi zmiňovaný Rochefort 10 se vaří v klášteře Notre-Dame de Saint Remy. Se stupňovitostí 24,5 a alkoholem 11,3% se řadí mezi silné quadrupely. Mimo piva s označením "10" se zde vaří i "6" a "8", což jsou piva s nižší stupňovitostí a také světlejší barvy. I přesto je má nejslabší "6" 7,5% alkoholu.
"10" je tmavě rubínová až mahagonová, a má nádhernou jiskru. Po nalití do sklenice (z lahve) šumí podobně, jako kvalitní šampaňské. Pěna je tmavě béžová a hustá.
Po prvním napití jsou v chuti dominantní sušené švestky, a tmavý karamel. Ve vůni je cítít banán a lehce skořice. Čím déle pivo dýchá ve sklenici, tím více se chuť rozvíjí. Po pár minutách můžeme cítit náznak portského a tmavých třešní. Pivo má poté velmi příjemné dřevité aroma jakoby ze sudu po whisky.
Toto pivo je podobně jako Gulden Draak z minulého dílu vhodné k pozvolnému upíjení a vychutnávání. Nevadí mu ani podávání při 13°C. Hodí se pro slavnostní příležitost, jako doplněk k tmavým masům a k čokoládovým dezertům. Nebo prostě jen tak pro radost.
Další články autora |
Příční, Brno - Zábrdovice
3 950 000 Kč