Pivoňka, aneb co jste o pivu (možná) nevěděli: díl 3. Trappistes Rochefort 10

A do třetice všeho Belgického. Tak, jako ve Francii má dlouhou a bohatou tradici výroba vína a vinných produktů v klášterech, podobně je tomu v Belgii s pivem.

Celkově se dá říci, že v Belgii popíjení piva vytlačuje popíjení vína, a to díky nepřeberné škále silných pivních speciálů, které jsme zmiňovali minule.

Zcela unikátní postavení mezi silnýmy belgickými Ale mají piva klášterní, a na pomyslné špičce stojí piva Trappistická.

Pro označení piva jako Trappistes (Trapistické pivo) je potřeba splnit mnoho přísných kritérií a ne každý klášterní pivovar v Belgii se tudíž může označovat za Trapistický.

V dnešní době jsou ale pravidla pro udílení tohoto vzácného statutu poněkud uvolněnější, a tak můžeme na několik Trapistických pivovarů narazit i v sousedním Nizozemsku, a na jeden dokonce v Rakousku nebo USA.

Zajímavostí je, že jedna z podmínek pro udělení oprávnění vařit pod známkou Trappistes je, že velká část příjmu z této činnosti je opět vracena do kláštera na potřeby mnichů a pastorační činnost.

Pro vaření piva samotného ale jednotná pravidla nejsou, a tudíž ne všechna Trapistická piva chutnají stejně. Každý z pivovarů k výrobě přistupuje po svém, má své postupy a receptury a také se liší výstavem - množstvím vyprodukovaného piva.

Námi zmiňovaný Rochefort 10 se vaří v klášteře Notre-Dame de Saint Remy. Se stupňovitostí 24,5 a alkoholem 11,3% se řadí mezi silné quadrupely. Mimo piva s označením "10" se zde vaří i "6" a "8", což jsou piva s nižší stupňovitostí a také světlejší barvy. I přesto je má nejslabší "6" 7,5% alkoholu.

"10" je tmavě rubínová až mahagonová, a má nádhernou jiskru. Po nalití do sklenice (z lahve) šumí podobně, jako kvalitní šampaňské. Pěna je tmavě béžová a hustá.

Po prvním napití jsou v chuti dominantní sušené švestky, a tmavý karamel. Ve vůni je cítít banán a lehce skořice. Čím déle pivo dýchá ve sklenici, tím více se chuť rozvíjí. Po pár minutách můžeme cítit náznak portského a tmavých třešní. Pivo má poté velmi příjemné dřevité aroma jakoby ze sudu po whisky.

Toto pivo je podobně jako Gulden Draak z minulého dílu vhodné k pozvolnému upíjení a vychutnávání. Nevadí mu ani podávání při 13°C. Hodí se pro slavnostní příležitost, jako doplněk k tmavým masům a k čokoládovým dezertům. Nebo prostě jen tak pro radost.

 

Autor: Filip Škopek | pátek 22.5.2015 16:45 | karma článku: 7,93 | přečteno: 330x