Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Psí řeč aneb A přece „mluví“

Ano, i ta němá tvář s čtyřma nohama s námi dokáže komunikovat. Tedy pokud se jí chce nebo musí, není uražená, vyplynou jí z toho nějaké výhody…No, když teď nad tím přemýšlím, tak se vlastně v důvodech ke komunikaci od nás „dvounožců“ zase tolik neliší…

Příklad psí komunikace č.1 – Ten pes lže!

Když byl synovi asi měsíc, šli jsme s našim Baxíkem (vysvětlivky – Baxík byl velmi přítulný pitbull) k přehradě. Miloval totiž, když jsme mu do vody házeli klacek (což nebyl zrovna snadný úkol, protože jeho nejoblíbenější velikost klacíku na hraní se skoro rovnala kládě) a on pro něj s nadšením skákal, plaval a nosil nám ho zpět.

Jako uvědomělí pejskaři jsme s ním šli do jedné odlehlé zátoky, abychom nerušili koupající se lidi. Jenže v té zátoce a tamní stojaté vodě bylo nejspíše hodně sinic a ty Baxovi způsobily silnou alergickou kožní reakci.

Maminka mi tehdy (navzdory svému tvrzení, že tohohle psa rozhodně doma mít nebude viz. článek „Jak jsme si málem pořídili Karla“) nabídla, že si ho vezmou na nějaký čas k nim. Bydleli jsme od sebe pouze dvě ulice, takže jsem Baxe vídala denně a chodila si pro něj pravidelně  na procházky. Když jsem si ho pak po šesti měsících chtěla vzít zpět, přemlouvala mě maminka, že Robinek je ještě malý a ať s tím počkám. No, a pak mi jen stručně oznámila: „Baxík už je náš. My ti ho nevrátíme.“ A bylo vymalováno…

Jednou mi zvonil telefon. „Máš strašně ulhaného psa.“ vychrlila na mě do sluchátka maminka dřív, než jsem jí stihla říct ahoj.

„Cože?“ nechápala jsem.

„Když jsem přišla domů z práce, byl tatin v obchodě. Bax byl doma sám a okamžitě mě vedl do kuchyně, kde mi ukazoval dokonale „umytou“ misku. Říkám mu, chudáčku, ty jsi nedostal žrádýlko? Páneček ti nic nedal? On svěsil pysky, sklopil uši a tvářil se, že nejedl minimálně týden a ne pouze od rána. Bylo mi ho tak líto, že jsem mu rychle dala plnou misku. No, a právě když ji pořádně vylizoval, vrátil se domů tatin. Pustila jsem se do něj, proč nenakrmil Baxíka, že měl chudák hrozný hlad a on se na mě jen nechápavě díval o čem to mluvím, protože mu dával plnou misku než odešel.“

Měla jsem co dělat, abych se nahlas nerozesmála a maminku tím ještě více nepopudila.

„Takže tedy dostal nášup?“dusila jsem se smíchy.

„Jo! Přežral se, teď tady jen leží a funí.“v tom okamžiku rozčilené mamince také došla komika situace a vyprskla smíchy.

Aby podobným situacím rodiče v budoucnu předešli, zavedli si systém písemného vzkazu: „Bax už žral“, který si vzájemně nechávali na kuchyňském stole.

Tak mě teď napadlo, že kdyby tehdy Baxík věděl co si to tam píší - urči tě by ten papírek sežral.

 

Příklad psí komunikace č. 2 – Vůbec tě neslyším

Ano, i takto může vypadat psí komunikace. Znáte ji?

Baxík byl milovník všeho dobrého k snědku a krásného počasí. Každé ráno, když rodiče vstali, otevřeli balkon, aby větrali. Baxík se zvedl ze svého pelíšku, protáhnul se a šel mezi balkonové dveře zkontrolovat, jak to venku vypadá.

Pokud bylo hezky, bylo vše v pořádku a psisko vesele pobíhalo po bytě, pletlo se pod nohy a těšilo se na ranní vycházku. Jestliže však zjistil, že venku prší nebo nedej bože sněží, okamžitě zamířil zpět ke svému pelechu, stočil se tam do klubíčka, čumák si strčil pod přední packu a dělal, že tvrdě spí.

Nespočetněkrát v těchto případech stál oblečený a obutý tatínek v předsíni s vodítkem, obojkem a náhubkem v ruce a volal na Baxe, že jdou ven. Marně. Pes absolutně neslyšel. Ležel zavrtaný ve své psí posteli, ani uchem nepohnul a urputně předstíral, že ho právě postihl záchvat dočasné  hluchoty.

 

Příklad psí komunikace č. 3 – Prostě skutečný psí chlap

Náš pitbullí mazel Bax ležel pod kuchyňským stolem a jeho hlava mu čouhala ven do místnosti. Tehdy malý syn (bylo mu něco málo přes rok) se chtěl podívat, co zajímavého na tom stole před ním schováváme. Jenže byl maličký a na stůl ze své výšky neviděl. A tak si prostě v takových těch šněrovacích, dětských papučkách stoupnul Baxíkovi na hlavu. Ručičkami se držel hrany stolu a byl velmi spokojený, protože takto dosáhnul požadovaného přehledu.

Tento těžkotonážní pes, který svou divokou a energickou veselostí pravidelně boural zařízení bytu, jenž mu zrovna stálo v cestě a on si ho „nevšimnul“, nyní ležel absolutně bez hnutí. Mám dojem, že snad ani nedýchal, aby toho prcka, který mu právě levým podpatkem namáčknul obočí skoro k čumáku, náhodou neshodil.

Zhrozila jsem se a klučinu okamžitě chytila. Začala jsem ho hubovat, že to se nesmí  šlapat na pejska a dělala jsem mu tytyty….

Bax vstal, zatřepal hlavou, čumákem dobrácky dloubnul do plenek Robinka, kterého jsem měla v náručí a odešel se do obývacího pokoje podívat, jestli je otevřený balkon, aby zkontroloval počasí venku.

Prostě Robčovi svým způsobem řekl: „Hele dobrý, kámo.“ A víc už to, jako pravý chlap, neřešil.

 

Byl to úžasně velkorysý a skutečně hluboce nás milující pes. Příběhů, kdy nám svou lásku dal najevo (a někdy opravdu originálními způsoby) jsme s ním zažili velkou spoustu. Všichni na něj často a rádi vzpomínáme a společně si dáváme „k lepšímu“ jednotlivé zážitky, které jsme s ním mohli prožít. Asi nemusím podotýkat, že se vždy smějeme, jako bychom je slyšeli poprvé…

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Helena Skočová | pátek 31.5.2013 9:36 | karma článku: 20,65 | přečteno: 887x
  • Další články autora

Helena Skočová

Čtyřhvězda podle Fischera: špína, zápach, střepy v bazénu

V poslední době jsem četla několik článků o tom, jak jsou Čeští turisté v zahraničí považováni za věčně nespokojené hosty, hledající na všem nějaký problém. Tehdy jsem nechápala proč. Nyní... možná... už asi ano...

31.7.2023 v 8:08 | Karma: 42,49 | Přečteno: 8318x | Diskuse| Ostatní

Helena Skočová

7. Vnímání nové situace matkou versus vnímání dcerou

Zatímco jsem se prala se svými emocemi, náporem strachů a obav, jak budu zvládat náročnou péči o nemohoucí seniorku, jsem zároveň pořád myslela na ty moje nejbližší. Holčičky a manžela. Jak zvládli první den oni.

14.8.2021 v 8:08 | Karma: 17,84 | Přečteno: 627x | Diskuse| Osobní

Helena Skočová

6. Den první - to byl náraz!

Opustila jsem Sarnu. Ten kouzelný správcovský domek letního sídla hraběnek Gessy, obklopený zahradou a parkem, kde teď budou bydlet moje holčičky. A přestěhovala jsem se o 17 km dál, do bytu k babičce.

12.8.2021 v 12:31 | Karma: 15,60 | Přečteno: 528x | Diskuse| Osobní

Helena Skočová

5. Už tam budéééém?

Cesta do Itálie byla krásná, ale dlouhá. Celých těch deset dnů před odjezdem, jsem měla obavu, jak ji budou holky zvládat. Tedy hlavně malá tříletá Saša.

9.8.2021 v 12:32 | Karma: 19,56 | Přečteno: 681x | Diskuse| Osobní

Helena Skočová

4. Pozor na to, co si přejete…

...přání se totiž plní. Někdy však jejich splnění může přijít zcela nečekaně a může mít taky velmi nepředvídatelnou podobu. Takže vás to může parádně zaskočit, tak jako třeba teď mě.

5.8.2021 v 8:08 | Karma: 14,09 | Přečteno: 567x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Příjezd, kytice první dámě a hned do úřadu. Pavlova návštěva má přísnější opatření

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  11:23

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49,  aktualizováno  11:21

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

Radostné ohňostroje i slzy. Raísího smrt vyvolala v Íránu smíšené pocity

21. května 2024  11:19

Smrt íránského prezidenta Ebráhíma Raísího vyvolala mezi obyvateli blízkovýchodní země smíšené...

Asadova manželka má leukémii. Dřív se léčila z rakoviny prsu

21. května 2024  11:08

Syrská první dáma Asma Asadová má leukémii. V úterý to uvedla kancelář syrského prezidenta Bašára...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...